Életmód

Sokkolt minket, amikor kiderült, mennyi nő nem élvezi a szexet

Vannak sokakat érintő kérdések, amelyekről fontos lenne beszélni, de mégis a cenzúra bélyegével illették őket. Tabunak számító témák – nem csak a női szexualitásról.

Barátnőim között szájról szájra terjedt egy podcast híre. A MiaFemme januárban debütált Spotify-on, alapítói: Wilson Luca és Antonia Vai. Erős témaválasztásaiknak köszönhetően a vacsorám is odaégett. Van itt minden, ami kényes és társadalmilag vitatott: szex – és testpozitivitás, maszturbálás, nyitott vagy monogám kapcsolatok, szőrtelenítés, nemváltás és LMBTQ-kérdések. Girltalk tabuk nélkül.

A generációmnak ez egy újonnan adott válasza a rádióra

Luca antropológusként végzett az ELTE-n, kulturális események moderálásával, fordításával foglalkozik. Noha kettős identitású (ghánai-magyar), és apanyelve az angol, nagyon fontosnak tartotta, hogy magyar nyelven szóljon a podcast hallgatóságához. „Ez egy viszonylag új műfaj itthon, kevésbé kiépült még, mint az angol nyelvterületeken például, és eddig a legtöbb félve megfogalmazott kérdésemet egy jól kiválasztott podcast meg tudta válaszolni. Ezért hiszek a műfajban, a generációmnak úgy látom, hogy ez az újonnan adott válasza a rádióra, csak demokratikusabb a terjesztés. Ennek nyilván megvannak a maga hátrányai is.”

Antónia énekes-dalszerző, Stockholmban született és nevelkedett, 25 évesen költözött Budapestre. A szüleim magyarok, a hetvenes években disszidáltak Magyarországról. Lucával három éve találkoztunk Budapesten egy feminista magazin fotózásán (Tribe De Mama), ahol mindketten modellek voltunk.”

Két lány, egy podcast és kendőzetlen őszinteség

Wilson Luca és Antonia Vai

Szexpozitív, testpozitív

Luca és Antónia ismeretségük óta beszélgetnek a podcastos témákról. Szerették volna, hogy a médiában több legyen a diverzitás, több szexpozitív, testpozitív, LMBTQ és társadalomkritikus beszélgetés.

„Ezekről a témákról nincs sok infó magyarul, sokszor csak külföldi oldalakon, és ha éppen nem tudsz angolul, akkor elesel ettől az információtól” – mondja Antónia.

„Kerestük azt a formát, ami lehetővé teszi, hogy a többségi társadalom által tabuként kezelt témákról is beszéljünk. Az volt az elképzelés, hogy biztos nem mi vagyunk az egyedüliek Magyarországon, akiket érdekelnek az ilyen kérdések. Antónia rukkolt elő az ötlettel: csináljunk egy podcastot! Rengeteget inspirálódunk külföldi példákból, főként angol nyelvűekből. Több olyan női podcaster párost hallottunk, akik egyáltalán nem félnek sokakat érintő, de mégis azelőtt kevésbé megtárgyalt témákat boncolgatni, adott esetben női szemszögből” – teszi hozzá Luca.

A lányok témaválasztásai néha személyes történeteken alapulnak, olykor pedig cikkek, statisztikák ragadják meg a figyelmüket. Vannak témák, amelyeknek fontos része az előzetes kutatás, pontos számadatok és események vizsgálata, ezáltal precízebben közvetíthetik gondolataikat. Luca szerint, ha nagyon érdeklődnek egy téma iránt, azonban nincs saját releváns tapasztalatuk, akkor vendéget hívnak. „Amikor a transzneműségről beszéltünk, meginterjúvoltuk Vay Blankát, ő egy transznemű nő, és volt olyan kedves, hogy nagyon nyitottan, önazonos módon osztotta meg velünk és hallgatóinkkal a személyes történetét.

Kényes témák, baráti légkörben

Antónia a podcast műfajára jó mókaként tekint, hiszen bárki bármikor hallgathatja, miközben valami mást csinál, arról nem is beszélve, hogy könnyen elérhető formátum, nem kerül semmibe. „Imádom az olyan személyes podcastokat, ahol hallgatás közben olyan érzésem van, mintha a barátja lennék annak, aki mesél. Mi is ilyen légkört szeretnénk teremteni, hiszen csak két barátnő vagyunk, akik megosztják személyes történeteiket mindenféle cenzúra nélkül.”

Girltalk tabuk nélkül

Forrás: Mi a femme Facebook

A kényes társadalmi témák iránt nem csak a csajok érdeklődnek. Vacsorám leégetésekor a barátom is bedugta az orrát a konyhaajtón: először a kiáramló szag után kérdezősködött, ám pár perccel később már ő is Antóniát és Lucát hallgatta. „Fú, jól belecsaptunk a lecsóba rögtön induláskor! Sokkoló adatokat tudtunk meg arra nézve, mennyi nő nem élvezi a szexet, és nem tud eljutni az orgazmusig. Valljuk be, a legtöbbünknek voltak kellemetlen szexuális élményei, amit utólag nézve hatékony kommunikációval, kölcsönös erőfeszítéssel ki lehetett volna küszöbölni” – meséli Luca.

„Második epizódunk a monogámia vs. poliamoria kérdéskörében mozgott. Amikor Lucát megismertem, ő egy poliamor kapcsolatban élt, engem pedig nagyon érdekelt, hogy ez vajon mit jelenthet, és hogyan működtethető? Ez akkoriban számomra idegen volt. Évekkel később fordult a kocka, most én vagyok poliamor kapcsolatban, Luca pedig monogámban. Ez a vicces csavar volt a második epizódunk kiindulópontja” – mondja Antónia.

„Igen, ezek mind-mind közös agyalások, mint például a szőrtelenítés körül kialakult mizéria. Vajon van-e értelme, hiszen a trendek jönnek és mennek. Ott van például a Valentin-napos rész is, ami nem mindig olyan cukormázas, mint ahogyan a reklámokban tálalják. Nem árt, ha olykor ilyen irányú önreflexiót is gyakorlunk: ezekhez sokszor saját élményeket, sztorikat keresünk. A történetek szereplőit természetesen csak név nélkül említjük” – teszi hozzá Luca.

Saját élmények kapcsán Antónia kedvenc epizódjának témája a biszexualitásról szól, ami szerinte az egyik legszemélyesebbre sikerült hanganyag. „Találtunk egy cikket, ami a témát övező gyakori mítoszokról, téves feltételezésekről szólt, ezeket beszéltük végig, és a saját tapasztalataink alapján reflektáltunk rájuk. Imádtam!”

A nyílt, őszinte kommunikáció nem töri meg a varázst

A lányok szerint az adott témákról kevés szó esik: nem azért, mert nem érint sokakat, hanem azért, mert tabunak számítanak. Luca szerint a szexualitás sokakat foglalkoztat, és más szemszögből, mint amit a mainstream források gyakran bemutatnak. „Talán az a magyarázat, hogy sokszor a szex nagyon sarkosan, leegyszerűsítve van ábrázolva. Elég néhány szaftos filmjelenetre gondolni, vagy ott van a pornó, hogy mást ne mondjak: az apró »hibák« teljesen kizárva, senki sem izzad, sehol egy szőrszál, nem történik semmi »kínos«. Mind tudjuk jól, hogy a valóságban ez nem így működik. A nyílt, őszinte kommunikáció nem hinném, hogy megtörné bárminek is a varázsát. Személyesen azt tapasztalom, hogy inkább csak segíti.”

„Szeretnénk megtörni a jeget olyan témák kapcsán, amelyek a nőiességet, a női létet érintik. Számos vélemény van arról, hogy milyennek kellene lennie egy nőnek, hogyan nézzen ki. A média telis-tele van az erről szóló vélekedésekről, de arányában sokkal kevesebb információt lehet találni arról, hogy ezeket az ideákat mekkora szenvedés árán lehet fenntartani. Mi van akkor, ha nem is akarja valaki, mi az alternatíva? Ezek az elvárások ráadásul mindent átszőnek. Még a szexben is jelen vannak, ahol igazából lazítani lehetne” – mondja Antónia.

A nyitottság egy tanulási folyamat, aktív cselekvés

Antónia és Luca szeretnek utazni, sokat barangoltak Marokkóban és imádják Berlint. Az általuk ismert helyek közül ez a spektrum két pólusa. Luca fejében Magyarország valahol középen helyezkedik el. Generációs szakadékot is érzek, de ez nem csak a magyarokat érinti. A digitális éra rengeteg kihívást hozott el az idősebb generációknak, ezt sokszor látom a családomon is.”

„Szerintem a nyitottság egy tanulási folyamat, aktív cselekvés. Egy olyan dolog, amin folyamatosan dolgoznunk kell, magunk és mások felé egyaránt.

Hiszem, hogy ha kimutatjuk a sebezhetőségünket, akkor másokat is ösztönözhetünk arra, hogy bátran tegyenek hasonlóan. Ezáltal egy olyan légkört teremthetünk, amiben megértőbbek tudunk lenni egymással szemben

 – teszi hozzá Antónia.

„Az, hogy érdeklődnek a MiaFemme iránt, azt bizonyítja, hogy van kíváncsiság, van nyitottság a magyar emberekben a kevésbé megszokott témák és megközelítési módok iránt is. Ez pedig kezdésnek nagyon szuper” – vélekedik Luca.

Girltalk tabuk nélkül

Az elvárások mindent átszőnek, még a szexben is jelen vannak, ahol igazából lazítani lehetne (Fotó: Getty Images)

Antónia további célként tekint a dolgok megkérdőjelezésére: hallgatóik a jövőben még több szex- és testpozitív tartalomra számíthatnak. „Biztos, hogy fogunk beszélni menstruációs tabukról, a gyermekvállalás kérdéséről, vagy néhány gyakori, de annál károsabb társadalmi sztereotípiáról. A járvány miatt most nem tudunk találkozni Lucával, de rájöttünk, de Skype-on is tudjuk rögzíteni a beszélgetéseket, így nincs megállás, minden második pénteken új epizóddal készülünk. Amikor a társas érintkezés ismét megengedett lesz, szeretnénk inspiráló vendégekkel is kiegészülni. Egyébként sok levelet kapunk Instagramon. Ez a küldetésünk egyik nagyon fontos és izgalmas része: kapcsolatba lépni a hallgatókkal, kinyitni feléjük a beszélgetést.”

„Igen, nagyon szeretjük a hallgatói leveleket, hiszen visszacsatolás. Ötlet, vélemény, bármi jöhet, ebből szeretnénk még sokat kapni a jövőben is. Fontos üzenet saját magunk és egymás elfogadása, valamint érzéseink, vágyaink ítélet nélküli megfogalmazása” – mondja Luca.

Április 9-én kikerült a MiaFemme legújabb epizódja, melynek témája a magányosság járványa, azaz randizási és szexuális kultúra karantén idején – online ismeretségeken és virtuális távkapcsolatokon át egészen a családon belüli erőszakig.

Szerző: Rimóczi Ancsa, Centrál Médiaakadémia

nlc.podcast

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top