Életmód
Szponzorált tartalom

Januárban is használnád a nyaralód? – Így téliesítheted egyszerűen

Legszívesebben a szilvesztert is a nyaralódban töltenéd, de télen valóságos jégverem a ház? Megmutatjuk, hogy teheted lakályossá akkor is, ha kint tombolnak a mínuszok.

Sok embernek van nyaralója vidéken, amit a nyári hónapokban rendszeresen használ. Ám ahogy beköszöntenek az első hideg, őszi napok, szomorúan lelakatolja az ajtót, és bár szíve szerint minden hétvégét ott töltene, következő májusig mégis árván hagyja a házat, hiszen nincs benne fűtés, és téli vakációzásra alkalmatlan. Pedig kis kiadással és néhány jó ötlettel könnyedén téliesíthetők ezek a kedves kis bungalók.

Varázsolj meleget elektromos fűtéssel

Ahhoz, hogy télen is komfortos legyen a víkendházad, először is természetesen meleget kell bele varázsolni. Ez viszont nem is olyan egyszerű, hiszen a legtöbb nyaralót nyaralásra tervezték, így nincs fűtése. Azonban ettől még nem kell kétségbe esned, mert tartós, gyorsan és olcsón kiépíthető fűtést lehet bele szerelni anélkül is, hogy méregdrágán fizetett mesteremberek szétbontanák a fél ingatlant.

Hatékony, kényelmes és bárhol gyorsan felszerelhető - az elektromos fűtés sok nyaralótulajdonos számára megoldás a téliesítéshez (fotó: profimedia.hu)

Hatékony, kényelmes és bárhol gyorsan felszerelhető – az elektromos fűtés sok nyaralótulajdonos számára megoldás a téliesítéshez (Fotó: profimedia.hu)

Első pillantásra egy hétköznapi, fatüzeléses vaskályha vagy a barkácsáruházakban baráti áron megvehető kandalló tűnik a talán a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldásnak, de mi mégsem ezt javasoljuk. Ugyanis ha kicsit jobban átgondolod a dolgot, akkor hamar kiderül, hogy az ilyen fűtéssel egy rakás problémát is a nyakadba veszel. Az első mindjárt a fa kérdése: száraz tűzifához jutni télen nem könnyű, ezért az előrelátó nyaralótulajdonos már év elején megvásárol néhány köbmétert azért, hogy a 8-10 hónap múlva esedékes fűtési szezonra kellőképp kiszáradjon. Ezt a fát azonban szállítani, lepakolni és megfelelő helyen tárolni is kell – egyszóval elég sok munkával jár. A másik gond a kémény lesz, amit rendszeresen ellenőriztetni kell az illetékes hatósággal – már ha egyáltalán van kémény, hiszen sok nyaralót eleve enélkül építettek. Ha ezeken mind túl vagy, és egy pár órás autókázás után megérkezve a jéghideg házba szeretnél begyújtani, akkor még össze kell szedned a maradék humorérzékedet is azért, hogy elviseld, hogy az első tűzrakás füstje teljesen belepi a házat.

Egyszóval ha télen is használni akarod a nyaralód és fűtési megoldást keresel, a legjobb, ha elektromos panelekben gondolkodsz. Csak besétálsz egy boltba, veszel pár panelt, és két óra alatt felszereled őket a falra, és már jöhet is a finom meleg. Legközelebb pedig jól működő wifihálózat esetén akár már távirányítással előre fel tudod fűteni a házat, és nem egy jégverembe lépve kell elkezdened a pihenésre szánt hétvégét. Bár az áram többe kerülhet, mint a fa vagy a gáz, arra a pár napra, amikor kell, sokkal gazdaságosabb és egyszerűbb megoldás, mint fával bajlódni, vagy egy bonyolult fűtési rendszert kiépíteni.

Meghitt, meleg enteriőr

Ha a fűtést megoldottad, már csak egy kis optikai tuningra van szükséged az igazi hütte hangulathoz. Egy enteriőr ridegségét meleg színekkel és puha anyagokkal lehet leginkább feloldani: tehát először is szükséged lesz néhány puha párnára a kanapén, amire bársony huzatot készítesz vagy hasonlóan meleg kelmével borítasz be. Szerezz be egy süppedős szőnyeget is – például a cserge tökéletes választás ilyen esetekre – és még néhány jó függönyt, amik szintén vastag, meleg anyagból készültek.

Januárban is használnád a nyaralód? – Így téliesítheted egyszerűen

Ezután jöhetnek a további hangulatfokozó kiegészítők: például a gyertyák és mécsesek mind a melegség, otthonosság érzését erősítik, illetve ezen felül még hasznodra válhat, ha lecseréled a vakítóan fehér fényű izzókat és neoncsöveket lágyabb, sárgásabb fényűekre. Fontos, hogy a megvilágításra nagy hangsúlyt fektess, és ne elégedj meg azzal, hogy egyetlen mennyezeti lámpa világítja be az egész helyiséget. Sokkal kellemesebb, ha a falon, az asztalon vagy a komódon is elhelyezel lámpákat – ezeknek kisebb fényerő is elég – így kedved szerint variálhatod a megvilágítást, és igazán meghitt, bensőséges és meleg atmoszférát varázsolhatsz a nyaralódba akkor is, amikor kint fagyos szelek fújnak, és fogvacogtató tél tombol.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top