Életmód

7 tipp a szíved egészségéért

Egy hétig figyelj oda a szívedre: ha minden nap felveszel egy szívvédő szokást a napirendedbe, nem dohányzol, és rendszeresen mozogsz, akár 92 százalékkal is csökkentheted a szív- és érrendszeri problémák esélyét.

1. nap: igyál zöld teát!

Tele van antioxidánssal, csökkenti a koleszterinszintet, sőt, a magas vérnyomást is. Ha termoszban magaddal viszed a munkahelyedre, akár egész nap kortyolgathatod.

2. nap: nézd meg a címkéket!

…és keresd az egészséges zsírokat. A zsiradékok mennyisége ne haladja meg a napi kalóriamennyiség 30 százalékát, és törekedj az egyszeresen (pl.  olívaolaj, diófélék, avokádó) vagy többszörösen telítetlen (lazac, lenolaj, dió) zsírsavak fogyasztására. Korlátozd a telített zsírsavak (állati zsírok) fogyasztását, és kerüld a transzzsírokat (hidrogénezett növényi olajok a sütikben, pékárukban). Ezek ugyanis növelik a káros LDL koleszterin szintjét.

3. nap: főzz olaszul!

Használj minél több extra szűz olívaolajat, amely tele van antioxidánsokkal, csökkenti a káros, és növeli a „jó” koleszterin szintjét a vérben. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt.

4. nap: aludj eleget!

Minden plusz óra, amit az átlagos mennyiségen felül alvással töltesz, 33 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kialvatlanság viszont növeli a szervezetben a gyulladáskeltő stresszhormonok szintjét.

5. nap: egyél több rostot!

Több vizsgálat is igazolta, hogy minél több rostot eszel, annál kisebb a szívroham veszélye. Igyekezz megszeretni a teljes kiőrlésű pékárukat és a hüvelyeseket: a cél napi 25-30 gramm rost.

6. nap: fogyassz több halat!

A húsfélék telített zsírsavai nem használnak az ereidnek, a tengeri halak viszont tele vannak egészséges omega-3 zsírsavakkal. Heti egy tányér halétel akár 52 százalékkal is csökkentheti a szívroham veszélyét!

7. nap: indítsd a reggelt gyümölcslével!

A narancslé folsavat tartalmaz, amely képes a szervezetben csökkenteni a homocisztein szintjét – ez az aminosav kapcsolatban áll a magasabb szívroham-kockázattal. A szőlőlé antioxidáns hatású flavonoidokkal és resveratrollal tölt fel. Válaszd a 100 százalékos, vagy még inkább a frissen facsart leveket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top