Aktuális

Receptek kismamáknak

Gyermekünk, aki életünk során még számtalan dologra fog megtanítani bennünket, elsõként talán az étkezési szokásainkba „szól” bele a maga kedves módján. Tamás papa vitaminos fogásai viszont garantáltan szebbé teszi ezt a kilenc hónapot.




A várandósság idején sok kismamának különös módon változnak az étkezési szokásai. Néhányan kizárólag az egészséges ételeket kívánják, mások viszont képtelenek elaludni egy tábla csoki nélkül. A bábák általában arra biztatnak, engedjünk testünk jelzéseinek, tudja „ő”, mire van szüksége – de azért próbáljuk okosan teljesíteni a kívánságait. 
Lehet, hogy időnként utálni fogjuk az állapotunkat (főleg a hányós-émelygős időszakban, vagy amikor az addigi kedvenceinket nem bírjuk lenyomni a torkunkon), de ennek hatására kedvet kaphatunk néhány új étel, új hozzávaló kipróbálásához is. Várandósságunk által pont azt kell megtanulnunk, hogy legyünk kicsit engedékenyebbek magunkhoz, de lehetőleg úgy, hogy egészséges ételeket adunk a testünknek. Például, ha édesség után vágyakozunk, fehérített cukor helyett célszerűbb értékesebb szénhidrátot, például gabonát fogyasztani. A sárgarépa és az édeskömény is megfelelő „édességpótlék”, csupán alaposabban meg kell rágni ezeket az ételeket, hogy érezzük az édes ízt a szánkban. A kifejezett csokoládééhség magnéziumhiányra is utalhat. Ezen segíthetünk magnéziumtartalmú ásványvíz fogyasztásával (ami nagyon jó hatású a haskeményedésekre is!), vagy hámozott mandula rágcsálásával. Ha zöld színű zöldséget vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy szabadföldön termesztett legyen, mert csak ebben az esetben magas valóban a magnéziumtartalma. Egyébként is jó, ha tartunk otthon (kisebb kiszerelésben akár a táskánkban is) alacsony kalória- és nagy rosttartalmú kenyeret, szárított gyümölcsöt, ásványvizet, hogy éhségérzet esetén ezeket fogyasszuk, ne a csokikrémet kanalazzuk magunkba (bár az is remek néha…).

Azt ma már mindenki tudja, hogy a várandósság alatt nem kell többet enni, csupán táplálóbb, fehérjékben és vitaminokban gazdagabb étrendet ajánlott követni. A napi fehérjeszükséglet például csaknem ötven százalékkal növekszik ilyenkor: ezt zöldség, gyümölcs, szójabab, tej és tejtermékek fogyasztásával pótolhatjuk. Ebben a kánikulában fokozottan figyeljünk a vízfogyasztásra is, nyári kismamák pedig bátran habzsolják a C-, A-, B-vitaminnal, kalciummal, folsavval és vassal teli idénygyümölcsöket, zöldségeket. A grillpartikon kisütött sovány húsokat óriási zöldségtálakkal most kifejezetten nekünk találták ki, de séfünk, Tamás következő három finomságát is!

Joghurtban párolt tőkehal, sajttal sütve, párolt lenmagos zöldbabbal (fehérje, kalcium)

Hozzávalók: 60 dkg tőkehal, tengeri só, 2 dkg vaj, 20 dkg mozzarella sajt, 4 dl joghurt, fél kg zöldbab, 3 dkg lenmag, olívaolaj.
A halat egyforma szeletekre vágjuk, enyhén besózzuk, és kevés vajon mindkét oldalán elősütjük. Ezután tepsibe tesszük, ráöntjük a joghurtot, megszórjuk a lereszelt mozzarellával és nagyon forró, 220-230 °C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt pont el tudjuk készíteni a köretet. A zöldbabot, ha friss megtisztítjuk, két végét levágjuk, és sós, enyhén cukros vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Olívaolajon a lenmagot megpirítjuk, és átforgatjuk rajta a zöldséget.







További két remek recepttel vár benneteket a Nők Lapja június 27-én megjelenő száma!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Örököltem, vállaltam »
• Csákányi Eszter és a kék neon óra »
• Jónás Brigitta naplója »
• A Repülős Gizi-legenda »
• Egy napom állatgondozóként »
• Botrányhős a boltban »
• Mire vágyik a férfi és mire a nő? »
• Palya Beával Delfinországban »   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top