Aktuális

Tejcukorérzékenyek – II. rész

Rejtett tejcukor



A laktóz leginkább a tejben és egyes tejtermékekben található meg, de vannak olyan élelmiszerek, amelyek rejtetten tartalmaznak tejcukrot. Ilyenek például a különböző húskészítmények, konzervek, péksütemények, édességek, félkész vagy készételek, valamint egyes gyógyszerek. Ezért az érintetteknek ajánlatos gondosan áttanulmányozni a vásárolandó termékek összetételét feltüntető feliratokat.
A tejben található ásványi anyagok nagyban hozzájárulnak a szervezet szükségleteinek ellátásához, gyakorlatilag minden olyan vitamin megtalálható benne, amely az emberi test életfolyamataihoz nélkülözhetetlen. A kalcium bevitelünket 70-80 százalékban a tejből nyerjük, a foszfor esetében ez az arány 45 százalék, a magnéziumnál 30, a vasnál pedig 5-11 százalék. A laktáz enzimmel dúsított tej megemésztése a beteg emberek számára sem okoz problémát. S laktóz érzékenyek számára is fogyaszthatók a fermentált és tejcukormentes tejtermékek.
Ha az enzim minimális mennyiségben termelődik, az elegendő lehet a szervezet számára a savanyított tejtermékek, például az aludttej, joghurt, kefir, túró, sajt feldolgozásához, mivel ezek csak kis mennyiségben tartalmaznak laktózt.

Diéta és enzimpótlás



Súlyosabb tünetek megjelenésekor teljes tejcukormentes diétára van szükség, enyhébb esetekben rendszerint elegendőnek bizonyul, a laktóz bevitelének korlátozása. A kórisme felállításához a következőkre van lehetőség: A laktáz enzim a vékonybélből kicsípett szövetdarabból mutatható ki mérhető mennyiségben. A tejcukor emésztés többszöri vércukor vizsgálattal is kimutatható, de a legegyszerűbb és a betegek számára legkevésbé megterhelő módszert a kilélegzett levegő hidrogén tartalmának vizsgálata jelenti.
Ma már a hazai betegek is hozzájuthatnak olyan enzimpótló készítményekhez, amelyeket a tejcukor tartalmú étkezés elfogyasztása előtt kell bevenni. A gyógyuláshoz persze elengedhetetlen a megfelelő diéta összeállítása és betartása. Ennek elkészítése egyénre szabott, ezért minden esetben ki kell kérni dietetikus tanácsát.

Szakmai és civil segítség



A tejcukormentes élelmiszerek kiválasztását segítik azok az összeállított terméklisták, amelyeket a kórházakban, gasztroenterológiai és allergológiai szakrendelőkben, gyógyszertárakban szerezhetők be. Hazánkban 1995-óta működik a Laktóz Érzékenyek Társasága (1047 Budapest, Bródy Imre utca 13. Telefon: 230-20-13), melynek célja a betegek életminőségének javítása, tájékoztatása a legkorszerűbb orvosi és táplálkozástudományi információk segítségével.


Nem fehérjeallergia!



A tejcukor-érzékenységet sokan összekeverik a tejfehérje-allergiával! Ez többnyire csecsemők és kisebb gyermekek megbetegedése. (Azt is jó tudni, hogy a kisbabák soha nem allergiásak az anyatejre, az estleges hasfájásoknak, kiütéseknek, a szoptatás ideje alatt tehát egészen biztosan más okai vannak.) A tejfehérje-allergiában szenvedőbetegek leginkább a tehéntej-, a tojás-, a szója- és a gabonafehérjére reagálnak túlérzékenységgel. Ennek tünetei: csalánkiütések, ekcéma, hányinger, hányás, felfúvódás, hasi görcsök. A fenti két betegség kezeléséhez szükséges diéták is merőben eltérnek egymástól, összetéveszteni a kettőt súlyos következményekkel járhat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top