Aktuális

Elõször a nõgyógyásznál

Hány évesen menjünk elõször nõgyógyászatra, hogy válasszunk orvost, milyen a korrekt, empatikus vizsgálat, mi történik a vizsgálóban? Hogyan segíthet egy anya ebben a helyzetben a nõvé érõ lányának?

 Kérdések, amelyek alól egy nő sem bújhat ki, és nincs is rá oka, hiszen a nőgyógyász értünk, a nőiségünkért dogozik. Találjuk meg a nekünk valót!





– Mikor ideális egy lánynak először ellátogatnia a nőgyógyászhoz?

– Amennyiben rendszeres a vérzése, és nincs semmiféle panasza, akkor a szexuális élet megkezdése körül – mondja dr. Radványi Krisztina szülész-nőgyógyász – Ha nincs, akivel megbeszélje a védekezést, ha kérdése van az első aktussal kapcsolatban, amit nem tud, vagy nem akar otthon, esetleg barátok közt feltenni, akkor természetesen jöhet az aktus előtt is. Egy szűzlányt húszéves kor alatt nem nagyon szoktunk fizikálisan megvizsgálni, bár huszonöt év felett már megpróbálkozunk a rákszűréssel anélkül, hogy megsértenénk a szűzhártyát. Díjazzák is a lányok, hogy első alkalommal inkább csak beszélgetünk – tanácsért jöhetnek bármikor!

– Az anyukák néha szeretik időben elvinni a lányukat nőgyógyászhoz, biztos, ami biztos alapon.

– Amennyiben ez a lány iránt tanúsított bizalmat, nyitottságot, baráti viszonyt tükrözi, akkor rendben is van. Túlzott aggodalmaskodással azonban nem szabad ráijeszteni. Érdemes arra hagyatkozni, mit szeretne a „gyerek”, nehogy kényszerré váljon az orvossal való találkozás. Adjuk meg neki a választás lehetőségét is: meséljük el, hogy mi ilyen típusú orvoshoz járunk, de a barátnőnkké egy ettől különböző karakterű nőgyógyász, válasszon nyugodtan, ő kihez szeretne menni.

– Segítsünk választani: nő legyen vagy férfi?

– Szakmailag nem tudnék különbséget tenni ez alapján, de van, akinek fontos a kérdés. Az a lényeg, hogy ha már ott vagyunk a vizsgálóban, az orvos neme miatt pluszban ne érezzük magunkat kínosan. A nőgyógyásznál is a wellness-érzésre kell törekednünk: érezzük jól magunkat nála! A női egészség egészen más dolog, mint az általános egészségügy. Látszik rajtunk, hogy rendben vagyunk-e, hogy elfogadjuk-e a nőiségünket, és van-e olyan személy, aki ebben tényleg a segítségünkre van.

– És ha személyesen mégsem szimpatikus a választott orvos?

– A nőgyógyász előtt általában borzasztó kiszolgáltatottnak érzik magukat a lányok, de ez nem a normális állapot! Fel kell nőni a „feladathoz”, és nem szabad szenvedni: ha az orvos már a vizsgálat előtti beszélgetés során nem rokonszenves, fel kell állni és eljönni. Ha udvariasan maradunk, miközben utáljuk az egész helyzetet, az sokkal rosszabbat tesz, mintha egyszerűen köszönünk, és pár kellemetlen pillanat alatt már kint is vagyunk a rendelőből.





– Ha egy lány az anyukájával együtt érkezik, az ciki?


– Nem, viszont akkor egyezzenek meg előre, hogy a mama bejön-e vele a rendelőbe. Nagyon rossz ízű huzakodás szokott lenni belőle, ha nem tisztázzák, ki mit szeretne – és itt most főleg az a fontos, hogy a lány miként érzi magát fesztelenül.

– Mit várhat el az orvos a nőtől az első vizsgálat során?

– Ha valaki először van nőgyógyásznál, mondja is meg. Ha fél a vizsgálattól, mondja el azt is, mert így az orvos tudja, hogy segítenie kell. Az utolsó menstruáció időpontját biztosan meg fogja kérdezni – ez azért fontos, hogy tudja, hol tart a ciklus, vagy például, ha négy hétnél régebbi dátumot mond a paciens, akkor megvizsgálja, szóba jöhet-e terhesség. Érdemes összeszedni, milyen fogamzásgátló módszereket használtunk eddig és hogy az utóbbi félévben volt-e panaszunk. Ha valaki délután megy orvoshoz, a vizsgálat előtt nem kell különösebben tisztálkodnia, hiszen kozmetikus előtt sem sminkelünk! Az orvosnak a napi, szokásos állapotában kell látnia a beteget, hiszen ő is aközben érzékeli a problémát (már, ha van!). A szőrtelenítési módszerünk szintén közömbös a nőgyógyász számára, bár én azt gondolom, az orvosnak feladata, hogy ha egy gyulladt szőrtüszőt lát, arra is felírjon valamit. Akinél rákszűrést is végzünk, annak érdemes tisztasági betéttel érkeznie, mert a kenetvétel után némi színes váladék távozik a hüvelyből.

A teljes cikk a 17. heti, április 26-án megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top