Életmód

Hogyan fertőtlenítsünk vegyszermentesen? (x)

A világban zajló járvány során talán még az elkötelezett „zero waste”-esek és a natúr szereket előnyben részesítők is valószínűleg elővették a durvább fertőtlenítőket és az alkoholos spray-ket, de most így a lefelé vonulás kapcsán újra előkerül a kérdés, hogy hogyan tudnánk kiváltani a vegyszereket úgy, hogy közben mégis tisztaságot varázsoljunk magunk körül és egyben kiirtsuk a kórokozókat.

Hogyan fertőtlenítsünk vegyszermentesen? (x)Nagyon sokan és nagyon szeretnénk azt hinni, hogy van olyan mód, szer vagy anyag, amivel nem terheljük a környezetet és magunkat se mérgezzük, mégis hatékonyan elbánhatunk a káros mikroorganizmusokkal. Annyira jó lenne, de sajnos sokaknak csalódást fog okozni a válasz: nem igazán van erre teljesen vegyszermentes megoldás, ezen a téren is kompromisszumot kell kötni.

Ahhoz, hogy az olyan, viszonylag ellenálló biológiai lényeket, mint amilyenek pl. a mikroorganizmusok ténylegesen megsemmisítsünk, muszáj valami olyat használnunk, ami erősebb náluk. Lehet ecettel is takarítani, de sajnos az ecet sem igazán hatékony szer ellenük, ráadásul az ecetsav, ami benne van sem tekinthető teljesen vegyszermentesnek.

Nézzünk egy példát arra, amikor a jószándék végül több kárt okoz, mint amennyi hasznot. Egy zero waste blogon olvasható, hogy milyen jó „natúr” szer a mosogatótabletta helyett a citromsav + szódabikarbóna kombó. Egy savat és egy lúgot, aminek a vizes oldata egy kicsit pezseg, értelmetlen tisztításra használni. Az amúgy tartósítószerként is használt nátrium citrát + CO2 + víz reakciójából egy viszonylag szerény só képződik, ráadásul a citromsav (nátrium citrát) pont azért tartósít, mert nem szeretik hosszú távon a baktériumok, ezért elég nagy disznóság a csatornába engedni, mert ártalmas a szennyvíztelepek eleven iszapjára. Ha ezt csak néhány „környezettudatos” csinálja, talán akkora kárt nem okoz, de ha tömegek kezdenék el ezt a rossz gyakorlatot követni, az nagy baj volna.

Mivel ez a téma olyan bonyolult és hosszú, amit ez a rövid cikk nem bír el, környezetmérnök szakértőnk segítségével hamarosan egy hosszabb blogcikket is megjelentetünk ebben a témában, érdemes tehát a Mediwel VIP klubjába beiratkozni, (ide kattintva tudsz ingyenesen) mert a hasznos tartalmakhoz és egyedi kedvezményekhez férhetünk hozzá.

Hogyan fertőtlenítsünk vegyszermentesen? (x)De hogy mondjunk mégis valami a vegyszermenteshez közel álló fertőtlenítő módszert is: Amikor vegyszereket használunk, azt is érdemes megvizsgálni, hogy használat után milyen vegyületek maradnak vissza, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre, mint például a hipónál a klór.
Ilyen szempontból, a manapság egyre népszerűbb ózongenerátorok időnkénti használatát is érdemes fontolóra venni, mert bár az sem teljesen vegyszermentes, mert a használat során keletkező nascens oxigén nagyon is vegyszer, de legalább nem marad a kezelés után semmilyen vegyszermaradvány, se semmilyen más káros anyag, viszont a káros mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok elpusztulnak.

Az ózongenerátorok a levegőből állítják elő az ózont és az ózongáz egy idő után belélegezhető oxigénné bomlik vissza, tehát miután az ózongázzal történő kezeléssel végeztünk, egy nagy szellőztetést követően nem marad vegyszermaradvány a kezelt területen. Ha így nézzük a dolgot, akkor akár mondhatjuk, hogy találtunk egy viszonylag vegyszermentes módszert a fertőtlenítésre.

Az ózongenerátor sok helyen eredményesen alkalmazható, bővebben itt olvashatsz róla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top