nlc.hu
Életmód

Könyvolvasással hamarabb szabadulhatnak a bolíviai rabok

A könyvet olvasó rabok korábban szabadulhatnak a börtönökből Bolíviában

A túlzsúfolt bolíviai börtönökben büntetésüket töltő rabok egy új kezdeményezésnek köszönhetően kicsivel hamarabb szabadulhatnak, ha könyvet olvasnak.

A kísérlettel a bebörtönzöttek körében az olvasást akarják népszerűsíteni, és egyúttal azoknak is reményt akarnak nyújtani, akiknek ügyében még nem született ítélet, és a közismerten lassú bolíviai bírósági eljárások befejeződésére várnak. A Könyvek a rácsok mögött elnevezésű állami program azzal kecsegteti az elítélteket, hogy napokkal vagy hetekkel korábban szabadulhatnak az eredetileg meghatározott időnél, ha olvasnak. Bolíviában nincs életfogytiglani vagy halálbüntetés, de a lassú bírósági procedúrák miatt az előzetes letartóztatás ideje akár több évig is elhúzódhat. A programot 47 olyan börtönben indították el, ahol nincs keret a rabok oktatására, a társadalomba való visszavezetésére vagy szociális segítségnyújtásra – hivatkozik az ország ombudsmani hivatalára az MTI.

Könyvet olvasó rab

Olvasás a rácsok mögött. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Eddig 865 elítélt vállalta, hogy részt vesz az olvasás- és íráskészséget fejlesztő programban. Az egyik elítélt, aki egy év alatt már nyolc könyvet olvasott el és négy olvasási tesztet is elvégzett, elmondta, hogy olyanok is vannak a börtönben, akik most tanulnak meg írni és olvasni. A bebörtönzött bolíviaiaknak dolgozniuk kell a rácsok mögött, hogy élelmezésüket és a magas bírósági költségeket ki tudják fizetni. A Human Rights Watch emberjogi szervezet szerint az ország börtöneiben régóta túlzsúfoltak és egészségtelenek a körülmények. Az olvasás valamiféle menekülést is kínál a börtön falai közül – mondta el a La Paz-i Obrajes női börtön egyik rabja.

Olvasás közben kapcsolatba kerülök az egész világegyetemmel. Eltűnnek a falak és a rácsok

– tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top