Életmód

Holnap telihold lesz – rád hogyan hat?

Nincs összefüggés a holdfázisok változása és a pszichológiai problémák közt – állítja egy részletes kutatás, melyet kórházak sürgősségi osztályain végeztek.

A Geneviéve Belleville (Laval Egyetem pszichológiai tanszék) által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, milyen problémákkal keresték fel a betegek a Sacré-Coeur Kórház és a Hotel-Dieu de Lévis sürgősségi osztályát 2005 márciusa és 2008 áprilisa között. Elsősorban arra a 771 betegre koncentráltak, akik bár mellkasi fájdalmakra panaszkodtak, a tüneteik hátterében szervi okot nem sikerült megállapítani. A pszichológiai vizsgálatok ugyanakkor megállapították, hogy ezek a betegek gyakran pánikrohamoktól, szorongásos tünetektől, hangulatingadozástól vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatoktól szenvedtek.
A tudósok ezek után egy holdnaptár segítségével összevetették a pszichológiai problémák előfordulását a hold fázisainak váltakozásaival. Az analízis során semmilyen kapcsolatot nem sikerült megállapítani a két változó között. Az egyetlen kivételt a szorongásos tünetek képezték, amelyek az utolsó holdnegyedben 32 százalékkal ritkábban fordultak elő. „Ez valószínűleg valamilyen olyan tényezőnek a hatása, amelyet a vizsgálat során nem vettünk figyelembe – nyilatkozta Geneviéve Belleville. – Egy dolog azonban biztos: a telihold és az újhold egyáltalán nincs hatással a mentális problémák előfordulásának gyakoriságára.”
Érdekes ugyanakkor, hogy az egészségügyben dolgozók nagy része (az ápolók 80 és az orvosok 64 százaléka) is úgy gondolja, hogy a holdciklus hatással van a mentális egészségre. „Ez veszélyes lehet, hiszen ezáltal telihold idején az orvosok és ápolók hajlamosak lehetnek többet látni egy kisebb pszichológiai tünetbe, a hónap többi napján viszont nem figyelnek oda annyira az esetleges mentális problémákra – magyarázta dr. Belleville. – Reméljük, a mostani kutatási eredmények majd meggyőznek mindenkit arról, hogy ez egy alapvetően hibás elképzelés.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top