nlc.hu
Aktuális
Kíváncsiak vagy lázadók?

Kíváncsiak vagy lázadók?

Menni, látni, hallani, szagolni, ízlelni – befogadni a körülöttünk lévõ ezerarcú világot – mindannyiunk gyerekkori álma. Ám legtöbben megtorpannak szûkebb környezetük határán, míg mások fittyet hányva a konvencióknak nekivágnak a nagyvilágnak. Mi kell hozzá? Bátorság? Felelõtlenség? Olthatatlan tudásszomj? Vagy mindez együtt?

Utazók. Így hívják magukat. Vállukon hátizsák, lábukon saru, kezükben az elmaradhatatlan útikönyv, amit szerte a világon ismernek, a Lonely Planet. Az első fecskék Nyugat-Európából indultak el a hetvenes években. Akkor, a hippi-korszak idején, még kuriózumnak számított a világjárásnak ez a hónapokig, esetleg évekig tartó, kötetlen módja. Mára azonban tömegmozgalommá szélesedett.





“Nem állok be öltönyös közgazdásznak”

– Magyarokkal azért még mindig ritkán találkozom – állítja Bán Csaba, tolmács, fordító, miközben a hálószobája falára ragasztott hatalmas, térképeken mutogatja legutóbbi, egy kerek esztendeig tartó útját Ázsiában. – Pedig már a cseh, szlovén és lengyel fiatalok is utazgatnak. Legtöbben persze a hollandok és az izraeliek vannak, akik a katonaszolgálat után messze földön verik el a zsoldjukat. Szaporodnak a skandinávok és az amerikaiak is, és meglehetősen gyakran botlok franciákba. Minden hetedik évben fizetett szabadságot kapnak a munkahelyükön, és nyakukba veszik a világot.






Hogy mi miért nem csatlakozunk? Talán azért, mert a magyarok nagyon anyagiasak. Sosem arra kíváncsiak, hogy hol jártam, és mit láttam, hanem arra: miből? Pedig nem kell feltétlenül sok pénz ahhoz, hogy az ember utazgasson, sokkal inkább szemlélet dolga. Ha nagyon szeretnél világot látni, kalandozni, igenis meg tudod teremteni a lehetőségét. Én sem avval kezdtem, hogy egy évre elmentem a másik féltekére, hanem körbestoppoltam Európát 19-23 évesen, szó szerint fillérekből. Igazi utazóvá azonban csak akkor váltam, amikor eljutottam a Grand Kanyonhoz. Rengeteget olvastam már róla, és most ott álltam előtte.

Beleborzongtam a gyönyörűségbe: “Én, itt? Hiszen akkor bárhová eljuthatok!” Az volt az a pillanat, amikor elhatároztam, hogy nem állok be öltönyös közgazdásznak, hanem független maradok, és bejárom a földkerekséget. Ma, ha elindulok valahova, előtte mindent elolvasok róla, sőt, a helyiek nyelvét is igyekszem megtanulni. Éppúgy elbűvöl egy Velazquez-kép a Pradóban, mint egy “törtolaszos” beszélgetés egy római külvárosi kocsmárossal.





A függetlenség fogalmát Csaba azóta újraértelmezte, mert három évvel ezelőtt megnősült. Elhatározása lényegéhez azonban menyasszonya, Békeffy Zita oldalán is hű maradt: már a nászútjuk Ázsiába vezetett. Nem is adták alább egy évnél!

– Szeretem megosztani valakivel az élményeimet. Persze nem mindegy, kivel. Útközben több párral is találkoztunk. Egyszer például írekkel. Még csak két hete keltek útra, de feltűnt, hogy nem beszélgetnek. “Ez bizony gáz!”, néztünk egymásra Zitával. Mi akkor már nyolc hónapja voltunk úton, és egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Boldog vagyok, hogy sikerült a feleségemet is “megfertőznöm”. Hisz egy utazónak olyan ritkán adódik életre szóló párja!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top