Ezo

Az a bizonyos 7. év!

Vannak, akik félnek a 7-es számtól, és vannak, akik csodálják, sõt szent számnak tartják. Vajon mi ennek az oka? Honnan ered a 7-es szám misztikuma? Miért nevezik vízválasztónak a párkapcsolatokban?










A cikk írója Székelyhidi Ágnes, a Nők Lapja Cafe tanácsadója. Számos számmisztikával foglalkozó könyv szerzője.

• Ágit itt kérdezheted »  

Szerzőnk további írásai a Nők Lapja Cafén:
• Mitől lehetsz izgalmas a férfiak számára »
• Közös névvibrálás »
• Össznévszámod és karriered » 
A 7-es számmal az élet legkülönbözőbb területein találkozhatunk:

A 7-es jelképezi az anyagi világ teljességét. Így például hétszínű a szivárvány, hét napból áll egy hét, Naprendszerünkben hét ősbolygó van, testünkön hét csakra van, a menóra egy hétágú gyertyatartó, és hét alaphangból épül föl a zenei hangsor.

Folytathatjuk még a sort, mert a történelem kezdete óta szinte minden népnél felbukkan a 7-es szám valamilyen formában:

• A 7-es szám a héber vallásban a tökéletesség száma.

• Az Ószövetségben Isten hét nap alatt teremtette a világot. 

• A honfoglaló magyaroknál hét törzs és hét vezér volt.

• Heten vannak a jók éppúgy, mint a gonoszok. Hét fő bűn van.







• Az aztékok a világegyetemet horizontálisan négy övezetre osztották fel (ez a négy égtáj: észak, kelet, dél és nyugat), vertikálisan pedig három szintre [az istenek a felső, az emberek a középső, a halottak az al(só)világ]. Így jön ki 4 + 3 = 7.

• Az „isteni hetes” („die göttliche siebenzahl”) J. Sepp fejtegetésében is a tér számának (4) és az idő számának (3) összegéből keletkezik.





    △         Isteni princípium
 I I I I        Földi világ oszlopai 
• Ezen a számon nyugszik a világ rendje, ez adja meg a világ keletkezésének kulcsát. 


• Egy ősi papiruszon a következő számtanfeladat olvasható: 7 ház mindegyikében 7 macska, mindegyik 7-7 egeret s ezek mindegyike 7-7 kalászt eszik meg, minden kalászban 7 szem búza. Hány szem búzát ettek meg az egerek?

• Ptolemaiosz az életet 7 szakaszra osztotta föl. Shakespeare is említi ezt az „Ahogy tetszik”-ben: „Mindenki sok szerepre vár életében, melynek hét felvonása a hét kor…”






Idén ősszel egy német képviselőnő kezdeményezett egy törvénymódosítást arra vonatkozólag, hogy a házasságkötés 7 évre szóljon. Majd a 7 év elteltével eldönthessék a házasfelek, hogy szétválnak, vagy együtt maradnak újabb 7 évre. 


Mi is az oka a „félelmünknek”, mitől olyan ijesztő ez a szám?





A 7-es szám az idő görög istenének, Kronosznak a jelképe is egyben. Arra emlékeztet, hogy csak anyagi értelemben valós az, aminek léte ki van szolgáltatva az idő múlásának. Mindennek, ami anyagból van, megszabott élettartama van. Így a mulandóságot testesíti meg, mely az öregedéssel és végül is a halállal van kapcsolatban.

Kronosz és a 7-es szám időt ad az embernek arra, hogy megfontolva cselekedjen, óvatosan és lassabban, de ugyanakkor biztosabban haladhasson előre.

A számmisztikában a 7-est a Szaturnusz bolygó hatása alá soroljuk. A Szaturnusz szilárdságot, tartást, stabilitást, kitartást és következetességet jelent. Ugyanakkor a felelősségvállalás és az élet elkerülhetetlen nehézségeit is szimbolizálja. Archetípusa a Remete, aki képes egyedül dönteni, nem függ a többi embertől. Magánya erőt ad neki. Ezek olyan fogalmak, amik nem közkedveltek. Hiszen jobban szeretünk másokra támaszkodni, szeretnénk, ha az élet könnyű és felelőtlen „társasjáték” lenne.


Miért kritikus a hetedik év?

A Szaturnusz bolygó Nap körüli keringésének ideje 29 év. Egy negyedkört kb. 7 év alatt tesz meg. Minden negyedkör elteltekor 90°-os szöget zár be a kezdeti ponttal. Ez a 90°-os szög az asztrológiában egy nehéz, tanító fényszög, amely sorsszerű és egyedül megoldandó feladatokat jelez. Bármiről is legyen szó, annak 7. éve nehéz pont, amikor feszültségek támadnak. A kapcsolatok 7. éve is ezért „kritikus”. Vagyis az idő múlásával 7 évenként 90°-os szög záródik be a kezdeti ponthoz képest, s így törvényszerű a kapcsolat átgondolása és átértékelése.

Mivel védhetjük ki a hatást?

• Készíthetünk egy leltárt is arról, hogy mit történt velünk az elmúlt 7 évben, mit értünk el közösen. Érdemes azokra a tényezőkre koncentrálni, amik pozitívak. Ezek ugyanis segíthetik, erősíthetik a kapcsolatunkat.





Fontos!
A 7. évben a legnagyobb hiba, ha a rutin és az unalom uralkodik el a „résztvevőkön”. Ez ellen az előbb említett eszközökkel tehetünk. És bedobhatunk további ötleteket is. Lényeg, hogy közösen és pozitív hozzáállással tegyük! 
• A 7. évforduló gyakran együtt jár valami külső tényező változásával is: költözés, gyermek születése, új munkahely stb. Ezek is jelzik és olykor nehezítik az egymásra figyelést. Pedig pont ilyenkor kell többet foglalkozni egymással, még több időt szánni egymásra, és újabb apróságokkal kényeztetni egymást! Sőt, érdemes új szokásokat bevezetni a régiek helyett: új bútorokat vagy kiegészítőket venni, átrendezni legalább a hálószobát, új éttermet kipróbálni, új szabadidős tevékenységeket bevezetni stb. Ezzel kivédhetjük a 7-es feszítő, sőt szétfeszítő hatását.

• Mivel nem mindegy, hogyan vészeljük át ezt a kritikus időszakot, nélkülözhetetlen a kapcsolat értékeire, „kincseire” koncentrálni.
Játékosan és szimbolikusan köthetünk egy új „szerződést”, amely a következő 7 évre szól, és a szövetségünket egy különleges, kettesben elköltött vacsorával szertartásosan indíthatjuk el a következő ciklusra.

• Tegyünk valami olyasmit, amit eddig nem! Sőt, tegyük azt szokássá, ha mindkettőnknek tetszik! Engedjük el a fantáziánkat, hódítsuk-csábítsuk el egymást újból, fedezzük fel ismét párunk testét-lelkét!

• Érdemes többféle afrodiziákumot kipróbálni, például csokifondü, illóolajos masszázs (ilang-ilang, rózsa, pacsuli stb.), szeretetjáték. Ez utóbbihoz kettesben találhatunk ki szabályokat: mi a másik kedvenc színe, étele stb., mit szeret sportolni, hova szeret(ne) elutazni. Minden találat pontot ér, és aki győz, az kérhet valamit a másiktól. Ez a játék az intimitást is erősítheti!…  





     

„Gyerekhetes”  

Ugyanígy „kritikus” a 7. év egy gyermek életében, egy barátságban, egy munkahelyen vagy egy cég életében is. Minden 7. évfordulót érdemes különlegessé tenni, valami egzotikummal megfűszerezni. Ahogy az is fontos, hogy komolyan vegyük, és a tapasztalatokat összegezve újabb célokat tűzzünk ki. Ez emeli az adott téma színvonalát, és a fejlődést fenntarthatóvá teszi. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top