Életmód

Molett nőknek indult balett-valóságshow

"Nagy Balett" címmel valóságshow-t indított a brit Channel4, amiben molett nőket képeznek ki profi balett-táncossá. Az alkotók szerint ők be akarják bizonyítani, hogy a testsúly nem akadály, az indulók közül azonban többen félnek, hogy kinevetik őket.

“Arról álmodtál, hogy balett-táncos leszel, de a súlyod mindig visszatartott?” – így kezdődött a a brit tévécsatorna felhívása, amelyben olyan 18 és 55 év közötti embereket kerestek, akik szeretnek táncolni, de az alakjuk útját állta eddig egy balettkarriernek. “Attól még, hogy nagy vagyok, lehetek tehetséges táncos” – mondta Hannah Baines, a valóságshow egyik 18 éves résztvevője. “Tudom, hogy tudok táncolni, biztos vagyok benne” – tette még hozzá, és az interneten nemrég végigsöpört molett lány táncos videója óta biztosak lehetünk benne, hogy a fiatal lánynak igaza van. “Nyilvánvaló, hogy a lábam nem tudom a fülem mellé emelni a hasam miatt, de attól még hajlékony vagyok. És különben is, a tánc nem a mozdulatokról, hanem az érzelmekről szól.” Hannah azért is jelentkezett a műsorba, mert úgy érzi, akik eddig kinevették őt, most majd végre megbecsülik.

Egy másik résztvevő, a 22 éves Emma Roby azért aggódik a show fogadtatása miatt. “Mi van, ha kinevetnek minket?” – teszi fel a valóban jogos kérdést. Igaz, a show készítői azt akarják bebizonyítani, hogy igenis van esélyük a túlsúlyos nőknek is táncosnővé válni. Ugyanakkor meg egy olyan világban, ahol nemzetek tudnak röhögni még mindig önjelölt énekeseken különböző tehetségkutatókban, vajon hányan gondolnak a televíziók előtt az esélyegyenlőségre, amikor a molett lányok balett-táncát nézik?

A műsornak viszont jó üzenete is lehet az alakjuk miatt aggódó tinilányok, nők, anyukák felé, akik szenvednek, mert úgy érzik, nem olyan a testünk, mint amilyet szeretnének. Jó üzenet egyrészt a “fogadd el önmagad” témakörben, de ami szerintünk fontosabb lehet, hogy merj olyat csinálni, amiről még csak álmodni sem mertél – még ha közhelynek is hangzik –, és jóhiszeműen felejtsük el, hogy egy televíziós valóságshow-ról van szó.

Létezik egyébként egy orosz balettcsapat, akik kifejezetten büszkék a testsúlyukra, és előadásaikkal járják a világot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top