Aktuális

Lépten-nyomon megmenti a világot – II. rész







Schwarzenegger népes családja. Jobbról filmbéli ellensége, a civilben igen kedves norvég származású, Kristanna Loken








 


 


 


 


 




– Sokak számára a Terminátor a film igazi hőse. Mitől van – gép létére – ekkora vonzereje?

– A Terminátor – pontosan azért, mert gép, nem pedig emberi lény – mindig tudja a helyes megoldást, úgy tartja kézben a történéseket és az “életét”, ahogy mások csak szeretnék. Azt hiszem, a kissrácok vágynak egy saját Terminátorra, ez pedig amiatt a viszony miatt lehet, amely közte és John Connor között kialakult az előző epizódban. John sosem ismerte az apját – hiszen meghalt még a születése előtt –, az új részben egyenesen úgy emlegeti a gépembert, mintha a saját apját látná benne – és erre a fiatal nézők vevők. Szerintem szívesen bevinnék a saját Terminátorukat a suliba egy kicsit eldicsekedni, és átmennének vele a falon is, ha úgy adódik. A Terminátor – valljuk be! – menő: baromi jól néz ki, mindig fekete bőrcuccokban jár-kel, és ez bejön férfinak-nőnek, idősnek és fiatalnak egyaránt. Az emberek szeretik, mert roppant szórakoztató, ráadásul lépten-nyomon megmenti a világot.


– Mit gondol a Terminátor-filmek kulturális hatásáról? Milyen gyakran hallja a Terminátor első részének szállóigévé vált mondatát: “Visszajövök!”?

– Nemrég történt egy felmérés arról, hogy mi a legtöbbet idézett mozifilmes mondat. Nem találja ki: a “Visszajövök!” került az első helyre, a negyedik pedig a Terminátor 2-ből a “Hasta la Vista, Baby!” Ezek a filmek bekerültek a köztudatba, talán már többek is, mint puszta mozik. Az Amerikai Filmintézet szavazatai alapján a Terminátor felkerült “A filmtörténet ötven legnagyobb gazembere”, ugyanakkor azonban “A filmtörténet ötven legnagyobb hőse” listájára is. Ez is jelzi, hogy mára egyfajta jelenséggé vált. Szinte mindennap odajönnek hozzám járókelők, és arra kérnek, csak annyit mondjak: “Visszajövök!”. Persze, megteszem, továbbsétálok, és aztán nemsokára mondhatom újra, a következő rajongónak.

A múlt héten például az amerikai Három Kívánság Alapítvány lépett kapcsolatba velem. Egy haldokló kisfiú édesanyja hívta fel őket a kórházból, akinek végül megadták a számomat. “Mit tehetnék a fiáért?” – kérdeztem tőle. „Amíg én a gyerek füléhez tartom a telefont, annyit mondjon bele: Visszajövök!” A filmek ereje, az, ahogy átjárja az amerikai-és a globális tömegkultúra szövetét, igazán érdekes számomra, mindamellett tisztában vagyok vele, hogy azért ez csak egy szórakoztatóipari termék. De a kisfiú az édesanyja szerint azt gondolta, hogyha a telefonban elmondom ezeket a szavakat, valahogy reményt és erőt meríthet belőlük. Ezt pedig egyszerűen alig akarom elhinni, olyan fantasztikus.








Schwarzenegger és felesége, Maria Shriver
– Az új film alcíme: A gépek lázadása. Benne testet ölt minden félelmünk az egyre modernebb technikától, amely akár át is veheti az uralmat a világ felett – felettünk. Milyen a kapcsolata a technikával? El tudja képzelni, hogy a gépek valóban leigázhatják az emberiséget?

– Azt hiszem, pontosan ebbe az irányba tartunk. Nagy rajongója vagyok a modern technikának, de úgy gondolom, nem kellene teljesen rábíznunk magunkat, hiszen ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai. Sok ember apró-cseprő ügyeket is interneten keresztül intéz, és állandóan laptoppal szaladgál, mégis hosszabb ideig tart így dolgozniuk vagy keresgélniük, mert az információözön egyszerűen megbűvöli őket. Nézem a gyerekeimet, ahogy órákig ülnek a gép előtt infókra vadászva, aztán végül olyasmikbe futnak bele, amit nem is vártak volna. A számítógépek megjelenése előtt minden egyszerűbb volt: csak levetted a polcról az enciklopédiát, kikerested belőle, amit akartál, és már mehettél is tovább.



– Van egyáltalán e-mail címe?


– Az éppen nincsen. Nem akarok, mert nincs időm levelezgetni, mailt kapni, válaszolni, aztán a válaszra válaszolni. Sőt, még a telefonomat is kikapcsolva tartom. Nincs menedzser-kalkulátorom sem. Nem használok túl sok “kütyüt”, bár az irodámban lehetőségem nyílna rá.



– Épp hogy túl van a forgatáson, de már most emlegetik a folytatást. Mit gondol, lesz Terminátor 4? Meddig folytatódhat a történet?


– Ezzel meg kell várnunk a bemutatót, és akkor eldől, lehetnek-e új részek – akár Terminátor 5 is. Ha akad majd jó forgatókönyv, én mindenesetre állok elébe.


– Szerteágazó tevékenységeket folytat: mozi, politika, üzlet, család… Hogy fér meg mindez együtt?

– Remekül. A legrosszabb az lenne, ha nem lenne mit csinálnom. Ha hirtelen nem csinálnék semmit, az azért lehetne, mert felakasztottak – nevet. – Amikor a Terminátor 3-at forgattuk, éppen tízmillió dollárral emeltem meg az iskolán kívüli képzésről szóló törvény-kezdeményezésem pénzügyi alapját, kampányoltam a novemberi kaliforniai kormányzóválasztásért, futottam az üzleti ügyeim után, miközben még a családomra is jutott időm… Minden tökéletesen működött.
Amikor filmezel, csak néhány órád van arra, hogy belevágj a következő jelenet forgatásába. Ilyenkor bent lógsz a lakókocsidban, telefonálgatsz, vagy egyszerűen csak jön egy csomó ember, te meg próbálod rávenni őket, hogy adjanak pénzt a jótékonysági kezdeményezésedre – nevet. – Ez az én küldetésem, és ezért találkozom sokat politikai és pénzügyi vezetőkkel. A film díszletei különben is adják magukat a fotózásokhoz. Ki fogom adni a díszletet, ahogy Clinton elnök a Lincoln-hálószobát, a Fehér Házban. A díszletek – amelyek között hat hónapot töltöttem el – kincset érnek. Ezrek fordultak meg köztük; olyan emberek, akik bármennyit fizettek volna, csak hogy ott lehessenek a forgatás közelében. Közben a gyerekeim is bejártak, hogy ott írják meg a leckéjüket, és azt hiszem, jó játszótér is volt nekik. Imádtak körülnézni és becsempészni a barátaikat a forgatásra. Végül is mindenki boldog volt, a film jól sikerült. A maximumot hoztuk ki magunkból, és ha valamiért, hát ezért rajongani tudok. Ez az, amiért mindig belekezdek valami újba.


– Kormányzó lesz a Terminátor?

Lapzártánkkor bekövetkezett az, amit Arnold Schwarzenegger évek óta lebegtet: megméreti magát a politikai életben. A hatalmas költségvetési hiány miatt ugyanis a választók visszahívták Gray Davist, Kalifornia állam kormányzóját. Arnie az ő székére pályázik, meglehetősen nagy eséllyel. Főleg azután, hogy a republikánusok mögé sorakoztak fel, ejtve korábbi jelöltjüket, Darrel Issát, aki pedig több mint másfél millió dollárt áldozott arra, hogy népszavazáson visszahívhassák az előző kormányzót. (És aki könnyeket hullatva jelentette be, hogy a filmsztár lett pártja új jelöltje, nem pedig ő.)

Schwarzenegger esélyei napról napra növekednek, a közvélemény-kutatások szerint mostanra már a választók több mint a fele szavazna a megasztárra, aki hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen döntése bejelentésekor is több száz hisztérikus rajongója ünnepelte a “nagytakarítást” beígérő, és Kalifornia egykori fényét visszaállítani kívánó kedvencét. Az ötvenhat éves színész üstökösként csaphat be a politika színpadára, a csúcsra azonban jelenleg nem tudna eljutni, hiszen ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke lehessen, alapvető feltétel, hogy módosítani kelljen az Alkotmányt. Bár, ki tudja, Arnie kedvéért talán még ebbe is belemenne a Kongresszus…

Van még egy fontos kérdés: mi lesz Schwarzenegger filmes karrierjével? Erre a pontos választ még nem kaptuk meg, így elképzelhető, hogy kútba esik a West World, a Két tűz között (True Lies) 2., a Conan, a barbár 2. és a Terminátor 4. forgatása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top