nlc.hu
Életmód

A szülés nem mérhető a csonttöréshez

Ne dőlj be, a szülés nem mérhető a csonttöréshez!

Ugyan a szülés nagyon intenzív fájdalommal járhat, nem mindegy, mihez hasonlítjuk a mértékét.

Több éve terjed már a közösségi oldalakon egy olyan állítás, amely szerint a szülés olyan fájdalommal jár, mintha egyszerre húsz csontunk lenne eltörve, néhány héttel ezelőtt is született egy újabb magyar nyelvű bejegyezés, amiben szerepel ez az összehasonlítás.

A Lakmusz tényellenőrző oldal szerint legalább 2010 óta elérhető az interneten az állítás, amit azóta többször is cáfoltak. Az AFP például több szülész-nőgyógyásszal és aneszteziológussal is beszélt, és ugyan ők elismerték, hogy a szüléssel járó fájdalom az egyik legintenzívebb tud lenni, és arra is felhívták a figyelmet, hogy a fájdalom szubjektív, több tényezőtől is függ, és nem lehet önkényesen kijelölt egységekben mérni. 

Terhes nő fekszik egy kórházi ágyon

Fotó: Getty Images

„A különböző emberek által érzett fájdalmat nem lehet összehasonlítani, hiszen mindenki csak a saját maga által érzett fájdalmakat tudja esetleg rangsorolni. A szülés természetesen rendkívül erős fájdalommal jár, azok a kismamák, akik mindkettőt átélték, azt mondják, hogy talán a vesegörcs fájdalmának mértéke hasonlítható a vajúdáshoz” – nyilatkozta dr. Ács Nándor egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Johanna Sztancseva bába, Bulgária első privát bábapraxisának, a Zebranak a társalapítója is kifejtette, hogy a gyerekszülés közben átélteknek semmi köze a törött csontokhoz. „Sok nő esetében a normál szülés egy intenzív és durva élmény. Másoknak gyors, enyhébb és elviselhető. De egyik esetben sincs csonttöréshez vagy más patologikus eseményhez kötődő érzés. Pont ellenkezőleg, ha erősek az átélt érzések, az azt jelenti hogy rendesen, az elvárásoknak megfelelően működik a test. A gyerekszülés fájdalma a normális folyamat része, és nem hasonlítható valamilyen egészségügyi rendellenességhez.”

Hasonló véleményen van  André Wolff aneszteziológus professzor is. „Ezt nem lehet kísérlettel mérni, és egy csonttörés okozta fájdalom megint csak egyénfüggő. A fájdalom intenzitása a körülményektől is függ.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top