nlc.hu
Életmód

Kényes kutyafajták

Ezeket a népszerű kutyafajtákat sosem tartaná az állatorvos

Bár a most következő kutyafajták kétségkívül nagyon aranyosak, azonban egy állatorvos arról beszélt, ő maga sosem választaná őket házi kedvencnek.

„Egyszerűen egyre frusztráltabbá váltam attól, amikor láttam, hogy ugyanazok a törzskönyvezett kutya-és macskafajták újra és újra ugyanazokkal az egészségügyi problémákkal küzdenek a klinikámon. Úgy tapasztaltam, hogy a kisállat-tulajdonosok még a legnépszerűbb fajták esetében sincsenek tisztában azzal, hogy ezek a problémák mennyire gyakoriak és kiszámíthatók” – fejtegette TikTok-videójában Ben Simpson-Vernon essexi állatorvos.

A szakember konkrétan felsorolta azokat a fajtákat, amelyeket ő személy szerint nem tartana. 

West highland white terrier

West Highland white terrier (Fotó: Getty Images)

Elsőként a West Highland white terriert emelte ki. „Kérdezz meg bármely állatorvost, hogy milyen kutyafajtákat érint általában a bőrallergia, és garantálom, hogy a Westie a lista élén lesz” – mutatott rá.

Elmondta azt is, hogy ezeknek a kutyáknak a lába gyakran elszíneződik a folyamatos nyalogatástól, és hogy a fajta két tipikus egészségügyi problémával küzd, amelyeket róla neveztek el. Az egyik a Westie-tüdő vagy tüdőfibrózis, ahol a tüdő hegesedik, ami légzési nehézségekhez vezet, a másik pedig a Westie-áll, mely állapot abnormális csontnövekedést okoz az állkapocs körül.

A következő fajta, melyet nem tartana, a nápolyi masztiff. Ennél a fajtánál az állandó nyáladzás jelenti a legfőbb gondot, de a fejükön lévő laza bőr mennyisége is problémákat okozhat. A szemük könnyen megsérülhet, és néha műtétre van szükség a bőrproblémák korrigálásához.

Nápolyi masztiff

Nápolyi masztiff (Fotó: Depositphotos)

Ezután az olasz agárra tért át, mely rendkívül sérülékeny fajta:  hosszú végtagjaik miatt hajlamosak a csonttörésekre. Emellett a bőrük is vékony, melyen könnyen keletkezhetnek sebek. 

Olasz agár

Olasz agár (Fotó: Depositphotos)

A következő fajta, melyet említett, a német juhász, mely szintén nem problémamentes. Gyakran rossz a genetikájuk, emiatt hajlamosak számos betegségre, köztük a csípő- és könyökdiszpláziára. Ezenfelül megjegyezte, sok olyan német juhásszal találkozott a praxisában, mely egy gerincbénító betegséggel, úgynevezett degeneratív myelopathiával küzdött. Hozzátette: ezen problémák egy részét a felelős tenyésztők kiszűrhetik.

Német juhász

Német juhász (Fotó: Getty Images)

Az ötödik fajta, melyet megnevezett, a berni pásztorkutya volt. Simpson-Vernon úgy fogalmazott: bár imádni valóak és nagyszerű családi kutyák, iszonyatosan magas náluk a rák kockázata. Megemlítette a rák egy fajtáját is, amely bár ritkán fordul elő fajtáknál, azonban minden hetedik berni pásztorkutyát megöl. 

Berni pásztor

Berni pásztorkutya (Fotó: Depositphotos)

via

Ez is érdekelhet Csivava egy nő kezében Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top