Életmód

Mi a közös a művérben és a reggelinkben?

A tenger. Ugyanis a jövő kencéit és gyógyszereit ott kell keresni, francia kutatók szerint legalábbis biztosan.

Algából készül a művér és a reggelink is „Olyan termékeket ajánlunk, amelyeket az emberek még nem is keresnek” – büszkélkedik Marc Hémon, a tengeri eredetű gyógyszerekkel foglalkozó laboratórium vezetője. A szárazföld élővilágát gyakorlatilag már teljesen feltérképezték a kutatók, a Föld kétharmadát borító tengerek összetételének viszont még alig 1-2 százalékát ismeri az ember.

Ágymelegítő moszatok

Régebben összeszedték, kiszárították és zsákokba tömködték a tengerparti moszatokat, amelyek tökéletes ágymelegítőnek bizonyultak, a bretagne-i nők legnagyobb örömére. Ma már hagymával vagy uborkával ízesített, pirítósra kenhető algakrémeket is árulnak a bioboltok, de a kutatók szerint süteményben vagy kecskesajt mellé az igazán ínycsiklandó csemege. Mi azért a vajat nehezen cserélnénk algakencére, de a combunkra gond nélkül rákennénk, ugyanis a legújabb kutatások szerint hatékony ellenszere a narancsbőrnek is. És ez még csak a kezdet…

Vérpótló féreg

Bizarr elképzelni, de az amerikai katonák hátizsákjában lapul egy kis piros csomag – benne valami porszerű anyag. Nem zacskós leves, hanem instant vér, amit a közönséges tengeri féreg véréből állítanak elő. A horgászcsalinak használt féreg hemoglobinja kísértetiesen hasonlít az emberi vértestekre, sokkal jobban, mint például a teheneké.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top