nlc.hu
Életmód

Self-care a francia nők szerint

Szeresd magad úgy, mint a francia nők!

Manapság a csapból is folyik a self-care, az énidő és az önmagunkról való gondoskodás különböző módszerei. De senki nem csinálja olyan jól ezt, mint a franciák. Ideje példát venni róluk!

A francia nők állandó példaképként állnak előttünk. Imádjuk leutánozni a sminkjeiket, a stílusos öltözködésüket, és megteszünk mindent, hogy olyan sikkesek legyünk, mint egy átlag párizsi nő. Van még azonban még egy aspektusa az életüknek, amit érdemes követnünk. Mégpedig az, ahogy a self-care műfaját gyakorolják.

Náluk nem találsz meg egy tonna illatgyertyát, és nem dobnak ki egy rakás pénzt az aktuálisan menő kezelésekre. Nem fognak nekiállni a TikTok által felkapott legújabb egészséges(nek mondott) kaják elkészítésének, és nem éreznek bűntudatot akkor, ha kimaradt a napi hálanapló írás vagy meditáció. Egyszóval nem állnak bele a trendekbe. Ehelyett azt csinálják, ami nekik valóban jól esik – így gondoskodnak tehát szó szerint önmagukról. Ha te is átvennéd a francia self-care módszert, íme néhány tipp.

Élvezd az életet!

Ha belegondolsz, elképesztően káros, hogy „bűnözésként” hivatkozunk arra, ha valami finomat eszünk vagy iszunk. Nem elég, hogy az étellel való kapcsolatunkat is rontja, de automatikusan bűntudatunk lesz, ha csak egy kicsit is élveznénk az életet. A franciák erre egy határozott non-t mondanak. Ők igenis megisszák azt a pohár bort az ebédhez, és megesznek egy pain au chocolat-t, ha megkívánják. Nem küzdenek az étvágyuk ellen, és nem utálják magukat, ha megengednek maguknak egy kis finomságot. Tudják, hogy az öröm is tud tápláló lenni.

Fogadd el a hibáidat

A francia nőket sem kerülik el az önmagukkal kapcsolatos bizonytalanságok, ők azonban könnyebben túllépnek ezen bárki másnál. Franciaországban képesek együtt élni, sőt: szeretni, értékelni és hangsúlyozni is a hibáikat. A sminket arra használják, hogy kiemeljék az egyedi vonásaikat (szeplős vagy? Hangsúlyozd pirosítóval!), a divatot pedig arra, hogy megvillantsák az idomaikat, ahelyett, hogy rejtegetnék őket. A francia nők mindig vállalják, hogy megmutassák, kicsodák valójában. Nem akarnak beállni a művi szépség- és divattrendek sorába.

Emily Párizsban

Jelenet az Emily Párizsban c. sorozatból (Fotó: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX)

Válogasd meg a barátaidat

Az angolok híresek arról, hogy akkor is végtelenül udvariasak, ha éppen a pokolra kívánnák a másikat. Nos, a franciák ennek teljes ellentétje. Nem fogsz egyetlen franciát sem találni, aki szívesen cseveg az időjárásról. Még a buszon egy idegennel is hamarabb elegyednek mély beszélgetésekbe, mint hogy small talkba bonyolódjanak. A franciák nem azok az emberek, akik a szemedbe kedvesek, de a hátad mögött kibeszélnek – tudják, hogy ez senkinek sem jó. Így megválogatják, kivel veszik körbe magukat, ezért szinte kivétel nélkül életre szóló, jelentőségteljes barátságokat alakítanak ki. Jelszavuk, hogy a minőség, nem pedig a mennyiség a fontos. És mégis mivel gondoskodhatnál jobban magadról, mint hogy olyan emberekkel tartod a kapcsolatot, akik pozitivitást hoznak az életedbe?

Ne ülj fel a hype-vonatra

Lehet, hogy csábító kipróbálni minden héten egy új szépségápolási rutint, mert éppen azt kapta fel a TikTok, és úgysem tudsz tőle szabadulni. De jobban teszed, ha inkább a párizsi nőkre hallgatsz, akik ragaszkodnak a régi, jól bevált módszerekhez. Azokhoz, amiket az édesanyáiktól tanultak a közösségi média, meg a női magazinok helyett. Akár a stresszes mindennapokról, akár eltömődött pórusokról legyen szó, tudják, mihez nyúljanak. Ha pedig az adott szituációra épp nincs megoldásuk, akkor józan ésszel igyekeznek meghallani, mire is van szüksége a szervezetüknek.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top