Életmód

Volt év, amikor kétezer menekültet simán befogadtunk

1950-ig csak szántóföldek voltak a környéken, azóta viszont egy ma is létező magyar települést köszönhetünk annak, hogy sok görög családnak el kellett menekülnie otthonából és Magyarország befogadta őket.

66 évvel ezelőtt indult az építkezés Iváncsa környékén, hogy legyen otthonuk azoknak a görög családoknak, amelyek a kommunisták üldözése miatt menekültek el hazájukból.

A huppa.hu felidézi, hogy a körülbelül 400 családot ideiglenesen a budapesti Kőbányai út–Hungária körút sarkán található dohánygyár fő- és raktárépületében helyezték el, ahol önálló óvodát, iskolát, postát, élelmiszerboltot létesítettek a számukra, amíg településük el nem készül.

A település építése gyorsan haladt, felépült 418 nagyrészt sorházi lakás, néhány családi ház, de lett óvoda, iskola, könyvtár, kultúrház és orvosi rendelő is.

1952. április 3-án Nikosz Beloiannisz, a görög kommunista mozgalom jelentős alakja nevét vette fel az akkor 1850 fős település.

Először egy évre rá, majd később több hullámban nagy számban települtek vissza az itt lakók Görögországba, de többségében – főleg a fiatalabbak – Magyarországon maradtak, ahol nyelvileg és szokásokban nagyrészt alkalmazkodtak a magyar környezethez, miközben még mindig ápolják a görög hagyományokat is – olvasható a cikkben, amely megjegyzi, hogy nem egyedülálló a magyar történelemben, hogy befogadtunk nálunk menedéket kérőket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top