nlc.hu
Életmód

Pénzügyi tudatosság gyerekeknél

Hogyan neveljük pénzügyi tudatosságra a gyereket? Hasznos tanácsok a szakembertől

Hegedüs Évával, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk a pénzügyi edukáció fontosságáról és a bank új GRÁNIT Family applikációjáról, melynek segítségével elindulhatnak a gyerekek is a pénzügyi tudatosság útján.

Hány éves kortól kell vagy érdemes a pénzügyi nevelést elkezdeni a gyereknél? Hogyan kezdjünk hozzá?

Napjainkban egyre fontosabb, hogy a fiatalok mielőbb tisztában legyenek a pénzügyi fogalmakkal, és a ma elérhető modern technológiákat, digitális banki megoldásokat a mindennapokban alkalmazzák is. A pénzügyi tudás, bizonyos pénzügyi viselkedésformák elsajátítása már a gyermekkorban megalapozható, amiben fontos szerepe van a családoknak is, hiszen az otthonról hozott minták és értékek egy életre meghatároznak minket.

A GRÁNIT Bank Magyarország első digitális bankjaként kifejezetten e célokat szem előtt tartva fejlesztette ki a GRÁNIT Family számlacsomagot és a hozzá valamint a kártyához kapcsolódó applikációt, mert a gyermekek pénzügyi edukációját már kisiskolás korban meg kell kezdeni. A szülők 6-18 éves korú gyermekeikkel együtt közösen tölthetik le mobiltelefonra az alkalmazást, és kényelmesen VideóBankon keresztül, akár egy szelfivel nyithatnak számlát. A gyermekek élményszerűen, szinte játékos formában, beszédes ikonok használata révén, szüleik rálátása mellett ismerkedhetnek meg a pénzügyek- és a digitális bankolás alapjaival, illetve azzal,hogy pénzt keresni munkával lehet. Az applikáció használata és az applikációhoz tartozó Junior számla vezetése díjmentes, ahogy a számlához kapcsolódó MasterCard bankkártya is, amely a fiatalokat a készpénzmentes fizetésre ösztönzi.

Hegedüs Éva

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója (Kép: Gránit Bank)

Mennyi zsebpénzt és mikortól adjunk a gyerekeknek? Fizessünk nekik a teljesítményért (jó jegy, házimunka), vagy ne?

A zsebpénz összege természetesen függ a családi kasszától és a gyermek szükségleteitől is. A zsebpénz kapcsán ugyanakkor fontosnak tartom, hogy azt a gyermek rendszeres időközönként, a szülőkkel közösen meghatározott szempontok alapján kapja meg. Ezáltal előre meg tudja tervezni kiadásait, megtakarítási céljait, azaz egyre inkább tudatossá válik a pénzkezelésben. Legalább ennyire fontosnak tartom azt is, hogy a zsebpénz növelése ne csak „kérésen” alapuljon, hanem azt a család által meghatározott feladatok elvégzéséért lehessen kiérdemelni.

Ehhez is segítséget nyújt a GRÁNIT Family applikáció, amely menü struktúrája révén lehetővé teszi, hogy a szülő az elvégzett munkáért, feladatokért cserében – legyen az a növények öntözése vagy éppen a hulladék szelektív gyűjtése – egy kattintással jutalmazza gyermekét. Ily módon a gyermek egyrészt megismeri a munka értékét, másrészt a feladatok teljesítéséért kapott plusz pénzt pedig akár egy új megtakarítási cél érdekében „virtuális” malacperselybe helyezheti. Ezt követően a gyermek pénze a GRÁNIT Family Megtakarítási számlán kamatozik, ahol kedvező kamatot biztosítunk.

Ha egy 6 évesnek saját bankkártyája lesz, nem költi el az összes pénzét egyből gumicukorra?

Természetesen egy kisiskolás korú gyermek költései esetén még szükség van, szükség lehet a szülői odafigyelésre, ellenőrzésre. Ezért a szülők a gyermek bakkártyás költéseit saját mobilbanki applikációjukban figyelemmel kísérhetik és akár közbe is léphetnek. A szülők azonnal módosíthatják a gyermek kártyájának limitjeit, vagy akár egy gombnyomással zárolhatják a bankkártyát, vagy éppen fel is oldhatják azt. Mivel a gyermek applikáció és a felnőtt applikáció valós idejű összeköttetésben van, így arra is van lehetőség, hogy a gyermek egy fizetési kérelem küldésével bármikor pénzt kérjen az applikáción keresztül, amit ha a szülő elfogad, az összeg pár másodpercen belül jóváíródik a gyermek kártyáján.

GRÁNIT Family app

GRÁNIT Family app (Kép: GRÁNIT Bank)

Hogyan lehetne a pénzügyi edukációt bevinni az iskolába, hogy ott is foglalkozzanak vele?

A GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatójaként és a Bankszövetség elnökségi tagjaként is elkötelezett vagyok amellett, hogy a pénzügyi ismeretek fejlesztése kötelező tantárgy legyen. Jelenleg azt tudtuk elérni, hogy a pénzügyi tudatosságról szó legyen minden évben egy héten át az általános iskolákban és a gimnáziumokban. A Magyarországon már nyolcadik alkalommal megrendezett PÉNZ7 pénzügyi edukációs program, amelyre az előző tanévben több mint ezer iskola regisztrált, jelzi, hogy minden szereplő fontos feladatának tekinti a fiatalok pénzügyi nevelését, a mindennapi pénzügyek tudatos kezelésére való felkészítést. Ehhez az MNB Pénziránytű Alapítvány élményalapú, modern oktatási anyagokat is készít, amelyek bemutatását banki önkéntesek teszik érdekesebbé és hitelesebbé.

A GRÁNIT Bank képviselői ezen túlmenően is rendszeresen tartanak szakmai előadásokat általános iskolásoknak, gimnáziumokban és egyetemeken is, hogy megismertessék a diákokat pl. a legújabb pénzügyi innovációkkal és a digitális bankolás élményével.

Milyen következményei lennének, ha pénzügyi szempontból sokkal tudatosabb felnőttek lennének a mai gyerekekből? Miben változna a világunk?

Azon generáció tagjai, akiknél már kisiskolás korban elkezdődik a pénzügyi edukáció, mire felnőtté válnak, képesek lesznek arra, hogy pénzügyi döntéseiket ne ösztöneikre alapozva, hanem tudatosan hozzák meg. Megtervezik a bevételeiket és kiadásaikat, megtakarítási célokat tűznek ki maguknak, tudatos pénzkezelőkké válnak. Betételhelyezésnél, vagy éppen hitelfelvételnél össze tudják hasonlítani az egyes bankok ajánlatait, és ki tudják választani a számukra testreszabottabb, olcsóbb és nagyobb élményt kínáló pénzügyi megoldást.

Természetesen a szülőkön múlik, hogy kihasználják-e a GRÁNIT Family app által nyújtott lehetőségeket, úgy gondolom azonban, ha így döntenek, az visszahat a saját, azaz a szülők pénzügyi döntéseire is. A bankoknak pedig az a dolguk, hogy leegyszerűsítsék a bonyolult pénzügyi folyamatokat az ügyfelek számára, így segítve őket a mindennapi pénzügyek kezelésében, a döntések meghozatalában.

Kiemelt kép: Getty Images

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top