nlc.hu
Életmód

Testsúly, fogyás és életkor

Korhatáros fogyás: így érhetjük el az ideális testsúlyunkat, ahogyan telik az idő

Nem vagyunk egyformák, sok mindentől függ, hogy mitől lesz sikeres egy fogyókúra. Az egyik fontos szempont a korunk, ezt is számításba kell vennünk, amikor rá állunk a mérlegre, amikor szeretnénk változtatni az életmódunkon.

Nagyon sok tényező van, ami meghatározza, hogy számunkra mi az ideális testsúly, ahogyan azt is, hogyan tudjuk azt megtartani vagy éppen elérni azt. Mint olyan sok területen, itt is számolni kell az örökletes tényezőkkel –  egyes források szerint több mint kétszáz gén is lehet, ami szerepet játszik a súlyunk alakulásában -, nem mindegy az sem, milyen életmódot folytatunk, és a listán bizony szerepel az is, hogy mennyi idősek vagyunk, hiszen minden korosztálynak megvannak a maga a kihívásai.

Ugyan csak és kizárólag a kor alapján nem lehet megmondani, milyen testsúly számít “normálisnak” vagy “egészségesnek”, viszont általánosságban kijelenthető, hogy 30 éves kor után bizony nő a testzsír aránya, és míg a férfiak esetében a súlygyarapodás 30 éves koruktól 55 éves korukig, a nők esetében pedig körülbelül 65 éves korukig folytatódik. Ezeken a pontokon az életkorral összefüggő súlygyarapodás gyakran megáll, és sokan valóban veszítenek súlyukból.

A túlsúly és az elhízás sajnos nemcsak felnőtteknél jelenthet problémát, hanem egyre gyakrabban gyerekkorban is. Hazánkban a felnőtt lakosság közel kétharmada (61,8%), illetve minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Fontos tudni azt is, hogy ők nagyobb eséllyel maradnak elhízottak felnőttként is, és minél fiatalabb korban jelentkezik az elhízás, annál nagyobb a kockázata a hosszú távú negatív következményeknek, amelyek közé tartoznak például a krónikus szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere- vagy daganatos betegségek.

Annak, hogy egy gyermek túlsúlyos, nyilván lehet egészségügyi háttere is, lehet, hogy bizonyos betegségekre, gyógyszerekre vezethető ez vissza, de sokszor maguk a szülők felelősek azért, hogy gyermekükön megjelennek a plusz kilók, mivel – és ez a felnőttekre is igaz – a mozgásszegény életmód, illetve a kalóriadús étrend is elhízáshoz vezethet, ezért nem mindegy, milyen ételeket eszik a gyermek, mennyit sportol, mozog.

A fentiek alapján érdemes többek között a hízást elősegítő nassolnivalókat egészségesebb rágcsálnivalókkal kiváltani, emellett hasznos lehet az is, ha korlátozzuk a gyerekek képernyő előtt töltött idejét. Utóbbi nemcsak azért fontos, mert így talán többet mozognak, hanem így pihentetőbb alvásban lesz részük, ami mind a fizikai, mind a lelki egészségük szempontjából fontos. És ha már itt tartunk, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerint fontos, hogy beszélgessünk is a gyerekkel, illetve nagy segítség lehet egy pszichológus, aki nemcsak az esetleges lelki okokat tárja fel, hanem segíthet az életmódváltásban is.

A kisgyermekektől elkülönítve kell beszélni a serdülőkről, tinédzserekről, hiszen az ő szervezetükben olyan változások mennek végbe, amelyek szintén befolyással lehetnek a testsúlyra. Szakértők szerint egy bizonyos mennyiségű zsírtömeg felhalmozására szükség van ahhoz, hogy a pubertás elindulhasson.

Hozzá kell tenni azt is, hogy az elhízás hátterében álló lelki tényezőkből több is jelentkezhet ebben a korban, lásd például önértékelési zavarok, magányosság, frusztráció, szorongás, illetve az étkezés, mint a kisgyermekkorból hozott megküzdési stratégia. És akárcsak kisebb korban, az, hogy a szülők hogyan kezelik a helyzeteket, nagyon sokat nyom a latban, a tiltás, a túlzott szigor, a megszégyenítés sajnos csak ronthat a helyzeten, főleg ebben a különösen érzékeny időszakban.

Fiatal nő almát és fánkot tart a kezében

Fotó: Pexels

A húszas éveinkben sokszor az okozhat problémát, hogy a fiatalok két végén égetik a gyertyát, nem figyelnek kellően oda arra, hogy mit visznek be a szervezetükbe, és a pihenés is sokadik szempont a tanulás, munka és a társasági élet mellett. A jó hír az, hogy az alkohol elhagyása, vagy legalább mértékletes fogyasztása, az egészségesebb táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy (újból) formába lendüljünk.

Sokan vannak, akik úgy érzik, hogy számukra a harmincas éveik jelentették a fordulópontot, hogy ilyenkor már jobban meg kell dolgozni az eredményekért, mintha könnyebben jönnének fel a kilók, viszont nehezebb is megszabadulni tőlük. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy ebben a korosztályban már csökkenhet az izomtömeg, ami pedig azzal jár együtt, hogy lelassul az anyagcsere is.

Külön kell szót ejteni a kismamákról, pontosabban a várandósságról, szülés utáni időszakról. Mint a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ írja, a terhesség alatt természetesen nő a kismama súlya, hiszen egy új élet fejlődik a szervezetében, de a súlygyarapodásnak van egy egészséges határa. A hivatalosan elfogadott álláspont szerint – egy magzat és normál testalkatú kismama esetén a terhesség végéig legfeljebb 18 kilogrammos testsúlynövekedés tekinthető normálisnak. Azon nők esetében, akik eleve elhízottak teherbe esésükkor, az optimális súlynövekedés legfeljebb 7 kilogramm.

Fontos megjegyezni, hogy a fogyókúra a várandósság alatt nem ajánlott, de az életmódváltás – ha kell szakértői segítség igénybevételével – segíthet. Ami a testmozgást illeti, amennyiben nincsen ellenjavallat, ez nem tilos, sőt, szövődménymentes terhesség során naponta 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgás ajánlott.

Ami a későbbieket illeti, ahogyan nagyobb lesz a gyerek vagy a gyerekek, a szülők könnyen megfeledkezhetnek a saját szükségleteikről és igényeikről, miközben saját és családjuk érdekében is fontos, hogy odafigyeljenek egészségükre. Sajnos ebben – és ez persze nem csak erre az élethelyzetre és korosztályra igaz – a túlzott stressz, a folyamatosan magas stressz-szint is elhízáshoz vezethet, főleg a hasi részen.

Kismamák tornáznak

Fotó: Pexels

Amikor a negyvenes éveinkbe lépünk, fel kell készülni arra, hogy életünket ismét nagyban befolyásolják majd a hormonjaink, a hormonális hullámvasút már a perimenopauza, vagyis a menopauza előtti időszakban is. Egy tanulmány szerint például az alacsony ösztrogénszint összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és az anyagcserezavarral, ami olyan betegségek kockázatának teheti ki az embert, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a negyvenes éveikben járó nőknél gyakran diagnosztizálnak pajzsmirigy-alulműködést, és ez is okozhat súlynövekedést. 

Az ötvenes éveinkben is számolni kell a nemi hormonok szintjével járó hatásokkal, és sajnos azzal is, hogy már nem vagyunk húszévesek. „Érdekes tény, hogy ugyanazon ember napi energiaszükséglete 50 éves korára a 20 éveshez képest akár 25-30 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy változatlan energiabevitel esetén évtizedek alatt akár 12-15 kg súlyfelesleget is össze lehet szedni szinte észrevétlenül, ha nem történik meg a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, vagy a napi mozgásadag jelentős növelése”nyilatkozta a HáziPatikának Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos.

Nő nyújt a laptopja előtt

Fotó: Pexels

Ebben a korban ráadásul már több olyan betegség is jelentkezhet, ami közvetve vagy közvetlenül súlygyarapodáshoz vezethet, a cukorbetegség például az előbbiekhez tartozik. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy az egészséges életmód csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, segíthet a meglévő betegségek kezelésében, és elősegítheti a fogyást. Krónikus egészségügyi probléma esetén mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvosunkkal.  Ha nincs semmi ellenjavallat, akkor természetesen továbbra sem kell lemondani a testmozgásról, számos olyan mozgásforma van, amit ötven év felett is lehet végezni. 

A szakemberek szerint hatvanas éveinkben megérezhetjük az utóhatását a fiatalabb korban felszedett és leadott kilóknak, aki korábban túlsúlyos vagy elhízott volt, annak kevesebbet kell enni ahhoz, hogy ne csússzanak fel plusz kilók, mint akiknek kisebb volt a súlya. Az évtizedes jojó-diétázás sajnos úgy megzavarhatja az anyagcserét, hogy a fogyás nehezebbé válik. Az idősebb embereknél romolhat az alvás minősége és mennyisége is, ami szintén megakadályozhatja, hogy tartsák a súlyukat, miközben a túlsúly is visszahathat az alvásra.

Kihívást jelenthet az is, ha a testmozgás fájdalommal jár együtt, és sajnos egyes források szerint a 65 éves és annál idősebb emberek 50 százalékánál diagnosztizálható ízületi gyulladás. Az alacsony terhelésű erőnléti gyakorlatokat így is lehet végezni, van, aki szerint a vízi aerobik például ideális lehet az ízületi gyulladással és egyéb ízületi fájdalmakkal élők számára. 

Az elhízásnak egyébként több mint ötven társbetegsége van, ezek kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő életmóddal. Dr. Thomas Barber, a Warwicki Egyetem egyik oktatója szerint ezért is fontos minden életkorban, hogy odafigyeljünk a testsúlyunkra, hiszen ahogy öregszünk, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az elhízással járó, a testsúlyhoz kapcsolódó társbetegségek.

Természetesen nagyon sok mindent kell figyelembe venni, ha valaki idősen szeretne életmódot váltani, nagyon fontos például szem előtt tartani, hogy a választott módszerek ne járjanak együtt az izom- és csonttömeg túlzott csökkenésével.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top