Életmód

Olvass bele a Nők Lapja Psziché Gyerek különszámába!

Miért nem sírnak a fiúk? Felgyorsítható-e a baba fejlődése? Többek közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Nők Lapja Psziché Gyerek különszámában. Olvass bele a lapba!
Olvass bele a Nők Lapja Psziché Gyerek különszámába!Apa a legerősebb – Olvasd el Akovács Éva főszerkesztő beköszöntőjét! 

NEVELÉS

Enni vagy nem enni? – Lelki problémák az evészavar hátterében
A kisbabák hurkácskái még imádni valók, ám a nagyobbaknál már nem tetszetős az úszógumi – ahogy a kilátszó bordák sem. Pedig a magyar gyerekek ötöde túlsúlyos, és egyre nő a bulimiások száma is. De vajon mit tehetünk ilyenkor?

Zsenik a kiságyban – Felgyorsítható-e a csecsemő fejlődése
Ma már fejlesztő tanfolyamok és játékok tömkelege közül választhatunk. De ezek tényleg szükségesek? Vagy attól lesz okos egy baba, ha sok figyelmet és szeretetet kap? Mindkettőben van némi igazság!

A fiúk nem sírnak – Miért fejezik ki nehezebben az érzelmeiket?
A legtöbb anya hajlamos azt hinni, hogy a fiúk lelkivilága nem olyan érzékeny és bonyolult, mint a lányoké. Hiszen ők keveset beszélnek az érzéseikről – ez a minta évszázadok óta. Ám ettől még hasonlóan sérülékenyek! Hogyan kezeljük akkor őket?

Digitális kontra hagyományos iskola – Merre halad az oktatás?
A legifjabb generáció tagjai az interneten, táblagépeken és videojátékokon nőnek fel. Ez a digitális világ nemcsak a szülőket állítja új helyzet elé, hanem az iskolákat is. Vajon mi a feladata a tanárnak egy olyan világban, ahol már egy kattintással elérhetők az információk?

Ne prédikálj, mutass jó példát!
Minden szülő azt szeretné, ha a gyermekéből egyszer erkölcsös felnőtt válna. Lehetőleg olyan, mint ő. De biztos, hogy a felmenők értékrendje az utódoknál is működni fog? Egyáltalán ez tanítható? Vekerdy Tamás pszichológussal erre kerestük a választ.

Olvass bele a Nők Lapja Psziché Gyerek különszámába!KÖTŐDÉS

Apukám egy hős! – Ha távol van, akkor is lehet példakép
Ma a gyerekek egy része úgy nő fel, hogy keveset találkozik az apukájával. És nem feltétlenül azért, mert a szülők elváltak, hanem mert a férfi ideje java részét munkával tölti. Elsősorban az anyukán múlik, megsínylik-e a kicsik a családfő távollétét.

Mit árul el a gyerek rajza?
A kicsik nem tudnak mindent szavakba önteni. El tudják mondani, ha éhesek vagy fáj valamijük, de ha a lelkükkel van baj, azt már nehezebben fejezik ki. A rajzaikból viszont sok mindent kiolvashatunk.

Az anyaságról tabuk nélkül
Kimondani, hogy a gyereknevelés a sok öröm mellett nehézséggel jár, még ma is szentségtörésnek számít. Pedig ha őszintén válaszolhatnék arra a kérdésre, hogy érzem magam, azt felelném: kialvatlan, rosszkedvű, sőt néha kétségbeesett és ingerült is vagyok. Ám ha mindezt bevallanám, valószínűleg sokan megbotránkoznának. Rácz Zsuzsa írása

Egy ágyban az ellenséggel? – Ha gyerek köztünk alszik…
A cím gyalázatos módon hatásvadász. Természetesen egyetlen gyerek sem ellenség, pláne nem az ember sajátjai. Ám ha éjszaka nem hagyják aludni, akkor… hát, bizony erős indulatok támadhatnak benne. Na de mi a helyes eljárás ebben a kérdésben? Aludjon együtt a család vagy sem?

CSALÁDI VISZONYOK

Szülők a gyerek tükrében
Ha a gyerek boldog és kiegyensúlyozott, akkor a szülők is azok. De ha valami probléma van vele, akkor az az egész családra kihat. Pedig legtöbbször pont az anyának vagy az apának tart tükröt a kicsi betegsége, magatartászavara.

Egy mindenkiért, mindenki egyért
A Vadaskert kórház élményterápiáját három magyar szakember dolgozta ki. Évek óta sikerrel alkalmazzák a pszichés zavarokkal küzdő fiataloknál, s immár külföldi orvosok is felfigyeltek rá. Mi is belestünk egy izgalmas foglalkozásra.

Trónfosztott gyerekek – Amikor a testvérek rivalizálnak
Ha az édes kis ovis ártatlan tekintettel kijelenti, most már igazán kidobhatnák a kukába néhány hetes kisöccsét, mindnyájan jót nevetünk. Holott a testvérek közötti féltékenységet érdemes komolyan venni, mert ha felnőttkorra is átnyúlik, az egész család életét megkeserítheti.

TÁRSAS JÁTÉKOK
Érett már az iskolára? Az első osztály mérföldkő a családban. Egészen más élet kezdődik: a játékok helyett az elvárások kerülnek a középpontba. De mit jelent pontosan az iskolaalkalmasság, és mit tehet a szülő, hogy a gyerek pozitívan várja az évkezdést?

Ha hozzászólnál cikkeinkhez, megosztanád velünk tapasztalataidat, várjuk leveledet a pszichekukacsanomamedia.hu e-mail címen, és már a Facebookon is: www.facebook.com/pszichemagazin

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top