nlc.hu
Életmód

Bocsánatot kért a rendőrség az alsóneműre vetkőztetett nőtől

Tolvajnak nézték, alsóneműre vetkőztették a rendőrök a nőt, most bocsánatot kértek

Fél napig tartották bent a nőt, pedig tudták, nem ő a tettes, közben még le is vetkőztették. Gáspár Tünde kálváriája.
A Magyar Helsinki Bizottság és Gáspár Tünde

A Pest megyei rendőrfőkapitány levélben kér bocsánatot Gáspár Tündétől, mert „ruházat-átvizsgálás” címén váci rendőrök alsóneműre vetkőztették, holott erre a törvény szerint nem lett volna lehetőségük – adta hírül a Magyar Helsinki Bizottság. A roma asszonyt a Magyar Helsinki Bizottság képviselte. „Igazi elégtétel ez nekem. De nem csak nekem, hanem a többi cigány embernek is. Számunkra különösen fontos, hogy ez esetben a rendőrség elismerte: hibázott. Eddig nem volt ilyenben részünk. A mostani igen biztató” – értékelte a rendőrség bocsánatkérését Gáspár Tünde.

A Bagon élő asszony 2019. december 6-án délelőtt 10:15-kor érkezett Vácra autóbusszal. Egyik rokonát látogatta meg, 12:30-kor már az Aszódra induló buszát várta, amikor egy civil ruhás rendőr igazoltatta. Azt mondta neki, hogy vele kell mennie a kapitányságra, de a nőnek fogalma sem volt, mi történhetett.

Kiderült, a rendőrök egy nőt kerestek, aki kitépett egy nyakláncot egy idős asszony nyakából, de – mint később világos lett – még a bagi roma nő buszának Vácra érkezése előtt. Tehát eleve kizárt volt, hogy Gáspár lett volna a tolvaj.

Gáspár Tündét 13:15-től tartották fogva a váci kapitányságon. A rendőrségen fényképről történő felismerésre bemutatás végrehajtásához fotókat készítettek róla számos pozícióban. Sőt, alsóneműre vetkőztették. A kihallgatását végül 17:25-kor kezdték el. Ekkor már tanúként hallgatták meg, mert tudták, nem lehet ő a tettes. A kapitányságról 18:45-kor engedték ki. Az utolsó buszt sem tudta azonban elérni, és végül a gyerekei jöttek érte autóval, hogy hazaérjen a téli éjszakában.

A nő nem vitatta, hogy a rendőröknek intézkedni kellett, mert valóban hasonlított az elkövetőre. Azt azonban már nem tartotta elfogadhatónak, hogy fehérneműre vetkőztették, hogy magánál rejtegeti-e az ékszert. Méltatlannak gondolta, hogy ellenőrzött bizonyíték nélkül, így bánnak vele. G. T. megalázottnak érezte magát amiatt, hogy úgy, hogy nem követett el semmit, tisztességes középkorú asszonyként egy idegen nő előtt kell levetkőznie, aki átkutatja a fehérneműjét.

Az asszony nem nyugodott ebbe bele, és a bagi cigánytelepen dolgozó BAGázs Közhasznú Egyesület közvetítésével megkereste a Magyar Helsinki Bizottságot. Majd Ivány Borbála ügyvédnek a segítségével panaszt nyújtott be a túlzó rendőri intézkedések ellen az ombudsmanhoz.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy az előállítás szükségessége mérlegelésének elmaradása miatt a rendőrség alapvető jogot sértő módon korlátozta a panaszos személyi szabadságát. Az ombudsman kimondta azt is, hogy a rendőrség szerinti „ruházat-átvizsgálás” valójában motozásnak minősült, és mint ilyen, ez esetben törvényi felhatalmazás nélkül történt, és sértette Gáspár Tündének az emberi méltósághoz való alapvető jogát, valamint beleütközött a megalázó bánásmód alkotmányos tilalmába is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság határozatában helyt adott a rendőri intézkedés elleni panasznak a ruházat átvizsgálása tekintetében, minden egyéb vonatkozásban a panaszt elutasította.

A panaszos a Magyar Helsinki Bizottság segítségével kezdeményezte a rendőrséggel történő peren kívüli egyezséget. Gáspár Tünde rövidesen kézhez veheti a rendőrség bocsánatkérő levelét. Az írásbeli bocsánatkérés mellett a rendőrség kétszázezer forint sérelemdíjat is fizet a megsértett asszonynak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top