Életmód

Új influenza – miért kell fizetni a tesztért?

Térítést kértek a nemrég új influenzában elhunyt férfi családjától a H1N1-tesztért – röppent fel a hír. Ennek kapcsán sokakban felmerült a kérdés: kitől vesznek mintát, hogyan derítik ki, hogy egy adott közösségben az új influenza fertőz-e, vagy sem? Utánajártunk.

Elsőre azt gondolnánk, hogy egy ilyen világméretű, nagy nyilvánosságot kapott járvány esetén az illetékes egészségügyi hatóságok minden gyanús esetnél megvizsgálják, hogy vajon az új vírus ütötte-e fel a fejét. Az eljárás azonban egyáltalán nem így működik.

„Az országban 1400 háziorvos – sentinel, azaz »őrszem« orvosoknak nevezik őket – kapott megbízást a járvány figyelésére – magyarázza a hivatalos eljárást dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. – Őket úgy választják ki, hogy rendelési területük, betegkörük reprezentatív módon tükrözze a magyar lakosság összetételét. Ezek az orvosok saját praxisuk tapasztalatai alapján szolgáltatnak adatokat arról, hogy vajon növekszik-e a betegek száma. 10 százalékuk, 140 orvos mintákat is vesz azoktól a betegektől, akik feltételezhetően az új vírustól fertőződtek meg. Az influenzás megbetegedéseket ugyanis nemcsak az új típusú vírus okozhatja, hanem a hagyományos, szezonális influenzavírusok is, nem is beszélve azokról a kórokozókról, amelyek szintén influenzaszerű tünetekkel adnak hírt magukról.”

Új influenza - fizetni kell a tesztért?

Nem vizsgálnak mindenkit

A járvány kezdetén természetesen minden gyanús esetet megvizsgáltak. A főosztályvezető szerint az első 100 új influenzával fertőződött beteg felderítéséig minden gyanús esetnél mintát vettek, és azt is nyomon követték, ki kitől fertőződhetett. Így derült ki, hogy az első betegeknek mindössze egyötöde fertőződött meg itthon, a többiek vagy külföldi útjukról hozták haza, vagy külfölditől kapták el a vírust.

„Amikor azonban a fertőzöttek száma meghaladja a 100-at, a járvány eléri azt a szintet, hogy már nem lehet minden fertőzést nyomon követni – mondja dr. Ócsai Lajos. – Ilyenkor a járvány figyelésének kötelezettsége átkerül a sentinel orvosokhoz, az ÁNTSZ pedig a közösségekre, ezen belül is elsősorban a gyerekközösségekre fókuszál.” Persze ez sem jelenti azt, hogy minden egyes fertőzöttet megvizsgálnak: abban a csepeli iskolában például, ahol az új vírus felütötte a fejét, a betegek körülbelül 10 százalékától vettek mintát. A közösségek vizsgálatakor egyébként az derült ki, hogy – szakértőnk megfogalmazásával élve – a bejelentett eseti halmozódásoknak (vagyis a nagyobb közösségekben, csoportosan előforduló megbetegedéseknek) csak mintegy 30 százalékát okozta az új vírus.

Mikor nincs ingyen?

De vajon mi a helyzet akkor, ha egy influenzás tüneteket mutató beteg maga szeretné tudni, vajon az új influenzavírus okozta-e a betegségét? Nos, ebben az esetben is van mód a tesztre, ám ilyenkor fizetni kell érte. Az előbbiekben felsorolt, a járvány nyomon követését szolgáló esetekben ugyanis a mintavétel ingyenes, ha viszont valaki a saját konkrét betegségéről szeretne többet megtudni, ki kell fizetnie a vizsgálat díját, közel 15 ezer forintot. „Ne felejtsük el, hogy ezek nem olcsó vizsgálatok – figyelmeztet az ÁNTSZ főosztályvezetője –, nincs mód arra, hogy a járványtani szempontból jelentőséggel nem bíró eseteket is egyenként, ingyen kivizsgáljuk.” Szakértőnk szerint – bármilyen furcsán hangzik is – hasonló volt a helyzet az elhunyt férfi családjánál is: az influenzás tüneteket okozó családtagok kivizsgálását az orvos nem tartotta járványtani szempontból fontosnak. Ennek ellenére a családtagok maguk kérték a tesztet (ami, tegyük hozzá, a haláleset fényében teljességgel érthető), ez azonban térítésköteles. A megjelent hírekből egyébként nem derült ki egyértelműen, hogy a család végül kifizette-e a díjat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top