nlc.hu
Aktuális
Ami a Baywatchból kimaradt…

Ami a Baywatchból kimaradt…

Az emberek különbözõképpen strandolnak. Van, aki egybõl beleveti magát a hideg vízbe, mások ingajáratot tartanak a pokrócuk és a büfé között. Azonban nem árt elõvigyázatosnak lenni!




– Sokan csak legyintenek – kezdi Somogyi Ferenc, a Békés megyei vízimentő szakbizottság vezetője, a magyar vízimentés egyik megalapítója –, minek ismételgetjük magunkat állandóan, úgyis mindenki tudja, hogy például nem lehet felhevült testtel a vízbe ugrani. Mégis feltenném a kérdést: önök tényleg megmártóznak, mielőtt a vízibicikliről huszonöt perc tekerés után belevetnék magukat a Balatonba? És ez még nem is a legalapvetőbb biztonsági kérdés! Lehet, hogy elvben tisztában vagyunk a szabályokkal, a korlátainkkal, de a nagy meleg mindenkit megbolondíthat. Hihetetlen, de igaz: sokszor olyan ember is fürdőzik és lesz rosszul a strandon, akinek orvosi papírja van arról, hogy nem mehet vízbe. A fiatalok csak úgy felpattannak a biciklijükre, lekarikáznak a közeli folyóhoz, és megmártóznak – gyakran fürdésre alkalmatlan helyen. Ha ketten, hárman, netán egyedül, tiltott területen megy valaki a vízbe, akkor hatalmas kockázatot vállal. Hiszen nincs mellette senki, aki esetleg észrevehetné, ha veszélyben van, segítséget nyújthatna, vagy értesíthetné a mentőket.







Priskin János
Szabadon veszélyesebb!

A szabadvizeken rengeteg a nem várt veszély, például az örvények, a víz alatti uszadékok. Ha egy fa megszívja magát, akár négy-öt centivel a víz alatt is úszhat, így észrevehetetlen a meggondolatlanul fürdőzők számára. Ha valaki ráugrik, beveri a fejét és egy pillanatra elveszti az eszméletét, az bármilyen jó úszó is egyébként, külső segítség nélkül belefulladhat a vízbe.

– Hasonló a helyzet a bányatavaknál – folytatja Priskin János, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei Szervezetének titkára –, itt is csak a kijelölt, vízimentőkkel védett területen fürödjünk! Főleg, mivel ezek nagyon mély tavak, melyek felső rétege átmelegszik ugyan, de az alsó rétegek rendkívül hidegek. Ha egy csónakról beugrik valaki, és azzal nem számol, hogy fél méter után jeges vízbe érkezik, könnyen szívgörcsöt kaphat. Sokan – főleg gyerekek – gyakran úsznak be messzire gumimatraccal, túl nagy biztonságban érezve magukat rajta. Egymás között nem tisztázzák, talán cikinek is tartanák bevallani, ki tud úszni és ki nem. Aztán az egyik kissrác viccből felborítja a matracot, a jó úszó kievickél valahogy a partra, de nem valószínű, hogy ki tudja menteni úszni nem tudó társát is. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a felfújható strandeszközök bármelyik pillanatban egy gallytól kilyukadhatnak, leereszthetnek, főleg folyóvízen. Ezeket csak olyan helyen használjuk, ahol nincs ilyen veszélyforrás, és ne számítsunk arra, hogy mentőfunkciót látnak majd el!







Somogyi Ferenc
A pánik legyűr

– Bármennyire is jól úszik valaki – veszi át a szót Somogyi Ferenc –, a vészhelyzetre nincs felkészülve. Számtalanszor látunk családokat úgy kajakozni, hogy hátul ül az apuka, elöl a gyerek – mentőmellény, mentőfelszerelés nélkül! Ha figyelmeztetjük őket, azt a választ kapjuk, hogy „Tudok úszni, ne aggódjon!” De aggódunk, mert mi tudjuk, hogy ha váratlan felborulnak, akkor abban a pánikhelyzetben az apukának épp elég lesz magát mentenie. Csak egy-két perc múlva fog eszébe jutni a gyereke is, akit, ha egy mellény fenntart a vízen, és nem süllyedt el, valóban ki tud majd vinni.

– Váratlan szituáció bármikor adódhat – teszi hozzá Priskin János –, például kenuzás közben elmehet mellettünk egy nagy sebességgel közlekedő motorcsónak, és könnyen felboríthat. Ha a Balatonon hajókázunk, ne hagyjuk figyelmen kívül a viharjelzéseket! Nyáron hirtelen jönnek a zivatarok, és hatásukra megváltozik a levegő páratartalma, ilyenkor légszomj léphet fel az úszóknál. Persze, őrzött strandokon is történhetnek tragédiák – ahogy a tavalyi példák is mutatják. Mindegyiknél nagyon komoly emberi mulasztások történtek – szülők és strandüzemeltetők részéről egyaránt.

Ami a Baywatchból kimaradt… – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top