Mi magyarok nem annyira szeretjük az újdonságokat, a megszokottól eltérő kilengéseket. Legalábbis, ami a fagyit illeti, hiszen az évről-évre, minden nyár elején elvégzett – reprezentatívnak azért ritkán nevezhető – felmérések szerint a csoki-vanília kombót semmi sem fogja letaszítani a trónról. Na jó, esetleg egy-egy gombóc eper, vagy málna belefér, de aztán tessenek befejezni a kalandorkodást!
Persze ez csak afféle vicc, különösen, hogy az elmúlt években a tehetséges cukrászok egyre izgalmasabb kombinációkat agyalnak ki, legyen szó kajszibarackos mákos rétes fagyiról vagy az epres rebarbaráról. A lényeg a fagyi, amit szinte mindenki szeret, fiatal-öreg, egyaránt, nemtől és egyéb hovatartozástól függetlenül. Ha pedig fagyi, akkor érdemes egy picit szétnézni a világban, ahol egészen különleges fagylaltozók üzemelnek, akár a helyszínről, akár a választékról beszélünk. Lássuk, hová érdemes betérnie a világutazóknak, persze majd akkor, ha ezt már lehetővé teszi az egyre jobban enyhülő világjárvány!
Nobel-díjasok fagyizója
Sokáig csak azok juthattak hozzá az alábbi finomsághoz, akik valamilyen tudományágban kiérdemelték a Nobel-díjat, ugyanis a lenti desszertet a stockholmi díjátadó ceremóniák alkalmával szolgálták fel.
A Nobel-fagyi fő ízeit a vanília és a málna adja, de maracujával és ananásszal is megbolondítják egy kicsit, és egy különleges edény segítségével jellegzetes alakúra formálják. A tányérokat vattacukorral és egy ehető Nobel-medállal egészítik ki, majd pincérek egész sora szolgálja fel a Nobel-díjasoknak. Évszázados hagyományról van szó, amelyen csak 2000. után enyhítettek, egészen odáig a bankettre főző séfek mindegyike elkészítette a jellegzetes desszertet. Ma pedig már bárki megkóstolhatja ugyanezt a stockholmi Bistro Nobel-ben, amely a díjjal és a díjazottakkal foglalkozó Nobel-múzeum kávézójaként várja a vendégeket. Érdekesség, hogy a bisztró székeinek az alját több díjazott is aláírta, így, ha valaki arra jár, érdemes megnézni, hogy ki ülhetett korábban az adott helyen.
Agyagfagyi Dél-Afrikából
A dél-afrikai konyhára jelentős hatással volt több évszázadnyi európai gyarmatosítás, amely szinte kiirtotta a helyi jellegzetességeket az ország asztalairól, sőt, elterjesztette azt a meglehetősen kirekesztő gondolatot, hogy az európai konyha valamiért felsőbbrendű lenne.
Ez sajnos a mai napig tetten érhető például Fokváros éttermeiben, bisztróiban is, és éppen ezen próbál változtatni Tapiwa Guzha, aki mikrobiológusnak készült, végül azonban a fagylaltkészítésben találta meg önagát. Tapi Tapi nevű fagyizójában a kézműves gombócokon keresztül próbálja megismertetni a hagyományos dél-afrikai konyhát a vendégeivel.
Az egyik különlegesség a rondo nevű fagylalt, amelyet meglepő módon egyfajta ehető agyaggal ízesít a cukrász. Ezt a tápanyagokban gazdag agyagot sok helyen fogyasztják Afrikában, afféle természetes táplálékkiegészítőként, különösen a terhes nők. Emellett azonban olyan növényekből is készül itt fagylalt, mint az úgynevezett szőrös farkasfog (bidens pilosa), az angolul keserűlevélnek nevezett vernonia amygdalina, vagy a majomkenyérfa, más néven baobab.
Akadnak azonban ennél is különlegesebb kreációk is Guzha fagyizójában, például a ghánai eredetű édesség, a gyömbérrel ízesített kelewele fagylaltosított változata, de készül fagyi tűzön pörkölt földimogyoróból is. Az egyik legmeghökkentőbb fagyi azonban kétségtelenül a matemba, amely szárított hal és karamell párosításából jön létre.
Itt fagyizott Fidel Castro
Kubában nem kell messzire menni, ha az ember elnyalna egy-két gombócot, a fagylaltozók non plus ultrájának azonban kétségtelenül a Fidel Castro által építtetett Coppelia cukrászda számít. Az 1966-ban épült, jellegzetes stílusú építmény akár Magyarországon is lehetne, amelyet a kubai vezető azért hozatott létre, mert nem titkolt célja volt, hogy többféle ízesítésű fagyit áruljanak itt, mint az Egyesült Államokban.
Kezdetben 26 különféle ízből választhattak a kubaiak, köztük olyanokkal, mint a narancs-ananász keverék, a mandulás kókusz vagy épp a muskotály, de az sem volt ritka, hogy a vendégek az ízeket keverve igazi fagyiorgiát rendeztek a tányérjukon. A kommunista rendszer sajátosságai miatt később egyes ízek hol eltűntek, hol újra megjelentek a Coppelia kínálatában, az azonban biztos, hogy az aranykorában körülbelül 50 féle ízesítés várta az édesszájú kubaiakat. A fagyizóból azóta lánc lett, világszerte több egysége is üzemel, a központi bázis pedig a mai napig működik, naponta akár több ezer gombócot is eladnak a hosszú sorokban várakozó vendégeknek.
Muzeális fagyigépen keverhetik az ízeket
Az Egyesült Államok, de valószínűleg a világ egyik utolsó Whirla-Whip fagyigépe az észak-dakotai Stanley-ben üzemel, a Dakota Drug Co. nevű üzletben. A Whirla-Whip gépek a XX. század harmincas éveiben jelentek meg, különlegességük pedig az volt, hogy a jellegzetes gépi fagyiba adagolás közben további ízeket kevertek, például mogyoróvajat, vagy különféle cukorkákat. További különlegesség volt, hogy a gépbe nem folyékony állapotban kellett betölteni a fagyit, hanem a tömbbé fagyasztott fagyitéglákat kellett beledobálni, ezekből állította elő a krémes finomságokat.
A technológia fejlődése megpecsételte a gépek sorsát, a modernebb változatok ugyanis szélesebb körben terjedtek el, a Whirla-Whip így egyfajta retró érdekességként maradt fent, amíg a gépek el nem öregedtek. Ez alól kivétel a Dakota Drug saját gépe, amely 1949 óta üzemel, a vásárlók pedig vanília, csokoládé vagy vegyes gyümölcs ízeket válaszhatnak a fagyiból, amelybe a klasszikusnak számító ízek – mogyoróvaj, gyümölcs, oreo keksz – mellett akár kovászos uborkát vagy sült bacondarabkákat is keverhetnek. Az üzlet alagsorában afféle titkos múzeum üzemel, ahol a korábban használt, ma már nem működő régi fagyigépeket lehet megtekinteni. Azért titkos, mert ezt amúgy sehol sem jelzik, de aki kéri, annak szívesen megmutatják a különleges tárlatot.
Polipfagyit, egy gombóc töpörtyűvel?
Az extrém ízesítésű fagyik rajongóinak érdemes a mexikói Dolores Hidalgo-ba ellátogatni, ahol a város központi parkjában található a Nieves Exóticas nevű fagyizó. Az itteni gombócok egyik különlegessége, hogy az európai változatokhoz képest jóval alacsonyabb a zsírtartalmuk, emellett ropogósabb a textúrájuk, a készítésük során ugyanis ritkán használnak tejet, darált jégkristályokat viszont annál inkább.
A másik extrát pedig az itt kapható fagyik ízesítése jelenti, a hagyományosnak számító csokis-gyümölcsös-vaníliás fagyik mellett ugyanis kifejezetten a húsimádók számára készített változatok is szerepelnek a kínálatban, például kapható a helyi töpörtyűvel, a chicarrónnal ízesített fagylalt, de akad mole ízesítésű is (ez az azték eredetű szósz többféle változatban is készül, sok gyümölccsel, mogyoróval és különféle fűszerekkel, a chilitől a borson és fahéjon át a köménymagig), az igazán bevállalósak azonban a polip-koktélrák kombót sem hagyhatják ki.
Ahol a világ legtöbbféle fagyiját árulják
Akit gyönyörködtet a változatosság, annak a venezuelai Merida városát kell felkeresnie, itt működik ugyanis a Coromoto fagyizó, amely azzal népszerűsíti magát, hogy náluk kapható a legtöbbféle ízű fagylalt a világon. Ez pedig nem afféle kereskedői túlzás, a Coromoto vendégei ugyanis 900 (!) különféle ízből választhatnak, a hagyományostól a kifejezetten bizarrig. Pontosabban, abból a 60 ízből, ami éppen szerepel az étlapon, ezt azonban viszonylag gyakran cserélgetik.
Jose Ramiraz, az üzletvezető kifejezetten büszke a meghökkentő ízekre, például szereti elmondani, hogy a sajtos spagetti ízesítésű fagylaltban valóban talál a vendég spagetti és sajtdarabkákat is. Ez azonban csak a kezdet.
A fagyizót 1980-ban nyitotta meg a Portugáliából kivándorolt Manuel Da Silva Oliveira, aki már akkor felismerte, hogy komoly versenyelőnyre tehet szert, ha a megszokottól eltérő kínálattal várja a vendégeit. Ez persze komoly kísérletezést igényelt, Oliviera például körülbelü 50 kiló fagyit elhasznált, amíg avokádó-fagylaltját tökéletesítette, amely ma már helyi jellegzetességnek számít. A fagyizó rajongói szerint az avokádó ízű gombócok jól passzolnak az édeskukorica vagy fekete bab ízesítésű fagyik mellé, de ha valaki az édes ízeket szeretné jobban kidomborítani, jól teszi, ha az avokádó mellé egy gombóc mangót vagy kókuszt kér.
A ház specialitása a Pabellon Criollo nevű fagylalt, amely egy hagyományos venezuelai étel ízeit egyesíti. Szerepel benne marhahús, úgynevezett főzőbanán, sajt és fekete bab is. Mivel Venezuelában rendkívül népszerű ital a rum, ezért több fagylaltban is szerepel rum vagy rumban áztatott mazsola az ízesítők között. Az üzletben kapható néhány vicces nevű fagyi is, ilyen például a British Airways fagyi, vagy az I’m Sorry Darling (Bocsáss meg, drágám). A férfiak körében pedig rendkívül népszerű a kékes színű Viagra Hope nevű fagylalt, amely mézből és virágporból készül.
Fagyisaláta Floridából
A floridai Cedar Key’s Island Hotel egyik specialitása a pálmasaláta néven emlegetett fagyikehely. Az épület korábban illegális kocsmaként és bordélyházként üzemelt, amíg 1947-ben meg nem vásárolta Bessie Gibbs és férje, akik takaros hotellé alakították. Ekkor vették fel Catherine Johnson séfet, aki megálmodta a “salátát”. A fagyikehely alapját az úgynevezett pálmaszív jelenti, amely a pálma tetején növekvő friss hajtások neve. Ezt keverik össze különféle gyümölcsökkel és cukrozott gyömbérdarabkákkal, majd erre jön a fagyi, amelynél fontos szempont, hogy zöld színe legyen. Ehhez hol pisztáciát, hol lime-ot használnak, de az eredeti receptben Johnson vaníliafagyit használt, amelyhez mogyoróvajat, majonézt (!) és zöld ételszínezéket kevert. Ennek ellenére a vendégek imádták, egy korabeli New York Times cikkben egyenesen azt írta a helyszínen járó újságíró, hogy „ez a saláta finomabb, mint a desszertek”.
Tüzes jég
Az elmúlt évtizedben a különféle csípős paprikák, chilik óriási karriert futottak be világszerte, egymást érik a chilievő versenyek és ma már akár a kisebb közértek választékában sem ritkaság az egzotikus paprikákból álló válogatás.
Ezek után nem annyira meglepő, hogy 2018-ban a skóciai Aldwych Café megalkotta az ördög lehelete nevű fagyit, amely első ránézésre meglehetősen ártatlannak tűnik. A rózsaszínes árnyalatú fagylalt lehetne akár eper, málna vagy épp puncs is, ehelyett a világ jelenlegi legerősebb paprikájából, a Carolina Reaperből készül. A paprikák erősségét mérő Scoville-skálán 1 569 300 Scoville-hőegységet (SHU) ér el, ami százszor csípősebb, mint a mozis nacho mellé pakolt jalapeno paprikák. Emiatt az Aldwych Café vendégeinek alá is kell írnia egy papírt, hogy saját felelősségére kóstolja meg a méregerős fagylaltot, amelyet a fagyizó tulajdonosának testvére úgy jellemzett, mint egy „termonukleáris robbanás a szádban”.
Még több fagyi az nlc-n:
- Eddig lehet, hogy rosszul tároltad a dobozos fagyit!
- Egy gimis osztálynak is sok lenne a világrekorder fagyi
- DIY: Készíts fagyit gép nélkül, 3 hozzávalóból!