nlc.hu
Aktuális
Ragadjuk torkon a betegséget! – II. rész

Ragadjuk torkon a betegséget! – II. rész

A szakember szerint káros a fülgyertyázás!

A középfülgyulladás a dobhártyán belül lévő üreg gyulladása, ezért a gyulladást – a felszúrást kivéve – nem lehet olyan módszerrel kezelni, amely kívülről, a hallójárat felől közelít. Ezért a fülcsepp sem hatásos. Z. Szabó professzor szerint kifejezetten káros, ha a szülők fülgyertyázással próbálkoznak, ráadásul a gyerek hallójárata tele lesz viasszal, s az orvosi vizsgálat előtt azt el kell távolítani. Ha a szülő segíteni akar, akkor mielőbb vigye orvoshoz a fülfájós gyereket! A fájdalom addig is enyhíthető melegítéssel, de az anyuka, mielőtt használja a meleg sóval töltött zsákocskát, előtte azt hagyja néhány percig a saját arcán! Ha nem érzi ezalatt túl melegnek, a gyerek fülére teheti, hiszen ha nem ellenőrzi a só hőmérsékletét, akkor megégetheti a gyereke fülét!

A homloküreg-gyulladás veszélyei

A felsőlégúti gyulladások másik gyakori szövődménye az orrmelléküreg-gyulladás. (Az orrüregből nyílnak az úgynevezett orrmelléküregek, ilyen például az arcüreg és a homloküreg.) A kezelés ilyenkor is attól függ, milyen stádiumban van a gyulladás. Az első szakaszban savós váladék ürül a melléküregből. Ha ez gennyessé válik, de nem záródik el az üreg, helyénvaló az antibiotikus kezelés, megfelelő orrcseppek használata mellett.

Ám, ha a melléküreg bezáródik, akkor a genny nem tud kiürülni, s a beteg kínzó, feszítő fájdalmat érez. Különösen veszélyes a helyzet a homloküreg gyulladása esetén, mert ez közvetlenül határos az agyhártyával és a szemgödörrel, és ha a genny ezekbe betör, akkor agyhártyagyulladás, agyi vagy szemgödri tályog alakulhat ki. Szerencsétlen esetben a beteg meg is vakulhat. Amikor a melléküreg elzáródik, s benne gennygyülem található, csak az a felszúrással történő átöblítés jelent megoldást. Hangsúlyozni kell, hogy ilyen esetben is tévhit, hogy a felszúrás hajlamosítana visszatérő gyulladások kialakulására!

A torok és a mandula gyulladása

– Enyhe torokpanaszok esetén érdemes a jól bevált módszerekhez – sál viselése, mézes tea kortyolgatása – fordulni. – mondja dr. Helfferich Frigyes, a Szabolcs Utcai Kórház fül-orr-gégész adjunktusa. – Ám, ha komoly nyelési fájdalom, láz, elesettség jelentkezik, feltétlenül orvoshoz kell menni! A szakembernek érdemes bakterológiai mintát venni az érintett területről, és az eredmény szerint előírni a célzott antibiotikum-kezelést. A tüszős mandulagyulladást a legtöbb esetben bakteriális fertőzés okozza. Néha vírusfertőzés lehet a gyulladás oka, de ezt az orvos felismeri, és csak a bakteriális eredetű gyulladásra rendel antibiotikumos kezelést.

A tüszős mandulagyulladás rendszerint magas lázzal, elesettséggel, gyengeséggel társul, de megfelelő antibiotikummal meggyógyítható. Ha a tüszős mandulagyulladás gyakran visszatér (évente három-öt alkalommal), akkor felmerül a mandula eltávolításának szükségessége. Ez akkor is indokolt lehet, ha a gyulladáshoz úgynevezett gócbetegségre utaló tünetek kapcsolódnak, például a gyulladással egyidőben mindig elkezd fájni egy vagy több ízület, vagy a hajhullás bizonyos formái, illetve egyes bőrbetegségek jelentkeznek. A gócbetegség és a mandulagyulladás összefüggése vizsgálatokkal megerősíthető.

Meddig és hogyan alkalmazhatjuk az öngyógyítást?

Amíg csak enyhe tünetekről, szövődménymentes állapotról van szó, addig teázással, inhalálással, vitaminok szedésével, orrcsepp használatával kezelhetjük magunkat. Ez utóbbit azonban nyolc napnál tovább nem szabad alkalmazni, a hozzászokás veszélye miatt! A gyulladások kezelésében a hőhatás is hasznos, de fontos tudni, hogy az infralámpát naponta csak két alkalommal, esetenként tíz percig, harminc centiméter távolságból szabad használni. Ha néhány nap alatt nem enyhülnének a tünetek, forduljunk orvoshoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top