Életmód

A babaarcú politikusnak nagyobb a sikere

A legtöbben úgy gondolják, hogy a babaarcú politikusok kedvesek, őszinték és megbízhatók, így a legfrissebb kutatások szerint ők nagyobb eséllyel szállhatnak harcba a választók kegyeiért.

A nagy szemekkel és kövérkés ajkakkal rendelkező politikusok azonnali előnnyel indulnak a politikai csatározásokban – az emberek ugyanis egyetlen századmásodperc alatt eldöntik egy arc láttán, hogy megbízhatónak tartják vagy nem. Olyan erőteljes ez a hatás, hogy még a többi, az ellenkező oldalon álló politikus esetében is beválik. A kutatók az izraeli–palesztin konfliktust használták háttérként elméletük teszteléséhez. Megfigyelték az alanyok reakcióit egy fiktív palesztin politikus által felkínált kitalált békeajánlatra.
Kiderült, hogy az alanyok elfogadták a babaarcú politikusok által kínált békét, ugyanezt az ajánlatot azonban elutasították, amikor olyan politikusoktól származtak, akiket photoshoppal „felnőtt” arcúvá változtattak. Bár a képek ugyanabból az eredeti arcképből születtek, a babaarcú változatot megbízhatóbbnak tartották az alanyok, mint az érettebb arcúvá változtatottat.
A jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, Ifat Maoz elmondta, hogy a babás arcvonású, például nagy szemű, kerek orcájú és kövérkés ajkú embereket általánosságban kedvesebbnek, őszintébbnek és megbízhatóbbnak tartják, mint a kisebb szemű, szögletes állú és vékony ajkú, érettebb arcú személyeket. A kutatók szerint ha valaki megbízik ellenfelében, nagyobb hajlandóságot mutat a kompromisszumra. A kutatók szerint azonban a babaarc nem mindig jelent előnyt. Igaz, hogy ez az arcfelépítés az őszinteség és a nyíltság légkörét sugározza, tulajdonképpen a magabiztosság hiányával is összefüggésbe hozzák. Az emberek többsége előnyben részesíti a babaarcú politikusokat, amennyiben azok az ellenkező oldalon állnak, a saját oldalukon azonban jobban szeretik az olyanokat, akiken látszik, hogy tudják, hogyan kell megállni a helyüket a harcban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top