nlc.hu
Életmód
A stressz oka: a párkapcsolat

A stressz oka: a párkapcsolat

Kedvese mindig ugyanazokkal a dolgokkal kergeti õrületbe? Segítünk, hogy ne stresszként élje meg a párkapcsolati problémákat.„Néha hajlamosak vagyunk a világot két részre osztani: egy jóra, az „édenire” és egy másikra, amelyben a rossz stresszt kell megélnünk.

Holott a jó dolgoknak is megvan a maguk árnyoldala.Például, amikor valaki nagyon vágyott már gyerekre, aztán pedig azzal kell szembesülnie, hogy a baba folyton sír. Ekkor az újdonsült anya abba a csapdába esik, hogy nem a gyerek kommunikációjaként fogja fel, hanem káros stresszként, vagyis distresszként éli meg a sírást, és nem próbálja megtanulni, hogy ilyenkor mit akar jelezni a kisbaba. Egyetlen céljává válik, hogy a számára terhes és idegőrlő állapotot megszüntesse. Menekülni vágyik. Ez persze más szituációkra is igaz, emiatt élik meg sokan káros stresszként az élet kihívásait, ahelyett, hogy megpróbálnák megoldani a problémákat. Sajnos manapság mindent pótolhatónak és újrakezdhetőnek gondolunk. A rossz házasságból ki lehet lépni, a rossz munkahely helyett lehet másikat keresni. Erre vonatkozóan van egy rossz hírem: az élet nem újrakezdhető, hanem folytonos. A múltnak pedig annyi haszna van, mint tanulság a jövőre nézve. Sokan azt remélik, hogy a rossz után majd belekezdhetnek valami olyanba, ami csak jóval fog kecsegtetni. Például a jelenlegi lusta és figyelmetlen férfi után a jövendőbeli lovag elfogadó és kedve lesz, akire még fel is lehet nézni. Ám ez a gondolatmenet rossz utakra csábít, és a distressz állapotába sodor.”









A szabadság is felelősséggel jár

A párkapcsolatokban a férfiak általában vagy behódolnak, vagy alá-, illetve fölérendeltségi viszonyt létesítenek az egymásra utaltság helyett. De míg a nő számára a férfi jelenti a világot, addig a férfi számára a nő csak a világ egy részét képezi. A nő a férfit tekinti kihívásnak, a férfi viszont az egész világot látja kihívásokkal telinek, és ebben találja meg a nőt.
Hogy mit tehetünk? Meg kell tanulnunk felismerni a jó stresszt, és e képesség birtokában megláthatjuk a megoldásra váró gondok örömteli oldalát is. Ehhez adhatnak segítséget a wellness nélkülözhetetlen részei: a Soulness és a Pszi-net. Előbbi szellemi rálátást jelent, ez nem más, mint az önmagáért és másokért felelősséget vállalni, a siker súlyát elviselni képes ember tudománya, aki tisztában van azzal, hogy a szabadság is felelősséggel jár. A Pszi-net pedig egyfajta lelki melegség, amellyel önmagunkat az általunk létrehozott világban valóban létrehozóként látjuk, különösen emberi kapcsolataink tekintetében. Ezek fejlesztésére irányul a jogvédett Kalokagathia program is, amely segíthet a distressz kezelésében.


Apróságból dráma

Nézzünk egy nagyon tipikus példát. Ha a férfi olyat tesz, ami nem tetszik párjának, a nő önmagát és a kapcsolatot kérdőjelezi meg, és rehabilitációt vár. Például, ha a kedves elfelejtett tejet venni a boltban, általában nem a konkrét problémát igyekeznek megoldani, például azon gondolkodni, hogy mivel helyettesítsék a tejet, hanem drámát kerekítenek ebből az apróságból. De ne feledjük, hogy a férfinak nem a nő tölti ki az életét, és a „tejügy” is csak jelentéktelen részletnek tűnik a szemében, ezért vagy ingerülten, vagy némán reagál, miközben párja kitörése mélyen érinti, mivel ezt a helyzetet úgy éli meg, hogy őt leminősítették. Egyet viszont semmiképpen nem tesz: nem fogja megkérdőjelezni tette helyességét. Számára a probléma mindvégig csak a tej hiánya marad, és borzasztóan idegesíti, hogy az ő tökéletlenségét boncolgató ügy lett belőle.

A teljes cikkért klikk ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top