Életmód

D-vitamin kúrák – így töltsd fel a szervezeted kimerült készleteit

Tél végére általában teljesen kimerülnek a D-vitamin készleteink, ami érthető is, hiszen a napfényhiányos, hideg hónapokban szép lassan feléljük a tartalékainkat. A felmérések szerint májusra a lakosság 90 százalékának alacsonyabb a D-vitamin-szintje az ideálisnál, és az emberek mintegy 30 százaléka ekkor már súlyos D-vitamin-hiányban szenved. Ennél is nagyobb gond, hogy sokan a tavaszi-nyári időszakot sem használják ki, és nem töltik fel eléggé a D-vitamin raktáraikat ebben az időszakban sem napozással vagy más módon. Ennek nagyon káros következményei lehetnek, ezért érdemes megragadni minden alkalmat, hogy az alábbi forrásokból folyamatosan kielégítsük szervezetünk D-vitamin igényét.

 

Azt a legtöbben tudják, hogy a súlyos D-vitamin-hiány milyen következményekkel járhat: a gyerekeknél kialakulhat a csontok eltorzulásával járó angolkór, de felnőtteknél is növekszik a csontok törékenysége, ezen felül pedig károsodik az immunrendszer, romlik a szív és érrendszer működése, nő a depresszióra való hajlam, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik. A szakemberek meglehetősen egységes állásponton vannak a kérdésben: a D-vitamin pótlását mindenkinek melegen ajánlják. Mi összegyűjtöttük a legjobb természetes forrásokat – kéretik ezeket minél gyakrabban igénybe venni!

Napfény, napfény, napfény!

Az elsődleges és legjobb D-vitamin forrás. A napfény – egészen pontosan az ultraibolya sugarak – hatására olyan kémiai reakciók indulnak el a bőrben, amik elindítják ennek a hormonszerű anyagnak a termelődését a szervezetben. Naponta 20 perc napozással kielégíthető a tested D-vitamin igénye.

Margarin, tej, vaj

A legjobb D-vitamin források között tartják számon a tejtermékeket, és ezen belül is a vajat. A tejféleségek a D-vitamin mellett tele vannak még egy sor más hasznos anyaggal is: egy fél liter tej például egy 7–9 éves gyerek napi vitaminigényéből a következő mennyiségeket biztosítja: B2-, B12-vitamin 65–75%, A-vitamin, nikotinsav és pantoténsav 35–40 %, B1-, B6- és C-vitamin kb. 20 %

D-vitamin kúrák – így töltsd fel a szervezeted kimerült készleteit

Halak

A tengeri és édesvízi halak egyaránt jó forrásai a D-vitaminnak, azonban jó ha tudod, hogy ezeket frissen érdemes fogyasztani. A feldolgozott, fagyasztott halrudacskáknak például már nem igazán veheted hasznát ebből a szempontból.

Vargánya

Az erdei gombák királyaként is ismert gombafélét magunk is beszerezhetjük június és október között a magyar erdőkben, de mindig ellenőriztessünk le minden egyes darabot szakértővel, mert ez a fajta könnyen összetéveszthető más gombákkal is. Ha biztosra akarsz menni, inkább vedd meg a piacon, és tedd nyersen salátákba, vagy pizza feltétnek, de főzhetsz belőle ízletes gombapaprikást is!

Tojássárgája

A-, B-, E-, D-vitamin, és még számtalan más tápanyag van a tojásban, ezért semmiképpen nem szabad megfeledkezni róla. Ehetjük rántva vagy lágy tojásként is, de az igazán keményvonalas egészségmániások csak felszúrják a héját egy tűvel és kiszürcsölik a vitaminban gazdag belsejét.

D-vitamin kúrák – így töltsd fel a szervezeted kimerült készleteit

Máj

Nagyon jó D-vitamin-forrás, sőt rengeteg más vitamin is megtalálható benne. Érdekes módon éppen ezért nem szabad túlzásba vinni a májevést, hiszen a májban elraktározott A-vitaminból túladagolhatjuk magunkat, ami szélsőséges esetben súlyos mérgezéshez is vezethet. Ehhez azonban napi rendszerességgel kell májat enni. Az viszont tévhit, hogy a máj azért lenne veszélyes, mert a szervezet méregtelenítésében részt vevő egyik legfontosabb szervként felgyűlnek benne a méreganyagok.

Még több D-vitamin az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top