Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

68 évesen lett újra anya

Kibújt a tojásból a világ legidősebb tengeri madarának legújabb fiókája.

Új fiókája van a világ legidősebb tengeri madarának tartott, Wisdom (Bölcsesség) nevű Laysan-albatrosznak – írja az MTI az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat közleménye alapján. A Honolulu Star-Advertiser című lap beszámolója szerint a fióka február elején bújt ki a tojásból az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon.

A nőstény albatrosz legalább 68 éves, és nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem egyben a világ legidősebb, ma is költő, vadon élő madara.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Wisdomot még 1956-ban, első költése alkalmával gyűrűzték meg, legalább 31 fiókája volt már. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-atollra, és minden évben ugyanazt a fészket használja párjával, Akeakamaival.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára. Az albatroszfiókák rendszerint február elején kelnek ki, és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

A ragadozómentes Midway-atollon harminc madárfaj hárommillió egyede él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem hetven százalékának biztosít élőhelyet.

Címlap

top