Aktuális

Gyümölcsízû édességek

A múlt héten sós finomságokat készítettünk piros gyümölcsökbõl, ezen a héten pedig arra kértük séfünket, Tamást, hogy a húsok mellé ajánljon három hûsítõ desszertet – továbbra is a gyümölcsszezon jegyében. A medvékkel vigyázzunk…




A szokásos bevezető szöveg helyett, álljon itt még egy ötlet Tamástól: ha már csak akkor kerül a kezetekbe ez a lapszám, amikor kifutott a piros gyümölcsök szezonja, de azért akad otthon némi maradék cseresznye, eper, málna, ribizli vagy meggy, akkor készítsetek Rote Grützét, az egyik legfinomabb német desszertet. Rote pirosat, Grütze kását jelent – régen ez a szegények eledelének számított, mivel piros gyümölcsből az erdőben, az utak mentén növő fákon rengeteg akadt, csak le kellett szedni és összekutyulni. Azt tegyük bele, ami épp van a háznál, így igen praktikus és ízletes nyári desszertet kapunk, amelyet akár előre is elkészíthetünk, hiszen a hűtőben eláll. A hagyományos – hűtött, vaníliaszósszal nyakon öntött – tálalási módon kívül, fagyira forrón, vagy palacsintába, gofrira kenve is szervírozhatjuk.

Négy személyre vegyünk hozzá 1 kg piros gyümölcsöt vegyesen, 10 dkg cukrot, 4 dkg étkezési keményítőt, 1 fahéjrudat, 5 szegfűszeget, 1 nagy citromhéjat, 3 dl vizet (esetleg meggylevet). A cseresznyét, a meggyet magozzuk ki, a többit elég megtisztítanunk, ha nagyobb szemű epret is használunk, azt kockázzuk fel. Tegyük lábosba az összes gyümölcsöt, öntsük fel 3 dl vízzel (vagy gyümölcslével), adjuk hozzá a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Közepes lángon öt-tíz perc alatt főzzük puhára, de maradjanak egész darabok is benne. A keményítőt néhány evőkanál vízzel keverjük teljesen csomómentesre, adjuk a gyümölcsökhöz, és főzzük egy-két percig, míg besűrűsödik.

A vaníliaöntethez 1dl tejszínt és 1 dl tejet felmelegítünk egy fél vaníliarúd kikapart magjaival és egy csipet sóval. 2 tojássárgáját kikavarunk 4 dkg cukorral, lassan ráöntjük a meleg tejszínt, simára keverjük, visszaöntjük a lábosba, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Alulra a gyümölcskása, rá a vanília – hm, mind a tíz ujjatokat megnyaljátok majd utána! Ja, és még csak most jönnek az „igazi” receptek!

Joghurtos túrótorta ribizlivel

Hozzávalók: fél dkg zselatin, 2 dkg víz, 25 dkg túró, 1 dkg vaníliás cukor, 1 citrom, 2 dl joghurt, 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor, kész vagy általunk készített vékony piskótalap.

A zselatint feloldjuk hideg vízben, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a túrót áttörjük, összekeverjük a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és a joghurttal. Hozzáadjuk a tejszínből, cukorral felvert kemény habot. Ezután a zselatint mikróban 5-10 másodperc alatt felmelegítjük, és egyből, állandó keverés mellett a krémbe csurgatjuk. Vékony piskótalapra kenjük, és hűtőben 3-4 órát dermesztjük. Végül felkockázzuk, és megmosott, enyhén porcukrozott ribizlivel fogyasztjuk.







Tamás tippje
A joghurtos túrótortát ribizli helyett barackkal is kipróbálhatjuk – így is sütés nélkül, könnyű, nyári édességet kapunk.

Mascarponemousse málnával és Diabetikus mogyorós csokoládé-tortácska szederrel: ezzel a két recepttel vár még rátok a Nők Lapja 29-es, július 18-án megjelenő száma!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Nőnek lenni jó (?) »
• Drew Barrymore, az elveszett magyar kislány »
• Akit a strucc megrúgott » 
• A sámán konyhája »
• Top 5 – a legrosszabb első munkahelyek »
• Felfordult világ „Sárközyfalván” »
• 39 puszi és 7 ölelés »
• Évike Tündérvölgyben »  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top