Aktuális

Sok új buszt kaphat a BKV

Megegyezett a főváros és a kormány, hogy 2011-től jelentős pénzt kap a BKV új buszok vásárlására. Addig azonban maradnak a járatkimaradások, ha hideg van.

Várhatóan szerdán írja alá a kormány és a főváros azt a megállapodást, amely rögzíti, hogy 2011-től 18 milliárd, az azt követő években pedig 20 milliárd forintot fordítanak a BKV eszközállományának cseréjére – jelentette be Demszky Gábor főpolgármester.

“Ez azt jelenti, hogy megteremtjük annak a tendernek a fedezetét, amelynek a keretében több száz buszt lecserélhet a BKV” – fogalmazott a városvezető.

A buszok cseréjének kérdése az utóbbi napokban erősödött fel, mert több száz busz hibásodott meg Budapesten, miután lefagyott a légrendszerük. “Az időjárás-változásnak a BKV sajnos ki van téve, a jelenleg rendelkezésre álló buszparkkal kell a szolgáltatást nyújtani” – válaszolta a főpolgármester arra a kérdésre, hogy a most jelentkező problémát hogyan tudják megoldani.

A közlekedési vállalat talált megoldást, Kocsis István, a BKV vezetője vasárnap éjjel azt az utasítást adta: éjszaka is járatni kell a buszokat annak érdekében, hogy a járművek levegőrendszere ne fagyjon le. Ám ez jelentős pluszköltséget jelent a közlekedési vállalatnak.

A főpolgármester kiemelte: a legfontosabb kérdésnek ő is azt tartja, hogyan csökkenthető a BKV 90 milliárd forintos nagyságrendű eladósodottsága, és ennek megfelelő mértékben hogyan növelhető az az összeg, amely az amortizáció miatt szükséges járműcserére fordítható.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top