Életmód

Elolvadunk: 10 év magány után párra talált Rob, a királyalbatrosz

35 év után nem maradt sok reménye.

Négy partnere is elpusztult már az új-zélandi Royal Albatross Centre területén élő Rob nevű királyalbatrosznak. Emiatt már tíz éve tölti egyedül a napjait a most 35 éves madár, és mivel a királyalbatroszok közel 60 évig is élhetnek, igencsak hosszúnak tűntek a rá váró magányos évek.

Nem tudni, hogy Rob miért nem talált magának párt az elmúlt 10 évben. A Guardiannak nyilatkozó ökológus, Hoani Langsbury szerint nem látni semmi olyan külső jegyet, amiben nagyon eltérne a többiektől, ráadásul komoly erőfeszítéseket tett, hogy párra találjon. Az utóbbi pár évben mindig ő volt az első madár, amely visszatért a kolóniához párzási időszakban. A szakember szerint talán Rob hangja nem volt elég meggyőző.

View this post on Instagram

❤️🧡💙ROB news It takes a while for an albatross pair to form, years in fact. Some individuals take even longer if circumstances do not come together. One individual, known as ROB due to having Red, Orange and Blue bands has been single for more than a decade. He was the first bird back for the 2010, 2011 and 2015 seasons so has received some media attention and interest in whether he would eventually find a mate. He has sadly lost a mate 4 times and only raised 3 chicks during his lifetime so far. Fortunately, Northern Royal Albatross are long-lived birds. The oldest one that we know about was Grandma, last seen as a 61 year old breeder. ROB will be 36 years old in January 2020. Last summer he appeared to be spending time with one female, who is also a bereaved bird that has been looking for a mate for a few years now. She is 32 years old and is seen here with the head markings beside ROB. The signs are very encouraging and it is hoped that the will have an egg in November. Ngā mihi Sharyn Broni Wildlife Ranger, Kaitiaki . . . . #albatross #royalalbatross #dunedinnz #otagopeninsula #dunedin #nz #nzmustdo #wilddunedin #wildlifecapitalofnz #royalalbatrosscentre #bucketlist #travelinspiration #travel #nature #wanderlust #bird #birds #birdwatching #naturelover #purenz #love #beautiful #instalike #dunnerstunner #newzealand#travel #wildlifeconservation #wildlifephotography #naturelovers #newzealand

A post shared by Royal Albatross Centre (@albatrosscentre) on

Most viszont változott a helyzet, akadt egy tojó, amely Rob partnere lett. Ez nem garantálja, hogy utódaik is lesznek, mert a királyalbatroszoknál akár 3-4 évbe is telhet, mire az udvarlási szakasz véget ér, és a pár úgy dönt, hogy ideje fiókákat vállalni.

Rob és új partnere (Fotó: albatrosscentre / instagram)

(via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top