Aktuális

A szerelmi vágy ébren tartható

A vágy a szeretkezés elsõ fázisa, enélkül nemigen képzelhetõ el örömteli szexuális együttlét. Sokan azt hiszik, hogy a szerelmi vágy friss szerelemhez vagy életkorhoz kötött, és csakis a fiatalok és a középkorúak "kiváltsága" – pedig ez nem így van.




Ha figyelünk a testünkre, valamint a partnerünkre, akkor szinte életünk végéig megőrizhetjük a szerelmi vágyat, és élvezhetjük a kapcsolattal járó testi örömöket is.
A Nők Lapja megrendelésére a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felmérést végzett a magyar nők szexuális szokásait illetően. A kutatás során kiderült, hogy sokan attól várnák a szexuális életükben a pozitív változást, ha erősebb vágyat éreznének a párjuk iránt. A szakemberek szerint ezt nem elég passzívan várni – a vágy fellobbanásáért, megőrzéséért bizony tenni is kell!





Helen Singer-Kaplan szexológus a nemi válasz három szakaszát különböztette meg: a vágyat, az izgalmat – ilyenkor a vér nagy mennyiségben áramlik a medence tájékára, szaporává válik a pulzus, növekszik a test izmainak feszültsége, nedvesedik a hüvely –, és az orgazmust. Singer-Kaplan találkozott olyan páciensekkel, akik azért nem tudtak izgalmi állapotba kerülni, mert nem éreztek megfelelő szexuális vágyat a partnerük iránt.

– Az igazi nemi vágy akkor alakul ki, amikor már megfelelően érett az idegrendszer, a hormonális rendszer, valamint az illető testileg kellően fejlett – mondja Tari Annamária pszichoterapeuta. – Még így is számos tényezőn múlik, hogy kialakul-e a vágy egy férfi iránt: fontos, hogy az illető nőnek mi jelenik meg a vágyfantáziáiban, hogy mitől fél, mitől szorong… Ha kellően oldott, és megismerkedik egy szimpatikus férfival, akkor kialakulhat a vágy, s hozzá izgalmi állapot társulhat, amely már fizikai jellemzőkkel is leírható.

Társtalanul… – egyéjszakás kapcsolatban





A nők többsége úgy véli, érzelmek nélkül nem lehet, nem érdemes szexuális kapcsolatot létesíteni, mert anélkül elképzelhetetlen a testi vonzalom. Néhányan felszabadultabban tudják kezelni ezt a dolgot, és dönthetnek úgy, hogy belevágnak egy egyestés kapcsolatba. Tari Annamária szerint a lányok sokszor úgy viselkednek egy-egy helyzetben, hogy a másiknak megfeleljenek. Így kerülhet sor esetleg egyéjszakás kapcsolatra – ám valójában a lányok fantáziája ilyenkor is egy hollywoodi forgatókönyvre hasonlít: titokban azt remélik, hogy az együttléttel beköszönt az életükbe egy nagy szerelem.

Azután másnap reggel, ha a fiú azt mondja: „Szia, majd hívlak!”, és lelép, akkor bizony összetörik a lelkük, hiszen abban reménykedtek, hogy a férfi az éjszaka során beléjük szeretett. Szakértőnk szerint, ha egy nő egy vonzó férfivel belemegy az egyéjszakásnak látszó kapcsolatba – s ha ez egyébként nem jellemző rá –, akkor valószínűleg azért teszi, mert azt reméli, hogy át tudja fordítani a helyzetet. Ilyenkor a vágyat feltehetően a fantáziák és a remények táplálják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top