nlc.hu
Életmód

A felmondásukat is kiposztolják a fiatalok

TikTok trend: élőben közvetítik a fiatalok, ahogyan felmondanak a munkahelyükön

Egyre több olyan TikTok videóval találkozhatunk, ahol legfőképpen Z generációs munkavállalók osztják meg a követőikkel, ahogyan élő videón keresztül felmondanak a munkahelyükön. A jelenség már-már trenddé vált, de vajon mi állhat ennek a hátterében?

Változó, hogy a munkavállalók a felmondás mely formáját választják. Akadnak olyanok, akik hivatalos levélben értesítik a munkahelyüket a távozásukról, a fiatalok azonban úgy tűnik, hogy más módszert alkalmaznak. Egyre elterjedtebb a #quittok címre hallgató trend, amiben a Z generációs munkavállalók felveszik, ahogyan egy videóhívás keretein belül jelentik be a főnöküknek a nagy hírt, majd megosztják a felvételt a közösségi oldalaikon. 

Egy telefonra feltelepített TikTok alkalmazás

Egy telefonra feltelepített TikTok alkalmazás (Fotó: Pexels)

Hol is kezdődött? 

A trend megjelenése egészen 2021 júliusáig nyúlik vissza, amikor egy brit McDonald’s dolgozói a műszakuk közepén mondtak fel. A videó vírusként terjedt el a TikTokon, majd egyre többen osztottak meg olyan jellegű videókat, amiben bejelentették a felmondásukat. Ezek a tartalmak változóak lehetnek, de a legtöbben Zoom-hívásban közlik a nagy hírt, vagy felveszik, ahogyan elküldik a hivatalos levelet. De vajon mi lehet mindennek a hátterében? 

#quittok

A 31 éves Christina Zumbo megosztotta saját történetet a BBC-vel. Christina az ausztrál kormánynak dolgozott, felmondását pedig meg is örökítette. A videón látható, ahogy a fiatal nő izgatottan nyomott az üzenet elküldésére, majd várta a főnöke hívását. 

@christinainbloom WHY IS THIS SO HARD? It’s okay to leave things that don’t make you happy, in fact - you are probably going to be better off than staying in that comfort bubble that you aren’t growing in. As an anxious people pleaser, I’ve never been able to see it that way. But today, I chose to put myself first. No more quiet quitting over here… it’s my life and I want to be the main character instead of watching it play out from afar without a say. #resignation #villianera #quitwithme #quitmyjob #loudquitting #quietquitting #nervous #emotional #storytime #peoplepleaser #anxiety ♬ original sound - Christina Zumbo 🍋

Nagyon megküzdöttem azzal, hogy meghozzam ezt a döntést a távozásomról. Úgy éreztem, hogy cserbenhagyom a csapatom és a főnököm. Aggódtam, hogy munka nélkül maradok

– mesélte. 

Christina elmondása alapján szerette volna megosztani a követőivel a nagy pillanatot, hiszen úgy gondolja, hogy a munkahely okozta mentális egészségről csak nagyon kevés szó esik. Azt azonban álmában sem gondolta, hogy ennyien megnézik majd a videóját. A nőt jelenleg több mint 154 ezren követik, azonban nem a lájkok száma vezérelte.

A legjobb értelemben szólva meglepő, hogy mekkora egy közösség ereje akkor, ha valaki megnyílik, és megmutatja valódi énjét, illetve sebezhetőségét az interneten

-nyilatkozta.

A felmondásukról szóló videókat egyre többen osztják meg az interneten még azok is, akik jó fizetéssel rendelkeztek, illetve volt lehetőségük a szakmai előrelépésre. A kedvező háttér ellenére sokan stresszel és a munkahely okozta egészségügyi problémákkal küzdöttek.

@durbinmalonster

Quitting my corporate stable job that I love in this economy??? Y’all should have seen my dads face when I told him hahaha.

♬ original sound - Darby

Mi az oka a Z generáció tömeges felmondásának?

Tess Brigham californiai terapeuta és coach úgy gondolja, hogy a jelenség oka nem más, mint az, hogy a fiatal generáció a közösségi médiában nőtt fel. Már-már “természetes”, hogy minden mérföldkövet megosztanak az interneten, továbbá nagy betekintést engednek az életükbe. 

Ha úgy nősz fel, hogy hozzászoktál a dolgok rögzítéséhez és megosztásához, miért ne osztanád meg ezeket a nagyobb, jelentősebb pillanatokat is?

-kérdezte.

A szocializáción kívül azonban nagyban közrejátszik a 2008-as gazdasági összeomlás, illetve a napjainkban kialakult nehéz megélhetési körülmények. A fiatalok nagy része diákhitellel és alacsony fizetésekkel küszködik. A Z generáció a korai munkatapasztalatait is a koronavírus-járvány alakította, így a legfiatalabb munkavállalók még csak az irodába sem mehettek be.

A terapeuta szerint ezek a stresszfaktorok azt eredményezték, hogy a boldogságot és a pozitív munkahelyi környezetet helyezik előtérbe. Ezek a videók mind olyan képet ábrázolnak, ahol a fiatalok a boldogságot választják a “mérgező” munkahelyi környezet helyett, így ez ösztönző hatással lesz a felhasználókra. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a jelenség a későbbiekben milyen változásokat eredményez majd a munkaerőpiacon. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top