Életmód

Szokj le, de ne hízz el! – 4 tipp

Ahogy leteszed a cigit, lassulni kezd az anyagcseréd, ráadásul rád tör az ellenállhatatlan rágcsálási kényszer. Ám ha egy kicsit odafigyelsz, megelőzheted, hogy a leszokás hízásba torkolljon.

A nikotin a koffeinéhez hasonló hatást gyakorol a szervezetre: segít a kalóriák égetésében, és csökkenti az ételek iránti vágyat. Így a leszokás, bár mindenképpen helyes dolog, könnyedén 4-5 kiló felszedéséhez vezethet. Sokan épp emiatt nem merik letenni a cigit, pedig csak egy kicsit kellene odafigyelni az egészséges táplálkozásra, hogy ez a kifogás ne állhasson az utadba. Íme a szabályok:

Egyél lassan felszívódó szénhidrátokat, például árpagyöngyöt, zöldségeket, teljes kiőrlésű tésztát, barna rizst. Tovább érzed magad jóllakottnak tőlük, és nem kell tartanod a hirtelen éhségrohamoktól.

Csökkentsd a zsírfogyasztást, különösen az állati zsiradékokét. Sajtból, tejből válaszd a zsírszegényet, és ne egyél vajat, majonézt és túl sok tojást. A zsírnak ugyanis nagyon nagy a kalóriatartalma (grammonként) 9 kalória, és árt a füsttől már így is megviselt érrendszernek.

Fogyassz bőségesen zöldséget és gyümölcsöt: az étkezéseket kezdd egy tányér vegyes salátával, hogy kevesebb hely maradjon a kalóriadús fogásoknak. Mindig legyen kéznél néhány répahasáb vagy egy-két szem gyümölcs, hogy lefoglalja a szádat és a kezedet, ha rágyújtani támadna kedved.

Igyál sokat, hogy segítsd a szervezetedet a méreganyagok eltávolításában. A legjobb választás az ásványvíz, a cukor- és koffeinmentes gyümölcstea vagy gyógytea, vagy a frissen facsart gyümölcslé. Mondj viszont nemet a cukros és szénsavas üdítőkre, és az alkoholra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top