Életmód

Süssünk-süssünk valamit…

Lassan elindul a húsvéti sütés –fõzés, amihez talán elkel néhány jó tanács. Mindig vannak olyan háziasszonyok, akik még valamit nem próbáltak ki, vagy mindenkinél elõfordul, hogy valamelyik sütemény nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna.






A sütés alapja a hozzávalók kiválasztása. A friss és minőséges alapanyagok már szinte fél sikert jelentenek. A rutinos háziasszonyoknak pontos recept nélkül is sikerülhet a süteménye, de azoknak, akik még nem úgy sütnek, mint a nagyik, azt ajánlom gondosan, kövessék a receptek leírását.


 Nem ördöngösség egy-egy összetettebb recept elkészítése sem, ha megválogatjuk a hozzávalókat, és lépésről lépésre haladunk a recepttel. A jó süteményhez válasszunk extrafinomra őrölt fehér lisztet. Ez a fajta liszt alkalmas a leginkább arra, hogy sok nedvességet kössön meg, vagyis ettől lesz finom a tészta. Ha mégis inkább az egészségesebb táplálkozás hívei vagyunk, akkor használhatunk teljeskiörlésű liszteket is, de figyeljünk arra, hogy hosszabb az elkészítés ideje és a pihentetésnek is hosszabbnak kell lennie.





A cukor édes íze, a sütemények velejárója. Amit sokan nem tudnak, hogy nemcsak az íze miatt kerül bele a tésztákba, hanem azért is mert, biztosítja, hogy a tésztának finom legyen a szerkezete. Az élesztős tészták erjedésnél játszott szerepe miatt kihagyhatatlan. Alkalmanként helyettesíthetjük édesítőszerrel, de számolnunk kell azzal, hogy a tésztánk összeesik. A túl sok sem jó belőle, mert akkor viszont kemény és nehéz tésztát kapunk.

A tojásnál igazán a frissessége és a mérete lehet fontos. Élesztős, vagy kevert tésztáknál egy-egy tojást vízzel vagy tejjel is helyettesíthetjük, de más süteményeknél vigyázzunk a pontos adagolásra.

El is érkeztünk a zsiradékhoz, ami az adalékanyagok aromáját oldja. Ugye már érted miért is olyan fontos! A zsiradéktól lesz a sütemény omlós és ízletes. A mai háziasszonyok zsiradékként a Rama margarint választják. Nincs benne koleszterin, könnyű vele gyúrni, vagy a tésztát bekeverni.



A húsvét hangulatához remek választás lehet egy kuglóf. Figyeljünk oda, hogy a



hozzávalók ne legyenek hidegek Ha mégsem sikerült időben kivenni a hozzávalókat a hűtőből, nyugodtan tegyük be a margarint a mikróba (persze figyeljünk az időre), a tojást pedig merítsük meleg vízbe.

A kevert tészta legfontosabb szabálya a keverés. Túlkeverésnél száraz, kemény lesz a tészta, mert a keverés megváltoztatja a liszt tulajdonságait. Robotgéppel javasolt keverés 3 perc.

Elő hát a receptes füzetekkel és bátran vágjunk bele. A Rama, most ünnepi csomagolásban áll készen a segítségedre.







Húsvéti nyerményjáték! »

Minden ami Rama! »


Honlapunk! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top