nlc.hu
Aktuális
Büntetés

Büntetés

Hetedikes osztályomban Lackó a hangadó a fiúk között. Nehéz helyzetû gyerek. Apja iszik, ha otthon van, õt szidja, vagy kistestvérét kényezteti. Lackó néhány évvel ezelõtt még rettenetesen vad volt, és félelmetes módon tudott rátámadni osztálytársaira.




Édesanyjával együttműködve (ezt nagy eredménynek tartom) sikerült az apa otthoni tettleges brutalitását (verés, néha szíjjal) leállítani. Igaz, hogy a gyámhatósággal is megfenyegettük, és azóta Lackó is erősebb lett, talán már fél is tőle az apja. Maradt a szidalmazás. Lackó néha rettenetesen szomorú, máskor mintha a viháncolásba menekülne. Már tavaly hozott egyszer vodkát az iskolába, osztálytársait kínálgatta, és a kisebbeket. Akkor nagy botrány lett a dologból, megintettük. Most egy kirándulásra hozott pálinkát és cigarettát; este kiszöktek a szálláshelyről, ittak és dohányoztak a kertben, Lackó valóban berúgott, igen rossz állapotba került.

A konferenciákon sokszor kellett védelmeznem a gyereket, és ezért néha görbe szemmel néznek rám a kollégák, most pedig követelik, hogy a büntetés legyen példás. Ne vigyük a pályázaton nyert sítáborba, hagyjuk itthon az év végi kirándulásról, rontsuk le a magaviseleti jegyét, és egyéb módokon is szorongassuk, és fenyegessük meg. Én legszívesebben pszichológushoz küldeném, ezen sokan csak nevetnek, ő meg kijelentette, hogy nem megy. Édesanyjával még oda tudnánk kényszeríteni, egyszer már próbáltunk ilyesmit, és ennek alapján így nem látom sok értelmét. Kérdésem: mit tehetnék a gyerekért, aki hamarosan végez itt nálunk (csak nyolc osztályunk van), és nagyon féltem, hogy ahova majd kerül, ott az értékeit (ügyes, melegszívű, közösségépítő is!) nem ismerik majd fel, elvadítja magától a világot, és ő is végképp elvadul. Hogy tehetnék eleget a kollégák büntetéskövetelésének, melyekkel csak részlegesen értek egyet? Mi lehetne valóban hasznos, és némileg reményt keltő a gyerek számára?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top