Életmód

Védd magad!

Késõ este, külváros, elhagyatott buszmegálló. Csak egy-egy ritkán elhaladó autó fényszórója hasít az alig kivilágított utca homályába. A megállóban várakozó lány, vállán sporttáskával egyre türelmetlenebbül toporog.

Kissé kezdi kényelmetlenül érezni magát, önkéntelenül is figyeli a környező zajokat.  Mégsem veszi észre, amikor az ismeretlen férfi nesztelenül mögé lép, és a vállára teszi a kezét.

Sikoltani sincs ideje, még fel se fogta a helyzetet, mire a férfi megszólal: „Elnézést, megmondaná, mennyi az idő? Remélem, még nem késtem le a buszt.”


Ez a történet szerencsére jól végződött, ám fontos, hogy ne csak akkor gondolkodjunk, amikor már megtörtént a baj. A mai nők számára megkerülhetetlen az önvédelem kérdése. Nincs a világon olyan ország – így Magyarország sem kivétel –, ahol ne létezne a férfiak által a nőkkel szemben elkövetett erőszak.
A kérdés fontosságát és az egész világon érzékelhető aktualitását mutatja, hogy létezik már ENSZ-deklaráció a nők elleni erőszak megszüntetéséről, mely szerint:
„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat a nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.”








Megvédeni a nőket!

Az Európai Unió is kiemelten foglalkozott a témával, konferenciákat rendeztek és fontos ajánlásokat fogadtak el, hogy hangsúlyozzák az EU kötelezettségvállalásait a nők elleni erőszak megszüntetésére. A portugál elnökség alatt született nyilatkozat felszólítja a tanácsot, a bizottságot és a tagállamokat, hogy ünnepélyesen vállalják annak kötelezettségét, hogy jogi, adminisztratív és egyéb intézkedések meghozatalával harcba szállnak a nők elleni erőszak minden formájával, annak érdekében, hogy a nők elleni erőszak megszűnjék. Ez igen dicséretes és szükséges momentum, ám sajnos korántsem elég.








Védd meg magad!

Mit tehet az ember lánya, ha a valós életben bajba kerül? Nem dughatjuk homokba a fejünket a kérdés hallatán, nem nyugtathatjuk meg magunkat, hogy ha nem beszélünk róla, akkor a probléma nem is létezik, mert így sajnos csak hamis illúziókba ringatjuk magunkat. Az „ilyesmi mindig mással történik” hozzáállás nem vezet sikerre.





További tippek, ötletek:
• Modern női önvédelmi praktikák (DVD- melléklettel) »
• Amazon női önvédelmi képzés » 
• Önvédelem lap »
• Eckhardt Mahl: Ne bánts! »
• Barry Davies: Önvédelem »
• Harcművészet lap »
Ma már sokféle kiadvány létezik a női önvédelem témakörében, több módszert is kidolgoztak a szakemberek, megoldási sémák, önvédelmi rendszerek születtek kifejezetten a nők számára. Ezek nemcsak a szűken vett önvédelem fizikai fogásait tartalmazzák, de megtanítanak a helyzetfelismerésre, a konfliktusok elkerülésének, megelőzésének módozataira, a vészhelyzetben tanúsítandó helyes magatartásra, arra, hogyan kerüljük el, hogy áldozatokká váljunk.

Adott esetben már az is nagy segítséget jelenthet, ha a kritikus pillanatban megőrizzük nyugalmunkat, ijedtségünk nem bénít le, így képesek maradunk a cselekvésre, esélyt adva magunknak a menekülésre.







Készülj fel!

Érdemes tehát foglalkoznunk a témával, és lehetőség szerint felkészülnünk a váratlan helyzetekre. Ehhez nyújthat segítséget az a szeptembertől induló önvédelmi tanfolyam, ahol a résztvevők képzett harcművész mesterek útmutatásai alapján nyerhetnek betekintést az önvédelem világába, hatékony technikák gyakorlása, helyzetgyakorlatok és előadások útján. Várják akár a harcművészetekben kezdő hölgyek jelentkezését is.





A tanfolyam helyszínéről, időpontjáról és további részletekről érdeklődni lehet:
Sipos Csaba négydanos mester (tel.: 70/310-6746). 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top