nlc.hu
Életmód

Megbetegíthet a penészes kenyér

Komolyan megbetegíthet a penészes kenyér

Úgy látod, csak egy-két szelet kenyér penészes, a többi nem? Ebben az esetben ne higgy a szemednek! A penészes kenyér komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

A szakértők szerint egy szelet penészes kenyér elfogyasztása megbetegíthet, még akkor is, ha a kenyér többi része – legalábbis első ránézésre – rendben van. Ha penészről van szó, jobb, ha nem játszunk!

Miért nem ajánlott penészes kenyeret enni?

A penészes kenyérrel az a probléma, hogy általában csak a kenyér felszínét látjuk – és mivel a kenyér porózus, a szennyeződés meglehetősen mélyre juthat. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrző Szolgálata arra figyelmeztet, hogy a penészgombák meglehetősen gyorsan „gyökeret” vernek, és még gyorsabban szaporodnak, miután megtelepedtek.

„A penész szálait nehéz észrevenni, de amikor a penész az élelmiszeren, szemmel láthatóan is egyre nagyobbá válik, akkor szálai már nagyon mélyen lehetnek az ételben. A penészes ételekben ráadásul előfordulhatnak láthatatlan baktériumok is, amelyek a penészgombával együtt szaporodnak.”

Tehát az, hogy a penészt nem látjuk, még nem jelenti azt, hogy nincs ott. A penész allergiás reakciókat vagy betegségeket okozhat, ennek elkerülése érdekében érdemes kidobni minden olyan ételt, amiről csak azt feltételezzük, romlott, penészes.

Penészes kenyér megbetegíthet

Fotó: Getty Images

„A penész elfogyasztása kellemetlen következményekkel járhat, ugyanis a penész olyan káros, mikotoxin nevű anyagot termelhet, mely a szervezetünkbe kerülve émelygést, hányást vagy légzési nehézségeket is okozhat. A penész fokozza az asztmás tüneteket, de bőrpanaszokat is okozhat. A mikotoxinok egy típusáról pedig bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatása is van: különösen a nem megfelelő módon tárolt őrölt magvakon megjelenő penész méreganyaga az aflatoxin” – olvasható a hazipatika.hu oldalán.

Hogy maradjon friss a kenyér?

A kenyér frissen tartásának egyik legjobb módja, ha az eredeti csomagolásban vagy kenyértartóban, szobahőmérsékleten tároljuk. A cipónak akár egy hétig is el kell állnia, de a legjobb íz és állag érdekében 3-5 napon belül el kell fogyasztani.

A kenyér hosszú távú tárolására a fagyasztás a lehető legjobb megoldás, mert ezzel akár 3 hónapra is kitolhatjuk az eltarthatóságát – feltéve, hogy egy légmentesen zárható dobozban tároljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top