Életmód

Újra tudnánk növeszteni a végtagjainkat

A felfedezés segíthet ízületi bántalmak, de akár balesetben elvesztett végtagok kezelésében is.

A Science Advances tudományos folyóiratban szerdán jelent meg az a kutatási beszámoló, amelyből kiderül, hogy az emberi végtagok mozgatásáért felelős ízületekben lévő porcszövetek ahhoz hasonlóan képesek regenerálódni, mint ahogy bizonyos állatfajok, például gyíkok vagy szalamandrák képesek regenerálni egyes testrészeiket – írja a Qubit.

A kutatást a Duke University kutatói végezték, akik szerint a felfedezés új módszereket hozhat például olyan ízületi betegségek kezelésére, mint az oszteoartritisz, de akár az emberi végtagok regenerációját is elősegítheti. 

A gyíkok könnyedén újra tudják növeszteni hiányzó végtagjaikat (Fotó: iStockphoto)

A tudósok az emberi szervezetben is felfedezték azokat az úgynevezett mikro-RNS molekulákat, amelyek a gyíkok vagy szalamandrák porszöveteinek javításáért is felelősek. Az embernél testrészenként eltérő lehet a mikro-RNS működése, a bokában például aktívabb, mint a térdünkben vagy a csípőnkben. Ez egyébként emlékeztet a gyíkok képességeire, ugyanis ezek az állatok is a testük legtávolabbi pontjait képesek a leggyorsabban regenerálni. 

A regeneráció képességét egyébként már az embereknél is megfigyelték, például egy kisgyereknél az ujjpercek akár teljesen újra tudnak nőni, megfelelő kezelés esetén. Az amerikai kutatók most azt remélik, hogy a mikro-RNS felhasználásával olyan terápiás módszerek jöhetnek létre, amelyek segíthetnek az ízületi gyulladások kezelésében, de akár sportolók számára is lehetővé tehetik a gyorsabb regenerációt versenyek után. A távolabbi jövőt tekintve pedig arra is látnak esélyt, hogy idővel az emberi végtagok regenerációja is valósággá váljon. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top