Aktuális

Repüljünk! De hová?

Egyre több úti célt közelíthetünk meg kényelmesen, repülõvel, s ha szerencsénk van, vagy last minute utat fogunk ki, olcsóbban jövünk ki, mintha autóval mennénk. Összegyûjtöttük a repülõgéppel elérhetõ nyaralóhelyeket.






Soltész Nagy Anetta
Leginkább az szól a repülőgépes utazás mellett, hogy ezzel a közlekedési eszközzel néhány órán belül odaérhetünk a mediterrán nyaralóhelyekre, szemben a sokszor egy-másfél napig tartó buszozással, fárasztó autózással. Bármilyen ügyes és talpraesett is valaki, általában olcsóbban hozható ki a nyaralás „csomagban”, vagyis, ha utazási iroda által kínált repülőjegyet, transzfert és szállodát választunk, mintha külön-külön foglalnánk le mindegyiket, hiszen az utazásszervezők kedvezményeket kapnak a szállodáktól és a légitársaságoktól is. A rutinosok várnak az utolsó pillanatig, hogy last minute utat választhassanak, a prospektusban meghirdetett árnál lényegesen kedvezőbben, ám ez csak akkor ajánlott, ha valaki kellően rugalmas, és kész arra, hogyha a kinézett nyaralóhelyen (vagy a repülőn) már nincs hely, akkor másik úti célt válasszon. Így valóban tetemes összeget (fejenként akár több tízezer forintot is) megspórolhatunk.

Soltész Nagy Anettával, az egyik „gyűjtőiroda” (olyan utazási iroda, amely más utazásszervezők útjait is árusítja) munkatársával összeállítottuk a legkedveltebb, repülővel könnyen elérhető nyaralóhelyek listáját.

A hőség szerelmeseinek: Marokkó, Tunézia, Egyiptom
 





A marokkói, egyiptomi, tunéziai nyaralóközpontok három-négy óra alatt elérhetők közvetlen repülőjárattal. Akik ide utaznak, azok az Ezeregyéjszaka világába csöppennek… Sokan inkább az elő- és utószezont választják, mivel akkor még a kirándulások során is elviselhető a hőmérséklet, hiszen július-augusztusban ezekben az országokban igen nagy lehet a hőség. A tengerparton azonban a szél enyhíti a kánikulát. Ezek az utazások a legideálisabbak – az ár-érték arányt tekintve, hiszen az út áráért többnyire magasabb szintű szolgáltatásokat kapunk, mint például Európában. Árban a legkedvezőbb Tunézia lehet, ahová nyáron sok család kifejezetten pihenni utazik, bár a kétnapos Szahara-túrát ilyenkor is érdemes beiktatni a programba! Tunézia gyöngyszeme, Djerba csendes, nyugodt sziget, meghitt nyugalomra vágyóknak, szerelmeseknek mindenképpen ajánlott. Az arab országokban érdemes minimum három-, de inkább négy- vagy ötcsillagos hotelt választani, mert az európai utazó – finoman szólva – nem mindig elégedett az alacsonyabb kategóriájú szállodákkal. A három- és négycsillagos hotelek ára között általában nincs túl nagy különbség.

Irány a horvát és a bolgár tengerpart!





Horvátországba (Dubrovnikba és Splitbe) is indul Magyarországról közvetlen repülőjárat. A horvát nyaralóhelyek a legkedveltebbek a hazai utazók körében, s várható, hogy egyre többen választják ezeket, a kristálytiszta tenger, a barátságos helyiek és az immár (repülővel) lerövidült menetidő miatt. Mi harmincezer forint körüli repülőjegy-árakat találtunk, de ehhez még hozzá kell számítani az illetéket. Újabban fellendülőben a bulgáriai turizmus is: egyre többen térnek vissza az Aranypartra – akár azért, hogy megnézzék, mi lett a több évtizeddel ezelőtti, „SZOT-nyaralásuk” helyszínével, akár azért, mert egyre színvonalasabb szolgáltatásokkal és – természetesen – finomhomokos parttal várja az ország a nyaralókat. A repülőjegyet harmincezer forint körül árulják (plusz illeték), s például egy háromcsillagos szállodában az Aranyparton egy hétig, all inclusive ellátást, repülőjegyet és reptéri illetéket beleszámítva fejenként száz-száztízezer forintért nyaralhatunk a főszezonban.





Legolcsóbbak a görög szigetek


A legolcsóbb árkategóriába tartoznak a görög szigetek, elsősorban Korfu, majd Rodosz, Kréta, Zákinthosz és Kósz. Főleg akkor hozható ki olcsón a nyaralás, ha apartmant választunk. Az utazás többnyire chartergéppel vagy „fapados” járattal történik. (Utóbbi egyébként, mint már sokan tapasztalták, egyáltalán nem fapados, hiszen a diszkont légitársaságok általában vadonatúj gépparkkal repülnek, és alacsony áraikat úgy tudják biztosítani, hogy sok helyütt nem a város fő repterén, hanem másodlagos repülőtéren szállnak le. Aki azt gondolja, hogy „fapadosra” az utazás előtti utolsó pillanatban is jegyet tud majd foglalni, valószínűleg téved, hiszen ma már a hazai utasok bizalma is megjött e légitársaságok iránt, ráadásul az utazásszervező cégek nagy mennyiségben kötnek le helyeket a nyári úti célokra a diszkont légitársaságoknál. Ezért érdemes minél korábban lefoglalni a jegyet, már csak azért is, mert így szerezhetjük meg azt minél olcsóbban!) Görögországban nem csalódhatunk a nyárban: harminc fok körüli a nappali hőmérséklet, kristálytiszta a tenger, és a repülési idő sem számottevő, hiszen Korfura másfél, Kószra, Rodoszra két és fél, Krétára körülbelül három és fél óra alatt juthatunk el. Akár negyven-ötvenezer forintért (plusz illeték) is kaphatunk szállást és repülőjegyet.

A teljes cikk a 23. heti, június 7-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top