Életmód

Miért létfontosságúak a jó zsírok?

Az esszenciális zsírsavaknak, így az omega-3 és az omega-6 zsírsav fogyasztásának kiemelkedő szerepe van a betegségek megelőzésében. De mi történik, ha ezekből túl kevés kerül a szervezetünkbe?

Zsiradékra, a táplálékunkban található zsírforrásokra meghatározott mennyiségben és minőségben igenis szüksége van a szervezetünknek: üzemanyagként szolgálnak, energiát biztosítanak. Természetesen nem mindegy, hogy ezek közül melyeket és milyen mennyiségben fogyasztunk. Az esszenciális zsírsavak az úgynevezett „jó” zsírok, amelyek létfontosságúak minden sejt számára, döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, a szív- és érrendszer működésében, de éppen így a betegségek megelőzésében is. Esszenciálisnak nevezzük őket azért is, mert testünk nem képes előállításukra, ugyanakkor szüksége van rá. Ezért a bevitelüket főként növényi, másodsorban állati eredetű táplálékkal kell biztosítani, természetesen olyanokkal, amelyek esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.

Miért kellenek az esszenciális zsírsavak?

Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 százalékát,
az omega-6 zsírsavak pedig minimum az
1 százalékát
. Manapság táplálkozásunkban ez az arány a túlzott omega-6 és az alacsony omega-3 zsírsavbevitel miatt kedvezőtlenül változott.

Az esszenciális zsírsavak – többek között – a sejtek membránjainak felépítését segítik elő, védve azokat a káros behatásoktól és hozzájárulnak szerkezeti épségükhöz, rugalmasságukhoz is. Érintettek, a vér oxigénszállításban, a növekedésben, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a sejtek közti kommunikációban, a hormontermelés szabályozásában, és az energiatermelésben is. De részt vesznek a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere szabályozásában, csökkentve az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, így kisebb lesz az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Miután minden sejtünk számára fontosak, szerepet játszanak a szép haj, a körmök, és az egészséges bőr felépítésében is, ezáltal megóvják bőrünket a kiszáradástól, amely több betegség forrása lehet, például a gyulladásoké.

Hiányuk több betegség forrása lehet

Omega-6 zsírsavhiány esetén: Ekcémaszerű bőrelváltozások, hajhullás, a máj elzsírosodása, viselkedésbeli változások figyelhetők meg. A vesék rosszul működnek, nagyfokú vízvesztés történik a bőrön keresztül, a mirigyek kiszáradnak, megnő a fertőzésveszély, nehezebben gyógyulnak a sebek, szárazzá válik a bőr, a haj, a szem, megnőhet a koleszterinszint. Növekedésbeli visszamaradás következhet be, szívritmuszavar léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek, a férfiaknál sterilitást, nők esetében vetélést okozhat.

Omega-3 zsírsavhiány esetén: Szintén okozhat növekedésbeli elmaradást, viselkedészavart, gyengeséget, tanulási problémákat, a mozgáskoordináció romlását, vagy végtagzsibbadást. Egyes kutatási eredmények szerint a gyermekek esetében kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű zsírsavat tartalmazó olajok adagolása segít a diszlexia, szétszórt figyelem, hiperaktivitás és más tanulási problémák leküzdésében is.

 Tudtad?
• Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak köszönhetően optimális volt a szervezet omega-3 zsírsavellátottsága.
• Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben, a növényekben és a halakban fordulnak elő, többek között a makrélában, heringben, tőkehalban, hekkben és szardíniában, hazai halaink közül a busában találunk.
• Ha hetente legalább egyszer fogyasztunk halat, már nagyon sokat tettünk azért, hogy megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsav kerüljön a szervezetünkbe.

 
Ha szeretnél még többet tudni: www.nagyranovok.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top