Életmód

Napozás után lehet gyantáztatni?

Hát nem egyszerű összehozni a tökéletes beach bodyt, az egyszer biztos. Nem elég az egész évben végzett rendszeres sport, hogy formába lendüljünk, ott van még a szőrtelenítés és az egyenletes barnulás is. Ráadásul mindez egyszerre.

A végeredmény érdekében azonban nagyon pontosan kell összehangolnunk a gyantázás (szőrtelenítés) és a napozás megejtését. Ha jól csináljuk, akkor selymesen sima és gyönyörű kellemes lebarnult testtel vonulhatunk a nyári melegben.

A nyári időszakban értelemszerűen napi szinten kerül előtérbe a különböző testrészek szőrtelenítése, bármilyen eljárással. Ennek egyik, immáron hagyományosnak tekinthető módja a gyantázás, ami akár 3-6 hétre is megoldást jelenthet. Nem mindegy azonban, hogy mikor csináltatjuk, ha barnulni is szeretnénk.

Előtte vagy utána?

A gyantázás során nemcsak a nemkívánatos szőrszálaktól szabadulhatunk meg, de a bőrünk legfelsőbb hámrétegétől is. Az elhalt hámsejtektől megszabadulni persze nem is olyan rossz dolog, de mi van, ha végre lebarnultunk a tengerparton és után kell gyantáztatni. A szőrrel együtt eltűnik a barnaság?

A válasz: nem. A bőr barnulása ugyanis nem más, mint bőrünk védelmi mechanizmusa az erőteljes UV-B sugarakkal szemben. Ilyenkor a bőr mélyében melaninok, festékszemcsék képződnek, védve a sejtmagot. Mivel ez az elváltozás a bőr mélyebb rétegeiben megy végbe, egy egyszerű gyantával nem tűnik el.

Természetesen ha már nemcsak barna, de frissen leégett a bőrünk, semmiképpen se rontsuk a helyzetet gyantázással, illetve gyantázást követően is érdemes várni legalább egy napot, melőtt napfényre megyünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top