nlc.hu
Életmód

30-30-30-as fogyókúrás módszer

Erre a fogyókúrás módszerre esküsznek a TikTok-felhasználók

Sokan követik, mert tényleg egyszerű. A kérdés csak az, hogy nem ártalmas az egészségre nézve? Dietetikusok adnak rá választ.

Az új év mindig új fogadalmakkal kezdődik. Van, aki a cigiről szeretne leszokni, más sportolni kezd, és olyanok is akadnak, akik fogyni szeretnének. A TikTok ilyen szempontból rengeteg alternatívát kínál, és különösen sokat foglalkozik mostanában a 30-30-30 fitnesztrenddel, ami állítólag nagyon hatékony, ha súlycsökkentésről van szó.

A módszer lényege, hogy ébredés után 30 percen belül 30 gramm fehérjét kell elfogyasztani, majd 30 perc alacsony intenzitású edzéssel megkoronázni. Semmilyen egyéb szabályt, korlátozást vagy kalóriaszámítást nem ír elő, vélhetően ezért is tett szert rövid idő alatt hatalmas népszerűségre.

A reggeli rutint eredetileg Tim Ferriss fogalmazta meg a The 4-Hour Body című könyvében, ám a platformon való elterjedése Gary Brecka podcasternek köszönhető igazán.

Erre van szükségünk?

Alapvetően nagyon jól hangzik, hogy minimális erőbefektetéssel tényleg le lehet fogyni. Ugyanakkor Tara Schmidt, a Mayo Clinic vezető dietetikusa a Today-nek elmondta, hogy ez azért nem ilyen egyszerű, hiszen minden diéta és fitneszterv hatékonysága az egyéntől és a céljától függ. Hozzátette, hogy a testmozgás segít csökkenteni ugyan a vércukorszintet – tehát érdemes beépíteni a mindennapokba –, mégsem gondolja, hogy felkelés után ilyen gyorsan szükséges lenne elvégezni. Annyiban azonban hasznosnak találja a reggeli mozgást, hogy szerinte ezt könnyebb állandó szokássá tenni, mint a nap bármely más szakaszában végzett edzést.

Jason Machowsky fiziológus és dietetikus hozzátette, hogy előnyös kalóriaégetés szempontból, ha valaki a reggeli testmozgást választja. Nem azért, mert ilyenkor hatékonyabb lenne a fogyás, hanem mert szerinte energikusabbnak és aktívabbnak érzi magát tőle egész nap az ember. Plusz szerinte aki reggel edz, az napközben is több figyelmet szentel az étkezési szokásainak, ami egyértelműen pozitív hatással van a testre.

Schmidt egyébként az étkezés kulcsát is elsősorban a sokszínű tányérban látja. A magas fehérjetartalmú reggeli mellé ugyanúgy ajánlja a szénhidrátokat, hogy a glükózszint ne legyen olyan magas. Ez elősegítheti a jóllakottság érzését vagy a hosszabb teltségérzetet, valamint a vércukorszint szabályozását, így például az inzulinrezisztenciára is jó hatással van.

Mindketten azt mondják, hogy a 30-30-30-as irányzat nem káros az egészségre, sőt. Lehet vele eredményeket elérni, mindemellett azt is kiemelték, hogy nem mindenkinek válik be a reggeli mozgás, vagy a reggeli ilyen gyors elfogyasztása.

Folyamatosan újabb módszereket találunk arra, hogy megtegyük ugyanazt, amit egész idő alatt próbáltunk elmondani az embereknek, vagyis sportolni kell, kiegyensúlyozott étrendet kell követni, és ennek fenntarthatónak kell lennie” – tette hozzá még Schmidt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top