nlc.hu
Életmód

Lecsökkent a hazai vérkészlet

Nagyon megcsappant a hazai vérkészlet, nagy szükség van a véradókra

A nyár és a hosszú hétvége miatt csökkent a hazai vérkészlet, csak a halaszhatatlan beavatkozásokhoz biztosítanak vérkészítményeket.

A koronavírus-járvány, a nyári szabadságolások, valamint a négynapos hosszú hétvége miatt csökkent az országos vérkészlet, ezért mindaddig, amíg a véradóknak köszönhetően a véradások száma újra elégséges nem lesz, kizárólag halaszthatatlan beavatkozásokhoz biztosít vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat

„A négynapos hosszú hétvége után rendkívül nagy szükség van a véradók segítségére. Kérünk mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, és az utóbbi 14 napban nem járt külföldön, menjen el vért adni!”

– kéri felhívásában a vérellátó szolgálat.

Váradók száma Magyarországon

Így változott a véradók száma Magyarországon (Grafika: MTI)

A véradók adománya a betegek számára a gyógyulást, gyakran a túlélést, az életben maradást jelenti. Mindazok, akik nem tartózkodnak megszokott véradási helyszínük közelében, az OVSZ.hu, a Vöröskereszt.hu, vagy a Véradás.hu oldalon megtalálhatják a hozzájuk legközelebb lévő véradás helyszínét.

A megyeszékhelyeken lévő intézetek többségében lehetőség van időpontfoglalásra is, így nem kell annyit várni, hogy vért adj.

A véradás a járvány alatt is biztonságos:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top