Aktuális

Az új KRESZ, magyarul

A 40 oldalas módosítási dokumentumból megpróbáltuk kimazsolázni a legfontosabb változásokat. Fogyasszák egészséggel!

Hát itt van, letölthető, elolvasható: 2010 január elsejétől más lesz a KRESZ. No persze ki olvasna el egy negyven oldalas jogszabálygyűjteményt? Hát mi. Elolvastuk, sőt, be is hátéemeleztük, hogy könnyebben kezelhető legyen, és kiszedegettük belőle a legfontosabbakat, majd lefordítottuk őket jogászból magyarra. Természetesen a legcsekélyebb felelősséget sem vállalunk arra nézve, hogy ez a fordítás teljes mértékben helytálló és bíróság előtt is megállná a helyét, csupán azt mondjuk most el, ahogy mi, józan parasztok értelmezzük a KRESZ módosításait.

1, rendszám nélkül közlekedni tilos. Ha most esett le, ha már rég leszereltük, hogy a traffi ne tudja leolvasni, mindegy: aki az összes számára előírt rendszám nélkül közlekedik, szabályt sért.

2, nem csak a rendőr állíthat meg, vagy adhat jelzéseket, forgalmi utasításokat, hanem a pénzügyőr, az NKH-s és a tűzoltó is.

3, a polgárőr, útmunkás sima tárcsás integetése nem számít, ha nincs előtte lerakva KRESZ-tábla, ami jelzi, hogy ott majd valaki integetni fog. És jöhetnek amerikai mintára az iskolások átkelésére figyelő tárcsás civilek.

4, a túlméretes szállítmányokat kísérő kocsikon lévő kivilágított táblák is számítanak. Ha a sztrádán, a leállósávban battyogó narancssárga Transporter hátulján ott ragyog, hogy 30, akkor 30.

5, ez fura: bicikliúton robogóval már nem kell max 20-szal menni, száguldozhatunk kedvünkre a bicajok között. Cserébe ha van is az úttal párhuzamosan bicikliút, a bicajosok mehetnek az úttesten is. Vagyis mégsem, később 30-ról rendelkezik majd a KRESZ. Csak tessék kivárni, mindjárt odaérünk!

6, autópályán a 100-as tábla alatti kis esős-havas tábla ezentúl tényleg azt jelenti, hogy csak akkor 100, ha esik, havazik.

 

Akadnak még megdöbbentő változások! Ha többet akarsz tudni ezekről, kattints!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top