nlc.hu
Élni akarok cikkek
10 kérés a kórházhoz, amelynek gondjára bíztam a gyermekemet

10 kérés a kórházhoz, amelynek gondjára bíztam a gyermekemet

Amikor egy koraszülött baba világra jön, a hazai Perinatális Intenzív Centrumok (PIC) egyikébe kerül. Amilyen a neve egy ilyen intézménynek, pont úgy érzi ott magát először egy szülő: idegenül, és kicsit elveszve. Persze ott is emberek dolgoznak, legtöbbször nagyon is emberi emberek, akik mindent megtesznek a gyermekéért. Orvosok, nővérek és szülők hosszú heteket, hónapokat töltenek itt egymásra utaltságban. Ezért született ez a levél.

1. Jelen szeretnék lenni

Kérem, ne mondják, hogy menjek haza, és pihenjek! Ha azt mondom, hogy itt kell lennem, akkor valóban itt a helyem. A szívem alszik abban az inkubátorban, a kezeim üresek, és a fejem csak akkor tiszta, ha a babám mellett vagyok.

2. “Gyászolok”

Nem így terveztem, nem erről álmodtam. Babám korai érkezésével minden reményem szertefoszlott arra, hogy egy egészséges gyermeket természetes úton hozhassak a világra. Kérem, legyenek megértőek és türelmesek, amíg megpróbálom feldolgozni, hogy mindez mit is jelent; amíg elsiratom a problémamentes terhesség és szülés feletti veszteséget. Azt reméltem, boldog édesanya leszek, de most tele vagyok aggodalommal. Majd túljutok rajta, de most még nem állok készen, kérem, értsék meg.

Fotó: Getty Images/Jennifer Polixenni Brankin
Fotó: Getty Images/Jennifer Polixenni Brankin

3. Elvesztem

Nem voltam felkészülve arra, hogy a Perinatális Intenzív Centrum lesz az a hely, ahol először lehetek együtt újra gyermekemmel. Látni az ő küzdelmét a legnehezebb dolog, amivel szülőként szembe kell néznem. Ez az érzelmi hullámvasút nagyon megvisel. Kérem, legyenek mellettem, amikor szükségem van önökre! Lehet, hogy nem tudják, mit is mondjanak, de ez így jól is van. A tudat, hogy szükség esetén számíthatok a támogatásukra, segít átvészelni a nehéz napokat.

4. Szeretnék a kisbabám körül dolgozó csapat része lenni

Lehet, hogy nem vagyok szakmabeli, és lehet, hogy ez az első koraszülésem, de az én gyermekem fekszik az inkubátorban, és részt szeretnék venni a gondozásában, valamint részese kívánok lenni az őt érintő mindennapos döntéseknek. Kérem, tartsák ezt tiszteletben, és ne csak a páciensüknek tekintsék a kisbabámat, hanem egy gyermeknek, akit mindenekfelett szeretek! 

5. Kész vagyok tanulni

Lehet, hogy nem vagyok egészen tisztában azzal, ami éppen történik… Ha ilyen helyzet adódna, kérem, tanítsanak! Kérem, szánja rá az időt, és segítsen abban, hogy tisztán lássam, és értsem kisbabám minden rezdülését és szükségletét, hogy bátran képviselhessem az érdekeit. Erre a tudásra a centrumból való kikerülésünk után is nagy szükségem lesz.

Fotó: Getty Images/Jennifer Polixenni Brankin
Fotó: Getty Images/Jennifer Polixenni Brankin

6. Engedjék, hogy szülő legyek!

Lehet, hogy az olyan apró dolgok, mint egy pelenkacsere vagy lázmérés nekem több ideig tartanak, de ha lehetőséget kapok arra, hogy elvégezhessem, sokkal jobban érzem majd magam. Szükségünk van erre, nekem és a kisbabámnak, hogy kötődhessünk egymáshoz. Szeretnék ezeknek a feladatoknak a részese lenni, mert ezek lesznek majd azok az emlékek, amelyek egy életre boldoggá tesznek. Lehet, hogy önöknek ez apróság, de nekünk nagyon fontos. Alapvetőnek tartom, hogy gyermekemet kézbe vehessem és ’kenguruzhassunk’. Kérem, adjanak erre módot minden lehetséges alkalommal, mert ez igen fontos mind a kötődés erősödésének, mind a baba fejlődésének tekintetében.

7. Kérem, legyenek következetesek!

Megértem, hogy itt rengetegen dolgoznak: különböző képesítésű és gondolkodásmódú nővérek, orvosok, terapeuták. Lehet, hogy nem tudok mindenkivel szoros kapcsolatot tartani, de amikor a kisbabám ellátásáról van szó, kérem, próbáljanak meg teljes egyetértésben nyilatkozni, hogy ne érezzem magam olyan elveszettnek és összezavarodottnak, amikor arról van szó, hogy mire számíthatunk, és milyen célokért kell küzdjünk.

8. Bíznom kell önökben

Én önökre bíztam életem legdrágább kincsét. Tudom, hogy önök is “csak” emberek, de tudnom kell hogy elkövetnek mindent, ami módjukban áll, azért, hogy a kisbabám jól legyen, megnőjön és túljusson az akadályokon. Kérem, bánjanak úgy a gyermekemmel, mintha az a sajátjuk lenne, és én örökre hálás leszek önöknek azért a szeretetért és törődésért, amit a munkájuk során tanúsítanak.

Fotó: Getty Images/Jennifer Polixenni Brankin
Fotó: Getty Images/Jennifer Polixenni Brankin

9. Reménykedem

Nem akarok statisztikai adatokat hallani, mert megrémítenek. Minden reménybe vetett hitemet szétzúzzák. Megértem, hogy tisztában kell lennem az esetleges negatív dolgokkal, de kérem, emlékezzenek arra, hogy a jókról is értesülnöm kell! Kérem, hogy amikor rossz hírt kell közölniük, próbáljanak meg lelkileg támogatni valami jó hírrel is.

10. Köszönöm!

Köszönök mindent, amit tesznek. Köszönök minden egyes napot, amit a gyermekre áldoznak. Az Intenzív Centrum egy kemény hely, és egy szülő sem akar az ajtaja mögött ragadni. De én örülök, hogy létezik, hogy önök itt vannak, és mindennap küzdenek azért, hogy ne csak életben maradjon a kisbabám, hanem hogy gyarapodjon, és mihamarabb együtt lehessünk – otthon.

Forrás: Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top