nlc.hu
Életmód

A pomázi orvosi ügyelet helyzete

A pomáziak összedobnák a pénzt az orvosi ügyeletre, hogy ne kelljen más településre utazniuk

Még csak körvonalazódik a "pomázi modell", de már most komoly támogatást élvez a lakosság körében.
orvos

Mint ismert, az országos egészségügyi rendszer átalakítása a háziorvosi ügyeleti rendszert is érintette, ennek következtében február 1-jétől Pomázon is megszűnt a háziorvosi ügyeletet, amely a település mellett ellátta Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka és Pilisszentkereszt lakosságát is, a pomázi orvosi ügyelethez ugyanis 42 ezer ember tartozik. Az intézkedés általános felháborodást váltott ki az érintett települések lakóiban. Az ATV úgy értesült, a pomáziak most azzal az ötlettel álltak elő, hogy saját pénzből finanszíroznák az ügyeletes orvost, hogy ne kelljen más településre utazni.

Pomázon egy háziorvos, Csiba-Tóth Csaba ugyanis felajánlotta, hogy kiterjesztett rendelkezésre állási időt biztosít: a kötelező állami munkaidő lejárta után igény esetén további 4-6 órán keresztül ellátja a sürgős eseteket. Ennek azonban a törvényi szabályozás keretén belül is ára van: a lakosság egy bizonyos összeg fejében vehetné igénybe a kényelmi szolgáltatásokat. Mivel a háziorvos magánrendelésben nem láthatja el az ügyeletet a jogszabályok alapján, ezért egészségklubot szervezne, ahová tagsági díj ellenében lehetne csatlakozni, az orvos pedig egészségügyi szolgáltatást nyújtana a kiterjesztett rendelkezési idejében.

Ami az egy évre szóló hozzájárulás összegét illeti, csupán töredéke lenne egy magánorvos vizitdíjának, ami sok helyen 35 ezer forint alkalmanként.

Mint arról korábban beszámoltunk, február 1-jétől már 40 kilométert kell utazniuk Vácra vagy valamelyik budapesti gyerekkórházba azoknak a pomáziaknak, akik ügyeletre vinnék a gyereküket délután 4 óra után, 36 év után ugyanis megszűnt a háziorvosi ügyeleti rendszer.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top