nlc.hu
Életmód

Megmenekült Ukrajnából Stepan, a híres acska

Így menekült meg a háború elől Ukrajna leghíresebb macskája

A vörösbor mellett üldögélő macskát, Stepant már Grumpy Cat méltó utódaként emlegették. Aztán kitört az orosz-ukrán háború...

Bizonyára te is szembetalálkoztál már azzal a mémmel, melyen egy cirmos macska ücsörög egy asztalnál és unott arckifejezéssel pillant egy pohár vörösborra. A kép egy videóból való screenshot, mely tavaly nyáron került fel a TikTokra. A mém főszereplője Stepan, a kandúr. A négylábú az ukrajnai Harkivban élt gazdájával, Hannával, aki az utcáról mentette még kölyökmacskaként, 13 évvel ezelőtt. 

Hanna 2019-ben hozott létre saját TikTok-oldalt a cicának. Több ital mellett üldögélős videót is feltöltött róla korábban is, azonban az áttörést a június 19-i vörösboros videó hozta el, mely alig néhány nap alatt hatalmasat ment a közösségi oldalakon és rövidesen mém lett belőle, több tízmillió megtekintéssel. A sikeren felbuzdulva Hanna a legkülönfélébb italokkal és ételekkel készített még hasonló felvételeket Stepanról, melyek több tíz- vagy akár százezeres megtekintéseket produkáltak, a legfelkapottabb mind közül azonban továbbra is az eredeti vörösboros verzió maradt. A TikTokon és az Instagramon is milliósra duzzadt a cica követőtábora, aki így gyakorlatilag Ukrajna leghíresebb macskája lett.

A kandúr gazdája az Ain Capitalnak néhány hónapja elmondta: Stepan ábrázata szinte egyfolytában olyan, mint aki azonnal elalszik és mivel nyugodt természetű állat, minden további nélkül készíthetők róla asztalon vagy épp fotelban könyöklős videók, de más típusú tartalmakhoz is szívesen áll – ül, fekszik – modellt.

Stepan

Fotó: Instagram/loveyoustepan

Stepanra világsztárok is felfigyeltek, többek között Hailey Bieber és Diane Kruger is megjelölte egy-egy bejegyzésében, Briney Spears pedig saját Instáján posztolta ki az egyik fotóját tavaly novemberben. Ennek köszönhetően egy napon belül 15 ezerrel nőtt a követői száma, pár napra rá pedig a Valentino divatház együttműködést ajánlott a bársonytalpú influencernek.

Egy normális világban Hanna – aki mindvégig inkognitóban maradt, arcát és teljes nevét sosem fedte fel a nyilvánosság előtt – ma is kedves, vicces fotókat és videókat posztolgatna Stepanról a közösségi oldalakra. A február 24-én kitört orosz-ukrán háború azonban az ő életüket is a feje tetejére állította. Harkiv ostromának első napjait Hanna még lakótelepi otthonukban töltötte Stepannal, Instagram-és TikTok-profilján azonban már a háborús pusztítás borzalmairól posztolt. Egyszer csak aztán a bejegyzések elmaradtak és mintegy 2 hetes csend következett, mialatt az oldalakra ezrével érkeztek az érdeklődő, aggódó kommentek.

Március közepén aztán Hanna új poszttal jelentkezett. Mint kiderült, az ostrom nyolcadik napján az ő házukat is találat érte. A pincébe menekültek, ahol több napot töltöttek elektromos áram nélkül. Végül aztán önkéntesek vitték el őket a pályaudvarra, ahol sikerült feljutniuk egy Lvivbe tartó vonatra. 20 órás vonatozás után elértek Lvivbe, majd  Lengyelország felé utaztak tovább, ahol 9 órás várakozást követően léphették át a határt. 

Ezt követően a monacói Influencerek és Bloggerek Világszövetsége ajánlott nekik segítséget. Közbenjárásukkal jutottak el Franciaországba, ahol jelenleg is tartózkodnak és várják a háború végét, hogy visszatérhessenek Ukrajnába. Hanna a napokban újra elkezdett posztolni Stepanról, aki az egyik videón épp önfeleden játszik franciaországi szállásukon.

A @loveyoustepan oldalt idén az influencer iparág legrangosabb díjára, a World Influencers and Bloggers Awardsra jelölték. A díjátadó gálára májusban, Cannes-ban kerül sor, a jegybevételek összegét pedig ukránokat segítő jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top